RIM – Izložba R. Ibriševića i M. Marukića: ”Hrvatska kakva se rijetko viđa”

Objavio: Paula Bolfan - 23.09.2019.

Izložba “Hrvatska kakva se rijetko viđa” prepuna je kontrasta: s jedne strane idilični prizori prirode koja zapaljuje ljepotom i načinima opstanka, a s druge gadosti kojima je ljudi uništavaju – propušteni kroz vizuru umjetničke imaginacije

Izložba sadrži četrdesetak radova dvojice fotografa: Romea Ibriševića i Miljenka Marukića – prenosi Morski.

Izložba je otvorena do 4. listopada, a potom seli na Maltu.

.
Ono što se “rijetko viđa” i što ih povezuje njihova je zaljubljenost u prirodne ljepote svoje domovine, ali to svaki prikazuje na drugačiji način.

Miljenko Marukić  premda poznat po podmorskim fotografijama, ujedno dvadesetak godina svojim objektivom “lovi” rijetke ptice i druge životinje, u trenutku njihove posebnosti i sklada s okolišem. Romeo Ibrišević, više od tri desetljeća je fotograf i fotoreporter, ali mnogi će ga se sjetiti kao prvo ime akcije “Očistimo Hrvatsku od auto-olupina”. Tijekom petnaestak godina, uz pomoć volontera i svih onih koji prirodu ne tretiraju kao odlagalište otpada, izvučeno je više od 16.000 olupina iz parkova prirode, podmorja, šuma, potoka…  Prije tri godine u akciju su se uključili i poznati likovni umjetnici koji intervencijom na Romeove fotografije podsjećaju koliko je važno da očuvamo prirodne ljepote zemlje.

Suradnja umjetnika počela je prije koju godinu upravo jednom takvom akcijom: čišćenjem podmorja kod Lumbarde. Miljenko je pozvao kolegu Romea i udrugu Zelene stope da očiste olupine odbačene u more. U ronilačkom odijelu Marukić je izranjao olupine s dna vale, a Ibrišević već ima “infrastrukturu” za njihovo zbrinjavanje: tvrtke Renault Nissan Hrvatska, CIOS, Jadroliniju i druge koje mu pomažu da otpad bude otpremljen na reciklažno dvorište.
.

Foto: Josip Antić / izvor: Morski.hr

.

Izložbu pod nazivom “Hrvatska kakva se rijetko viđa” organizirali su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Veleposlanstvo RH u Rimu u suradnji s rimskog gradskom upravom

Izložbu je otvorio veleposlanik u Rimu Jasen Mesić. Izložba je realizirana zahvaljujući financijskoj  podršci Ministarstva vanjskih i europskih poslova . Uz velsposlanika Mesića uvodno su se okupljnim obratili Predsjednica Četvrte gradske četvrti grada Rima Roberta Della Casa i zamjenik estonske veleposlanice u Rimu Urmas Eigle.

__________
Izvor: Morski.hr
Naslovna fotografija: kqholidaysng