BRAČ – Revitalizacija mjesta Dol

Objavio: Pokret Otoka - 26.01.2018.

HRT-ovi reporteri nas vode na otok Brač, u mjesto Dol. Tamošnja Udruga za zaštitu kulture i starih običaja Hrapoćuša u deset godina, koliko postoji, za svoje je mjesto učinila mnogo kako bi ga napravila što ugodnijim za život i tako u njemu zadržala ljude, a neke čak i ponukala da se vrate.

Ministarstvo kulture 2006. zaštitilo je Dol. Nakon toga osnovana je udruga. Najprije su na ulazu u mjesto postavili oznaku dobrodošlice, zatim očistili selo, uredili izvor vode. Pokrenuli izgradnju igrališta za petnaestak djece koliko ih u Dolu živi. Zato jer nam je, u ovome mjestu u kojem živi svega stotinjak ljudi, svaki novi član nam je bitan i htjeli bi da se ljudi vraćaju jer imaju gdje doći, imaju na čemu gradit i od čega živjeti, rekao je Ivo Matulić iz Udruge Hrapoćuša.

Onda su pronašli pa obnovili jedinstvene kamene košnice. Po svemu sudeći ispada da je ovo jedna od najočuvanijih, jedna od izvornih lokacija gdje su bile te kamene košnice. Ovakav nalaz nije pronađen nigdje u Evropi, da su se na ovaj način pčele držale u kamenim košnicama, rekao je Ermano Gospodnetić iz Udruge Hrapoćuša.

 

Kamene košnice. Foto: Dol, otok Brač

 

Povratak stanovnika u Dol

Kada je bilo što potrebno napraviti, odazovu se svi. Vjerojatno je sve ovo pomoglo Mariju Gospodnetiću da donese odluku o povratku. Otišao sam vani i vratio se nazad sa svojom obitelji. Sada tu živimo jer mislim da se može kvalitetno i dobro nastavit s obitelji ovdje živjeti, ističe Marijo.

Njegov prezimenjak Jakša lakše je donio odluku o ostanku. Ja nikad nisam otišao niti mi je to u planu. Trenutno gradim kuću, također u Dolu, i prekjučer sam dobio sina pa je i to jedna pozitivna priča za natalitet u Dolu, kaže Jakša.

U našem mjestu nema ni lijevih ni desnih, nema politike, nema stranaka. Možda je ovo lijepi primjer zajedništva na kojeg se naši političari mnogo puta pozivaju, poručio je Jerko Gospodnetić, predsjednik Udruge Hrapoćuša.

 

dol

Sastanak mještana i prijatelja Dola povodom 10 obljetnice udruge Hrapaćuša.  Foto: Dol, otok Brač

 

Svaka čast, Doljani.

Video prilog pogledajte na linku. 

__________________________________________
Izvor: magazin.hrt.hr
Fotografija: Andro Nigoević/Pokret Otoka