NATJEČAJI – Razmišljate o korištenju obnovljivih izvora energije? Javite nam se!

Objavio: Maja Jurišić - 09.02.2018.

Pokret Otoka u suradnji sa svojim članovima krenuo je s najavljenom akcijom energetske obnove otoka. Naši stručnjaci već aktivno rade na pripremi projektne dokumentacije i prijavama na natječaje za nekoliko privatnih turističkih objekata na otocima, ali i objekata u vlasništvu jedinica lokalne samouprave.

Natječaj Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora do 2020. godine možete pronaći na LINKU, a prvi primjer prijave je priprema dokumentacija za potrebe sportske dvorane u Općini Smokvica na Korčuli.

 

Prijavite svoje projektne ideje za natječaj (turizam i trgovinu)

 

Sljedeći važan datum za sve koji se na otocima bave uslužnim djelatnostima je 30.3. kada bit će otvoren Poziv na dostavu projektnih prijedloga za Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru (turizam, trgovina). Pokretači su već krenuli s pripremom dokumentacije za nekoliko turističkih objekata po otocima, pa ako ste i vi zainteresirani za prijavu projektnih prijedloga na natječaje pozivamo Vas da nam se obratite s povjerenjem – ispunite obrazac s osnovnim informacijama i javit ćemo vas se s konkretnim pitanjima i prijedlozima za daljnji razvoj projekata.

 

Detalji o natječaju

 

Ovaj se Poziv planira otvoriti u okviru Specifičnog cilja 4b2 – Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja OIE u privatnom uslužnom sektoru (turizam, trgovina), Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Ukupna vrijednost bespovratnih sredstva koja su na raspolaganju u okviru Poziva je 75 milijuna kuna, pri čemu najniži iznos koji se može dodijeliti pojedinačnom projektu iznosi 220 tisuća kuna, dok se pojedinačnom prijavitelju, za jedan ili više projekata, može dodijeliti najviše 13 milijuna kuna.

Poziv je namijenjen mikro, malim, srednjim i velikim 100% privatnim poduzećima registriranim za obavljanje djelatnosti iz područja uslužnog sektora; turizma (smještaj, priprema i usluživanje hrane i pića, putničke agencije, organizatori putovanja (turoperatori) i ostale rezervacijske usluge) i trgovine (trgovina na veliko i na malo motornim vozilima i motociklima, popravak motornih vozila i motocikala, trgovina na veliko i trgovina na malo (osim trgovine motornim vozilima i motociklima). Prijavitelj po predmetnom Pozivu u postupku dodjele bespovratnih sredstava može podnijeti maksimalno jedan projektni prijedlog te se s jednim prijaviteljem može sklopiti maksimalno jedan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Financirat će se projekti koji predviđaju mjere povećanja učinkovitosti korištenja energije privatnog uslužnog sektora turizma i trgovine, omogućujući pružanje jednake količine rezultata, korištenjem manje količine isporučene energije, te smanjenje udjela konvencionalnih goriva u ukupnoj potrošnji energije uvođenjem novih sustava za korištenje energije OIE, a prihvatljive aktivnosti uključuju pripremu dokumentacije projektnog prijedloga i ostale projektno – tehničke dokumentacije, provedbu aktivnosti energetske obnove i aktivnosti upravljanja projektom.

 

Što želimo postići?

 

Zajedno s vama i našim partnerima radimo još jedan korak vraćanja života na otoke. Ono što od početka buđenja i pokretanja otoka govorimo i potičemo je održivi razvoj i zelena budućnost. S obzirom na brojne mogućnosti i potencijale koji su oko nas cilj nam je stvoriti platformu ljudi, organizacija, ideja i projekata koja će omogućiti razmjenu informacija, znanja, stručnih savjeta i primjera dobre prakse kako bismo što više otočana ohrabrili da preuzmu odgovornost i postave temelje održivosti na otocima, na svojim krovovima, u svojim poljima, u apartmanima… te dugoročno osnažili poslovanje te omogućili obiteljima bolje uvjete života na otocima.

Ukoliko ste otočanin koji treba savjet, podršku i informaciju ili stručnjak koji svoje znanje može ponuditi u otočnim zajednicama javite nam se i pomozite nam da kreiramo mrežu povjerenja i znanja.

 

___________

Autorica: Maja Jurišić

Fotografija: Pixabay