RAB – Rapski fotografi u finalu Balkan Photo Award 2017

Objavio: Pokret Otoka - 26.01.2018.

Ivo Šubić i Petar Lupić, dvojica rapskih fotografa koji su prigrlili digitalne vizualne medije i koji već godinama svojim fotografijama oduševljavaju posebice zaljubljenike u otok Rab.

Svatko od njih ponaosob, rabeći vlastito slobodno vrijeme na koristan i kreativan način, zapravo su, u relativno kratkom vremenskom odsjeku, i profesionalno i umjetnički evoluirali. Njihovi radovi doista se mogu svrstati u sam vrh konceptualne, dizajnerske digitalne fotografije u nas pa i šire. Iz tog su razloga prepoznati na Balkan Photo Award-u 2017.

.

Svjedoči tome i krema fotografske struke, koja je, i to ne po prvi puta, omogućila ulazak obojici spomenutih rapskih fotografa u finale prestižnog sarajevskog foto-festivala Balkan Photo Award 2017.!

Naime, trinaestoročlani međunarodni žiri sastavljen od doista respektabilnih imena:
.

 1. Bénédicte Kurzen (predsjednica žirija, fotograf NOOR agencije),
 2.  Jim Casper (urednik portala Lensculture),
 3. Máximo Panés(urednik Dodho Magazina),
 4. Maral Deghati (Menadžer na programu Edukacija u World Press Photo Fondaciji),
 5. Ana Frangovska(kustos Nacionalne galerije Makedonije),
 6. Damir Senčar (Fotograf i urednik u HINA agenciji),
 7. Marko Marinković (freelance fotograf),
 8.  Imre Szabo (fotoreporter),
 9.  Burim Myftiu (fotograf),
 10. Senad Šahmanović (režiser),
 11. Aleksandra Nina Knežević (dizajnerica),
 12. Ahmed Burić (novinar i pisac) i
 13. Miro Majcen (fotograf).

.
Navedeni su dabrali selekciju od 90 radova (50 fotografija u 10 pojedinačnih kategorija, ukupno pet fotografija po kategoriji i 40 fotografija u kategoriji reportaža, ukupno 5 najboljih reportaža) koji će biti izloženi u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, 26.1.2018. godine sa početkom u 19.00h.

.

O kakvom se velikom uspjehu radi, i koliko je teško doći u finale ovog prestižnog foto konkursa, jasno je već iz činjenice da su iz konkurencije ispala i neka iznimno cijenjena svjetska fotografska imena.  Mali Rab tamo će ponovno imati svoja dva izvrsna mlada fotografa.

.
Oni dakako svojim fotografijama predstavljaju prevenstveno vlastita umjetnička postignuća, ali ujedno na najbolji mogući način promiču Rab kao neiscrpno vrelo njihovog nadahnuća.


IVO ŠUBIĆ:
 Iznimna mi je čast biti odabran među finalistima jednog od po meni najboljih fotografskih festivala, gdje se okupljaju neki od najboljih fotografa današnjice. Još uvijek neznamo koje su nam fotke odabrane za finale. To ćemo naime doznati tek kada 26. siječnja uđemo u Umjetničku galeriju BiH, gdje će se fotografije finalista biti izložene javnosti.

PETAR LUPIĆ: Nema ljepšeg nego kad radiš ono što voliš. Iako nisam prvi put u finalu ovoga festivala, kada dobiješ ovakav poticaj od strane znalaca motivaciji za rad nema kraja. Ekipa koja organizira festival i ekipa fotografa iz cijelog svijeta s kojom se svake godine družimo u Sarajevu vrhunski su fotografi. Svakim susretom s njima se nauči nešto novo čime se kvaliteta rada može podići na još viši nivo.

Redakcija Pokreta Otoka čestita fotografima na ovom uspjehu!

 

 ______________________________

Izvor: rabdanas.com
Fotografija: Petar Lupić/ Ivo Šubić