RAB – Učenici će i ove godine čistiti podmorje EM glinenim kuglama

RAB – Učenici će i ove godine čistiti podmorje EM glinenim kuglama

Objavio: Paula Bolfan - 14.06.2019.

Nakon što EM glinene kugle dospiju na morsko dno, glina se postepeno topi a dobre bakterije iz glinenih kugli „nastanjuju“ morsko dno. Na morskom dnu one će pročistiti mulj, ukloniti neugodne mirise iz mora i omogućiti morskim algama da neometano rastu. Sve to prouzročit će čišće more za život morskih organizama i za kupanje.

Učenici 5-ih i 7-ih razreda (njih 30ak), članovi školske EKO ETNO GRUPE pod vodstvom učiteljice prirode i biologije Ivane Rimac nastavljaju sa provedbom školskog projekta EM kugle (glinene kugle s efektivnim mikroorganizmima) – prenosi Rab danas.

Radi se o projektu s kojim su započeli prošle godine.
.

Učenici koji su i prošle godine sudjelovali u projektu ove su godine zainteresirali mlađe generacije i prenijeli im svoja znanja.

Tako su učenici dobili dodatnu motivaciju i napravili oko 1300 kugli sa dobrim bakterijama koje planiraju u srijedu 13. lipnja 2019., u 9,00 sati ujutro, baciti u more. Glinene kugle biti će bačene u more na 1. i 2. Padovi, gdje će na morskom dnu dodatno pomoći u pročišćavanju mulja i na taj način pročistiti stanište organizmima morskoga dna.

Projekt podržavaju Dundovo d.o.o.Nastavni Zavod za Javno Zdravstvo PGŽ – Ispostava RabGrad RabEfektivni mikroorganizmi originalna tehnologija Rijeka d.o.o..

Efektivni mikroorganizmi imaju raznoliku uporabu u pročišćavanju voda u prirodi, otpadnih voda te pružaju pomoć biljkama u prirodi. Tretiranje morskog dna efektivnim mikroorganizmima u potpunosti je prirodan i bezopasan proces. Nakon što EM glinene kugle dospiju na morsko dno, glina se postepeno topi a dobre bakterije iz glinenih kugli „nastanjuju“ morsko dno. Na morskom dnu one će pročistiti mulj, ukloniti neugodne mirise iz mora i omogućiti morskim algama da neometano rastu.

.

Sve to prouzročit će čišće more za život morskih organizama i za kupanje

– Vrijedni učenici započeli su sa ovim školskim projektom prošle školske godine 2017./2018. s nizom edukacija, izradom informativnih materijala, predstavljanjem projekta u Šarengradu te bacanjem kugli u more. Djelatnici NZZJZ PGŽ uzorkovali su morski sediment prije i poslije bacanja kugli na odabranoj lokaciji. Odlični rezultati ponukali su nas da sa projektom nastavimo i ove godine, kazala nam je učiteljica Ivana Rimac.

.

Foto: OŠ Ivana Rabljanina Rab

.

U srijedu, 5. lipnja 2019., na Svjetski dan zaštite okoliša, održan je Eko kviz otočnih osnovnih škola u Osnovnoj školi Maria Martinolića u Malom Lošinju.

Osnovna škola Ivana Rabljanina Rab je sudjelovala sa 31 učenikom četvrtih razreda koji su pokazali zavidno znanje. Odlasku na Eko kviz pridružile su se i učenice Gaia Gerovac i Magdalena Grgurić koje su prezentirale školski projekt EM kugle ravnateljima otočnih škola PGŽ-e. Uz pohvale i pitanja, ravnatelji su pokazali i zainteresiranost za provođenje ovog projekta sljedeće školske godine i u drugim otočnim školama. Učenice su pratili učiteljica Ivana Rimac i vjeroučitelj Antonio Šarin koji za iduću školsku godinu pripremaju i međunarodnu suradnju sa školama u Brnu (Češka) i u Železnom (Austrija).

Učenici ovom akcijom upozoravaju na važnost očuvanja čistog mora i pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže i bace kuglu za čišće more.

Više o projektu pročitajte na poveznici.

_________
Izvor: Rab danas
Naslovna fotografija: apartmani-darko.com