RAB – Suradnja Spirita i Kocke Uhvatila film festival

Objavio: Pokret Otoka - 28.11.2017.

U četvrtak 23.11.2017., članovi Udruge Spirit, u suradnji s Udrugom za djecu i mlade KOCKA, u njihovom prostoru na Palitu, rapskoj su publici predstavili međunarodni UHVATI FILM festival.

Riječ je o Festivalu kratkih filmova koji je pokrenut i djeluje na relaciji Novi Sad – Rijeka, uz brojne “karavan” prezentacije po drugim gradovima gdje se nakon velike početne selekcije iz cijelog svijeta prezentiraju svojevrsni “best of” primjeri, često obrađujući određenu temu, kao na primjer u Filodramatici (intimni odnosi), na Filozofskom faksu u Rijeci (sport), ili na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu (mladi i invaliditet); sve nabrojene teme obrađene su ove jeseni.

Festival kroz kratke filmove obrađuje pojam invaliditeta, točnije promovira različitost, a ne invaliditet; već su samo glumci – kao osobe sa invaliditetom u centru pažnje, ne etiketirajući ih nimalo kroz pojam invaliditeta. Ovime se brišu predrasude i daje tema na promišljanje.

kocke

Filmovi djeluju na gledatelje snažno, direktno izazivajući emocije i reakcije, bespogovorno na svakoj priredbi događa se “vrući kontakt” voditelja i publike koja nikada ne ostaje ravnodušna na ove vrhunske selekcije i dobro pogođen tempo – slijed dešavanja na platnu. Jednako tako bilo je i na navedenoj predstavi u Rabu, koju su domaćini dobro pripremili, angažirajući se na pozivima, objavljivanjem tekstova na društvenim mrežama, ali i angažirajući škole, pa je na projekciji bilo i dosta srednjoškolaca, uz ponekog profesora.

Dobro popunjen prostor KOCKE dva je sata aktivno sudjelovao gledanjem i komentiranjem filmova, koji ovog puta nisu slijedili neku zadanu temu, ali su bili orijentirani više prema mlađoj publici. Set filmova u kojima glume tinejdžeri i općenito mlade osobe bio je većinski prisutan, što je izazvalo dobro raspoloženje publike i česte komentare između filmova.

Finalni zaključak je da je program dobio i pogodio svoju publiku, da su otoci plodno tlo za ovakve programe jer ih očito manjka u ponudi pa je izvjesno da će se čim bude mogućnosti nastaviti sa obrađivanjem zadanih tema kroz filmove sa Festivala i na Rabu kao i u drugim mjestima koje Fest posjećuje.

Suradnja Spirita i Kocke nije nova i uvijek je na obostrano zadovoljstvo, duga već skoro desetak godina, i ovoga puta se pokazala kao dobar pogodak.

Foto : Vitomir Maričić

Napisao: Denis Pilepić – Udruga Spirit