RAB – Rapski tanac zaživio među najmlađima

Objavio: Pokret Otoka - 26.11.2017.

U četvrtak, 16. studenog 2017. u popodnevnim satima iz školske dvorane čuli su se neobični, a opet poznati zvukovi popraćeni dječjim uzvicima veselja.

Naime, učiteljice 1. do 4. razreda B smjene OŠ Ivana Rabljanina Rab, pod palicom učiteljice 3.b razreda Hermine Krstinić, organizirale su praktičnu nastavu za sve učenike 1. do 4. razreda B smjene na temu rapskog tanca. Učenici su tijekom tog školskog sata vidjeli, a na kraju i isprobali, sve poznate figure našeg domaćeg tanca uz kratku obuku o rapskoj narodnoj nošnji.

Sat je započeo tako da su 4 para učenika B smjene koji su i sami članovi FD-a „Rapski tanac“, uz vodstvo bake Milice Faflje i tate Dalibora Dumičića, otplesali kratki rapski tanac u kojem su prikazali osnovne figure: šepanje, šutanje, na vajer i mahlinu. Učiteljica Hermina Krstinić, odjevena također u rapsku nošnju potom je napravila teoretski uvod u sat, a spomenutim plesačima su se priključile još neke članice obitelji učenika, ujedno i plesačice FD-a Rapski tanac.

Uslijedilo je prikazivanje pojedinačnih figura od strane plesača nakon čega su učenice i učenici zajedno uvježbavali isto. Miješali su se dvoranom zvukovi šepanja, šutanja, skakutanja i miha praćeni živahnim dječjim glasovima. Posebno je veselo bilo kada su svi zajedno uhvatili na velik krug i otplesali figuru puž i tako ispunili cijelu dvoranu. Treba istaknuti da niti druge učiteljice nisu samo promatrale sat nego su ih plesači aktivno uključivali u „školu tanca“.

Nakon praktičnog dijela plesa učenici su doznali ponešto i o djelovima ženske i muške narodne nošnje otoka Raba koje su prezentirali Milica Faflja i Dalibor Dumičić, a nakon čega su učenici trebali ponoviti naučeno. Treba pohvaliti kako su se odmah neki učenici javili i vjerno ponovili ono što su čuli te tako demonstrirali da su i naučili. Nadamo se da će ih učiteljice nagraditi!

Uz još jedno ponavljanje svih figura na kraju se zaorila dvoranom i poznata izvorna rapska pjesma – rapsko kantanje, a u znak zahvale članovima obitelji učenika koji su doprinijeli da sat bude uspješan: Milici Faflji (baki Doroteje Faflje, 3.b), Sabini Blagdan (baki Hane Pirić, 4.b), Meri Maškarin (mami Karle Maškarin, 3.b) te Jasni i Daliboru Dumičiću(mami i tati Franke i Lare Dumičić, 2.b i 3.b) učenici su podijelili i prigodne poklone.

Bio je ovo ujedno i poziv svim učenicama i učenicima da se aktivno uključe u rad FD-a Rapski tanac i tako nastave njegovanje kulture svojega otoka. Jedno je sigurno, talenta i volje za „tanac“ kod učenika ne nedostaje, sada je još na roditeljima da ih u tome podrže!

_______

Izvor: rabdanas.com