RAB – Pronađena živa periska za koju je odmah pokrenuta akcija zaštite

RAB – Pronađena živa periska za koju je odmah pokrenuta akcija zaštite

Objavio: Paula Bolfan - 10.08.2022.

 Periska je dobila ime Mia po arheologinji koja ju je uočila

Iz javne ustanove Priroda izvijestili su da je u podmorju Barbata na Rabu pronađena živa periska i odmah se krenulo u akciju zaštite ovog jedinstvenog školjkaša kojem prijeti izumiranje – prenosi HRT.

Rabljanka Mia Rizner, arheologinja, ali i zaljubljenica u podmorje s velikim ronilačkim iskustvom dostavila je snimke periske te je nedvojbeno utvrđeno da se radi o živoj, mlađoj plemenitoj perisci.

.
Organizirano postavljanje zaštitnog kaveza

S obzirom da je cijela uvala u Barbatu relativno plitka, s puno priveza i pomorskog prometa, tako je i pozicija ove periske na takvom mjestu da postoji velika mogućnost nenamjernog oštećenja sidrima ili drugom aktivnošću.

Javna ustanova “Priroda” kontaktirala je kolegu iz WWF Adria, također Rabljanina Patrika Krstinića te je u najkraćem roku organizirano postavljanje zaštitnog kaveza.

U pomoć se odazvao i KPA Amfora iz Raba te je njihov član s dugogodišnjim iskustvom u podvodnim radovima, Dragan Perkić – Mečka, pružio pomoć u postavljanju zaštitnog kaveza.

.
Upozorenje i informacije nautičarima i kupačima da zaobiđu lokaciju

Zaštitni kavez označen je žutom plutačom s naznakom projekta i natpisom “Istraživanje u tijeku-ne dirati!”, s ciljem upozorenja i informacije nautičarima i kupačima da zaobiđu takvu lokaciju.

Javna ustanova “Priroda” nastaviti će pratiti žive periske, ali ovo ne bi bilo moguće bez lokalnog stanovništva, posebice ronilačkih klubova, koji se uključuju i pružaju pomoć pri češćim obilascima lokacije te davanju korisnih informacija.

Nove dojave već dolaze o živim periskama na Cresu i Rabu, rekla nam je ravnateljica Javne ustanove “Priroda” Irena Jurić.

___________
Izvor: HRT
Naslovna fotografija: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost