RAB – Predstavljen Virtualni muzej ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva

RAB – Predstavljen Virtualni muzej ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva

Objavio: Andrea Beader - 02.12.2022.

U riječkoj galeriji Kortil medijima predstavljen Virtualni muzej ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva grada Raba – JUXTA MARE

U čtvrtak je u Rijeci, u galeriji Kortil, održana konferencija za novinare u organizaciji TZG Raba, a povodom nadolazećeg otvorenja Virtualnog muzeja ribarstva, pomorstva i brodograditeljstva grada Raba JUXTA MARE – prenosi rabdanas.com

 

Virtualni muzej

Riječ je o projektu TZ vrijednom 1,1 milijun kuna čije je financiranje ostvareno putem natječaja LAGUR-a Tramuntana. Financira se putem mjera Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja financiranih iz EU fondova, kojemu je cilj valorizacija rapske maritimne baštine.

Na konferenciji na kojoj su pored direktorice TZ grada Raba, ujedno i voditeljice projekta Ivane Matušan, sudjelovali gradonačelnik grada Raba Nikola Grgurić te direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić. Predstavljena je javnosti novootvorena digitalna aplikacija koja na svima pristupačna i koja na suvremen način priča priču o ribarskoj povijesti i tradiciji grada Raba.

Virtualni muzej na hrvatskom i engleskom jeziku osmišljen je da bude zanimljiv i lokalnom stanovništvu i posjetiteljima ovog “otoka sreće”.  Cilje je da povezuje rapsku ribarsku baštinu i turizam te da na jedinstven i suvremen način ovjekovječi životne prakse otočana kojima su oni kroz stoljeća prehranjivali svoja sela i obitelji.

 

Aplikacija virtualnog muzeja

Muzej obuhvaća 13 točaka, lokacija na rapskoj obali koje progovaraju o povijesti i tradiciji kraja, brodograditeljima, ribarima i njihovim obiteljima. Na rapskoj su šetnici postavljeni metalni paneli na kojima se, kao i korištenjem web aplikacije, mogu saznati crtice iz rapske povijesti, kazala je Matušan.

Jednostavnim skeniranjem QR koda s postavljenih panela korisnik pametnim telefonom može pristupiti cjelokupnom sadržaju virtualnog muzeja uz tzv. proširenu stvarnost i atraktivne trodimenzionalne objekte u digitalnom formatu.

– Riječ je vrijednom multidisciplinarnom projektu od općeg interesa za razvoj Raba i našeg turizma, no nama on znači i mnogo više. Moderna tehnologija najbolji je način da ono što se kroz stoljeća na Rabu događalo otmemo zaboravu, valoriziramo i ukomponiramo u jednu edukativnu, gospodarstvenu i turističku priču, rekao je rapski gradonačelnik Grgurić.

I direktor HTZ-a Kristjan Staničić kazao je kako projektom Juxta Mare Rab dobiva novu vrijednost koja nadopunjuje postojeću turističku ponudu.

Treba svakako napomenuti da su u izradi virtualnog muzeja uz Turističku zajednicu grada Raba sudjelovali akademski kipar Mladen Šćerbe, povjesničar prof. dr. sc. Neven Budak i tvrtka Nomacom, a njegova je prva faza sufinancirana sredstvima Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Svi zainteresirani muzej Juxta Mare mogu posjetiti na web stranici OVDJE.

 

__________
Izvor: rabdanas.com
Naslovna fotografija: Unsplash