RAB – Kazališna predstava “Dijete našeg vremena”

RAB – Kazališna predstava “Dijete našeg vremena”

Objavio: Andrea Beader - 02.10.2021.

U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Rab i pod pokroviteljstvom Grada Raba u petak, 8. listopada održat će se kazališna predstava “Dijete našeg vremena”

Predstava je u izvedbi Play Drame u Zimskom kinu Rab sa početkom u 20.00 sati. Ulaz 40 kn. – prenosi rabdanas.com.

.
”Dijete našeg vremena” predstava je koja traga za perspektivom mladih danas, diljem Dalmacije i Splita

Njihove odluke nisu nimalo lake jer život u medijski idealiziranoj sredini. U koju država kontinuirano ulaže i investira u njenu budućnost, dalmatinskoj dici ostavlja previše izbora.

Naravno, predstava traga za perspektivom isključivo u ljetnom periodu, na samom početku sezone, kad se kamere vrate na naše ulice, kad ponovno postajemo aktualna tema. Katkad se zbunimo pa pomiješamo našu autentičnu tradiciju s nečim manje autentičnim iz brzinski natipkanih vodiča za top deset simbola Dalmacije, ali brzo se snađemo i grabimo dalje.

Naši junaci Boško, Borovina i Tomi su, baš kao i svi drugi mladi i stari stanovnici grada Splita, uzorni djelatnici najvažnije industrije u gradu. Nakon što su se cijelu zimu odmarali, guštali u gradskim i kulturnim aktivnostima, u šušuru po Matejuški i Rivi, večeravali u restoranima po Palači, komentirali predstave i opere ili pak filmove. Sve to zbog prelako zarađenih novaca na fureštima, jedva čekaju da počne ljeto i da dođu Oni, da ih mogu dostojno opsluživati i hvaliti se privilegijom da su upravo oni stanovnici najljepšeg grada na svitu.

.
SF komedija ili komad u domeni realizma?

Nakon disciplinirano odrađenih priprema za skorašnji početak sezone, Boško, Borovina i Tomi provode zadnju večer zajedno. U klubu Quasimodo, koji će također za nekoliko sati postati hostel za Njih. Boško, Borovina i Tomi piju, puše, pričaju, zabavljaju se i smišljaju planove za bolje sutra baš kao i svi drugi mladi u gradu Splitu. No, posljednje zajedničke večeri iznenadit će ih dolazak Kreše, za prijatelje Šokrea, koji je točno ono što u svom gradu nikad ne bi očekivali.

Predstava je mišljena da bude SF komedija, no novinski naslovi vrlo brzo su nam otkrili da smo skrojili komad u domeni realizma. Srećom pa naš mediteranski realizam drugima često izgleda pomaknut, da ne kažem nerealan, pa smo možda ipak proizveli jedan ”fantastičan” komad.

Autorski tim

Redateljica: Helena Petković
Dramaturginja: Ivana Vuković
Scenografkinja i kostimografkinja: Danira Matošić Matičević
Oblikovatelj svjetla: Siniša Jakovčević

 

Glumci

Stipe Jelaska | Boško Dvornik
Lovre Kondža | Marko Tomašević – Tomi
Petar Salečić | Marino Borovina
Luka Šatara | Krešimir Duh – Šokre

 

NAGRADA HRVATSKOG GLUMIŠTA 2020. ZA IZNIMAN DOPRINOS KAZALIŠNOJ UMJETNOSTI

Žiri za dramu dodjeljuje Nagradu za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti glumačkom ansamblu predstave „Dijete našeg vremena“ Ivane Vuković u režiji Helene Petković i produkciji Kazališta Playdrama Split. Nagrada za izuzetno duhovitu, šarmantnu kolektivnu igru kojom na neposredan način zajedno sa svojim autoricama progovaraju o identitetu jednog grada i njegovih mladih sugrađana.

 

NAGRADA NA DANIMA SATIRE

Glumački ansambl predstave ‘Dijete našeg vremena’ Ivane Vuković u režiji Helene Petković i izvedbi Play Drame iz Splita dobio je nagradu za specijalno postignuće, za kolektivnu igru na 44. izdanju festivala Dani satire Fadila Hadžića.

__________
Izvor: rabdanas.com
Naslovna fotografija: Pixabay.