RAB i PAG – Dva tipa turizma

Objavio: Paula Bolfan - 28.07.2018.

Želite li ispričati priču o hrvatskom turizmu, vjerojatno nema boljeg primjera od brzobrodske linije 9309 koja svakodnevno kreće iz Rijeke, a koja u samo dvije postaje priča priču o dva na Jadranu dominantna tipa turizma.

Katamaran na toj liniji najprije staje na Rabu, a potom na Pagu. Dva kvarnerska otoka, iako susjedi, ne mogu biti različitiji jedan od drugog.  Na Pagu je Novalja, a u njoj Zrće, party plaža o kojoj su ispisani nebrojeni tekstovi, mnogi od njih nažalost i u stupcima crne kronike. Mladi, razulareni gosti, alkohol teče u potocima, euri se bacaju na svakom koraku… Na Rabu, pak, posve drugačija situacija. Više od stotinu godina star elitni turizam, vrhunski hoteli, bogati gosti u skupim restoranima, kultura i tradicija.
.

https://www.instagram.com/p/BlEI9WMhIOM/?hl=hr&taken-by=zrcebeach

.
Teško je odgovoriti što je bolje, i doista ne bismo htjeli ovim tekstom uvrijediti sve one vrijedne ljude koji na Pagu grade turizam otvoren mladima iz cijelog svijeta, no nakon nekoliko dana na Rabu, gdje smo posjetili i čuvenu Rabsku fjeru, stječe se dojam kako je upravo rapski oblik turizma ono čemu bismo trebali težiti.

Početak nudizma na Jadranu

Otkako je turizma na Jadranu, Rab je bio i ostao destinacija za elitni turizam. Sve je počelo još krajem 19. stoljeća, kada se ovdje, zbog izuzetno velikog broja ljekovitih biljaka na otoku i izvrsne klime, na Rabu razvio lječilišni turizam. Tada su počeli stizati i otmjeni gosti. Još se prepričava, a naveliko i ukrašava, legenda o engleskom kralju Edwardu VIII koji je 1936. posjetio tadašnju Kraljevinu Jugoslaviju s ljubavnicom Wallis Simpson. Kralj je tijekom krstarenja na jahti stigao i do Raba, a tu se s Wallis odlučio okupati gol kao od majke rođen. Kažu da je to bio početak nove epohe – nudizma na Jadranu, a naročito na Rabu gdje su i danas dobro posjećene skrovite nudističke plaže. Iako nam neki Rabljani kroz smijeh govore kako kralj Edward nije bio nikakav nudist, već je samo odlučio zadovoljiti strasti s Wallis na prekrasnoj rapskoj plaži, legenda se udomaćila i rado se prepričava gostima.

Elitni turizam na Rabu nastavljen je u socijalističkoj Jugoslaviji, a pogodovala mu je blizina zloglasnog Golog otoka. Generali, oficiri, državni namjesnici, svi bi oni, nakon ‘inspekcije’ Golog otoka, otišli na ljetovanje na Rab, koji je zbog toga brzo dosegao vrlo visok životni standard. Povijest se nastavlja i danas, pa Rab svakako prednjači kada je turizam ‘na razini’ u pitanju.
.

https://www.instagram.com/p/BiE7aj_lIvQ/?hl=hr&taken-by=rabthehappyisland

.
Rabljani se bore da im turizam, od kojeg žive, ne uništi mjesto, a znaju i njegovati svoju tradiciju. 

U vrijeme našeg obilaska, Rabom su milile tisuće turista. U dane Fjere gradom prođe, kazuju službeni podaci, više od trideset tisuća ljudi. Svi su htjeli kušati nadaleko poznatu Rabsku tortu, posjetiti samostan benediktinki (koje su prvu tortu i ispekle), pogledati sajam starih zanata, nazočiti raskošnom viteškom natjecanju lokalne Udruge rapskih samostreličara, ili se samo okupati u nevjerojatno bistrom, senjskom burom pročišćenom moru. Pa iako je prizor kojeg smo zatekli bio sličan onima koje viđamo u Splitu, Dubrovniku, ili nekom drugom razvikanom turističkom središtu, jedna stvar odmah upada u oči.

Duž cijele Gornje ulice, jedne od žila kucavica gradske jezgre, nećete naići ni na jedan štand s turističkim drangulijama. Nema restorana ni kafića, čak ni kioska. Ulice su baš onakve kakve su bile kada su ovdje boravili kralj i njegova pratnja. Vrijeme kao da je stalo, a to nije slučajno. Rabljani se bore da im turizam, od kojeg žive, ne uništi mjesto, a znaju i njegovati svoju tradiciju.
.

Rab – pojam tolerancije i snošljivosti

Prije 17 godina tako je obnovljena Rabska fjera, manifestacija koja svoju tradiciju vuče još iz 1364., kada je prvi put održana. Izvorno, manifestacija je trajala dva tjedna i označavala je razdoblje u kojem se u gradu Rabu sve smjelo, pa je ulazak u grad bio dopušten čak i onima koji tijekom godina, zbog ovog ili onog razloga, nisu smjeli unutar gradskih zidina. Taj, slobodarski duh zadržan je do današnjih dana, pričaju nam Rabljani. Dok se na drvenoj jahti Louise vozimo prema uvali Svetog Kristofora, rapskog zaštitnika, kapetan Marinko pokazuje nam skrovitu šumicu.

“Baš tu, u osamdesetima, održan je prvi kongres homoseksualaca, dakle puno prije gay prideova, rano čak i za ostatak svijeta. Nakon toga je godinama egzistirao gay klub i nikada nitko nije imao nikakvih problema. Rab je širom svijeta postao pojam tolerancije i snošljivosti, a to su otkrili i turisti”, govori nam. Tolerancija je oduvijek bila jedna od velikih karakteristika otoka. Živi i pusti živjeti, izreka na koju su ovdje ponosni.
.

Hotelski smještaj na Rabu: Hotel Valamar Imperial i hotel Istra

Prije nekoliko mjeseci dovršena je obnova luksuznog hotela Valamar Imperial, jednog od prvih hotela na otoku izgrađenog još 1927. Hotel dizajniran ‘samo za odrasle’, također odudara od onoga što imate priliku vidjeti u svakom jadranskom turističkom središtu. Skladno uklopljen u okoliš, hotel je smješten u prekrasnom, mediteranskom parku punom ljekovitog bilja, za razliku od brojnih staklenih grdosija koje nevjerojatnom ružnoćom strše iz drugih, otočkih mjesta.

Tu je i stari Hotel Istra, koji će uskoro biti do temelja srušen, a na njegovom će mjestu niknuti novo raskošno zdanje. Ove je godine, zahvaljujući angažmanu jednog slovačkog turista, u obližnjem Loparu otvoren vrhunski restoran Zlatni Zalaz koji bi uvjerljivo mogao biti proglašen restoranom s najljepšim pogledom na Jadranu koji se s goleme terrase pruža prema moru i otočiću Maman. Svaki korak kroz otok Rab pokazuje pomnu brigu da turizam bude održiv i što je više moguće uklopljen u čaroban otočki okoliš.

Ivana Matušan, direktorica Turističke zajednice Rab, otkriva nam kako otok Rab godišnje ostvari 2,1 milijun noćenja, a prednjače Nijemci, Austrijanci, Česi, Talijani i Poljaci. Rab se, kaže, trudi sačuvati svoje izvorne sadržaje, ponuditi što više kulturnih i zabavnih sadržaja i sačuvati imidž destinacije koja je otvorena prema svima.
.

https://www.instagram.com/p/BluxnRIAtty/?tagged=rabskafjera

.
Tradicionalna jela i elektronska glazba

Fjera je tako ove godine ponudila niz različitih zabavnih sadržaja. osim starih zanata, mogla su se kušati starinska, tradicionalna rabska jela, poput gulaša od hobotnice ili sipe, fritaje s dimljenom hobotnicom ili omiljenih šulčića – tijesta nalik na sinjski uštipak koji se, ovisno o mogućnostima, dopunjavao fetom pršuta, rajčicom ili slanom ribom. A da ne bi pomislili kako nema ‘glasne zabave’ pobrinule su se djevojke iz popularnog britanskog benda “High on heels” koje su kombinacijom elektronike i jazza dobrano rasplesale posjetitelje Fjere.
.

Jesu li stanovnici Novalje u strahu?

Iako Rabljani ne vole komentirati svoje paške susjede, držeći se maksime kako svatko radi ono što misli da treba, ipak ima onih koji smatraju da je Pag promašio sa svojom turističkom strategijom. Nedavni slučaj obračuna dvojice engleksih dilera otvorio je ‘slučaj Zrće’, pa smo tako doznali sve o strašnim uvjetima u kojima rade hostese na omiljenoj party plaži, dok su neki mediji čak objavili i da se na Zrću ‘zataškaju dva, tri ubojstva dnevno’. Iako to, naravno, nije točno i spada u mitomansko pretjerivanje, i Rabljani kažu kako za malo toga što se stvarno događa na Zrću javnost ikada sazna. Prvenstveno su tu buka, tučnjave, napadi, te konzumacija opojnih droga.

“prosječan stanovnik Novalje ne može više proći svojim gradom bez straha. Tučnjave su svakodnevne. Sve je pijano ili drogirano. Novac je preuzeo sve, ljudi su nemoćni, a još ih uvjeravaju da je to tako i da se moraju naviknuti, jer turisti traže takav vid zabave. Zato smo još više zahvalni na našim turistima. I ovdje imamo odlične zabave. Puno kafića ima živu glazbu, imamo ljetno kino, pozornicu sa koncertima. Ali, nemamo taj party turizam i to ni ne želimo. Rab treba sačuvati, ako ga uništimo uništili smo sve od čega su živjeli naši preci i od čega će živjeti naši potomci”, govori nam Rabljanin.

Tako na svega nekoliko desetaka minuta vožnje katamaranom egzistiraju dva tako slična, a opet tako različita kvarnerska otoka. I teško je reći što je bolje od ta dva svijeta, ali nisu mogli ne primijetiti kako na Rabu lokalno stanovništvo ipak djeluje malo sretnije i opuštenije. – Prenosi 100posto.hr

__________
Izvor100posto.hr
Fotografija: Pixabay / Nicman