PUNA USTA KORČULE! Otočni sajam u trajektnoj luci Split

Objavio: Pokret Otoka - 07.04.2017.

Autorica: Dijana Šabić, Best of Brač

GDJE SMO?

Na samom ulazu u trajektnu luku u Splitu, nalazi se mali, ali otočanima vrijedan Best of islands info point, a na njemu mini sajam otočkih proizvoda. Cijeli mjesec, izmjenjuju se otoci i otočani, donoseći svakog vikenda nove proizvode, rukotvorine, slastice, napravljene s puno ljubavi i strpljenja na našim otocima. Sajam “Puna usta otoka” započeo je 1.4. s ponudom otoke Šolte, a nastavio se danas slatkom ponudom s Korčule.

TKO NAM DOLAZI S KORČULE?

Izvorne korčulanske slastice, klašune, krokante od mindeli, kolačiće od haruba donijela je Škatula koja čuva najslađu korčulansku tradiciju. Škatula je nastala iz želje da za svoju dušu Josipa Barčić otvori malo, slatko mjesto u kojem će se ljudi osjećati toplo i ugodno. Tako i dan danas radi posao koji voli i koji ju ispunjava. Zasladite svoj dan njenim odličnim kolačima, prisjetite se starih recepata i poznatih okusa!

Priču s Korčule ovaj vikend upotpunit će i Sanja Protić koja stiže s maslinovim uljem, kantarionovim uljem, nagrađivanim džemovima, arancinima, ušećerenim bademima i još mnogo toga! Od početnice u maslinarstvu, Sanja danas ima 300 stabala maslina, a za svoje proizvode osvaja nagrade na različitim natjecanjima! Da se dobro razumije i ono što radi prepoznala je i njena prijateljica koja joj je ustupila svoja stabla gorke naranče od kojih danas radi odlične džemove!

Nakon slastica, s Korčule nam 10. travnja stiže kulturno-umjetnička udruga Naši trudi koja okuplja 15-ak afirmiranih i neafirmiranih umjetnika i kreativaca iz Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije. Članovi udruge izrađuju tradicionalnim tehnikama originalne autohtone proizvode od prirodnih materijala pronađenih lokalno, koji su zastupljeni u Dalmaciji, te na taj način predstavljaju dalmatinsku i otočku baštinu. U Splitu će predstaviti autohtone rukotvorine izrađene tradicionalnim vještinama od lokalnih materijala: kamen, drvo masline, bora, čempresa, planike, potom od ribarskih konopa, platna, školjki, recikliranog materijala (papir, staklo, plastika).

Okusite Korčulu u tjednu od 7.4. do 13.4. i posjetite Best of islands štand u trajektnoj luci,od 9 do 13 sati! Potpuni program sajma pročitajte ovdje.

 

Izvor: Dalmacija Danas