PRVIĆ i ZLARIN – Dnevnik na otocima – Nova tv

Objavio: Paula Bolfan - 30.03.2018.

S rubrikom Dnevnik na otocima stigli su do šibenskog arhipelaga. Obišli su kopnu najbliži otok Prvić, koji pripada Vodicama, te Zlarin koji je pod gradom Šibenikom.

Zimi oba otoka ne broje niti 400 stanovnika. Na Zlarinu i Prviću automobila nema – pješači se i vozi bicikl, a na Zlarinu stanovnici odnedavno vode bitku s neočekivanim gostima – veprovima.
.

Otok Prvić

Tko uplovi na Prvić – dalje može samo pješice jer ovdje nema ni jednog jedinog automobila. A tko prvi stigne – i kruh je njegov.

Dvije trgovine “hrane” dva mjesta na otoku pa i mačke lutalice – toliko ih je kao da je cijelu godinu “veljača”.
.

Liječnica dolazi dva puta tjedno

Dvije su i pošte dok u ambulantu koja je zimi prazna liječnica stiže dvaput na tjedan.

“Nama je problem jedino kad moramo nešto hitno, onda zovemo hitnu službu, a ovako uputnicu dobijemo ka i vi”, kaže Ljubica koja radi kao domarka u ambulanti.

Mahom starije stanovništvo još sanja o domu umirovljenika. Da je bilo volje, pričaju – ovdje bi se s njim otvorila i nova radna mjesta.

“Ima bi konobarica, kuvarica, spremačica, doktoricu, sve bi imali”, kaže otočanin Goran.

No, sve što zamisle i – ostvare te ih optimizam ne napušta. Tko zna je li na nekoj od ovih lokacija i Faust Vrančić dobio ideju za jedan od svojih najpoznatijih izuma.

“Ima naznaka da će se gradit novi porat, bit će komercijalnih vezova, marina, to su preduvjeti da bi ljudi ostali”, priča nam Goran.

Snježana radi kao teta u igraonici i otkriva nam kako su otok nedavno napustile dvije obitelji s djecom.

„To vam je petero djece manje, a za jedan otok je to strašno puno”, kaže Snježana. Istinitost njezinih riječi potvrđuje i činjenica kako Prvić ima samo jednog učenika prvog razreda.
.

A što ima na susjednom Zlarinu?

Na susjednom Zlarinu davno je propala je ideja o spalionici otpada otočkog iseljenika Ante Maglice.

“Da je bilo prije godinu, dvije kad se gradila uljara, možda bi se mogao napravit pogon u njoj”, kaže nam Antoni Biberica, predsjednik Mjesnog odbora Zlarin.
.

Zlatnim rukama obnavlja brodove

Zato 39-ogodišnji Stipe ne gubi vrijeme. Kažu da ima zlatne ruke kojima obnavlja brodove.

“Otac mi pomaže u pituravanju, u 6. misecu stanemo i idemo u turizam malo turiste sa svojim brodom”, kaže Stipe Bjažić.
.

Umjesto turista stanovnici Zlarina nedavno su dobili neočekivane goste.

“Vepar je dopliva i razmnožio se jako. Malo veći broj oko 20, 30 komada”, kaže nam Damir Vukov.

Na Zlarinu Veprova sada ima više nego lovaca.

Na otoku su mladi itekako pokretači nekih ideja.

Katarina Gregov, osnivačica i jedna od pokretačica najpoznatije udruge roditelja „Bodulići“ kaže nam kako djecu potiču na kreativno izražavanje. „Od recikliranih materijala djeca rade glazbala, a i pripremaju i predstave. Djeci nastojimo pružiti sve ono što inače ne mogu dobiti na otoku“, kaže Gregov.

Ističe kako je otok poznat po koraljima dobio priliku da se na njemu otvori Nacionalni centar koralja. „Radovi kreću na jesen i nadamo se da će se zahvaljujući njemu otvoriti nova radna mjesta“, kaže Gregov.

_________
Izvor: Dnevnik.hr
Fotografija: Andro Nigoević