PRVIĆ – ”Čišćenje Prvića radi nas, a ne da bi furešti imali di ležat na suncu”

Objavio: Iva Žanetić - 19.04.2019.

Ajmo đir do Punte! Tako je nazvana akcija čišćenja obale i mora u Prvić Luci na otoku Prviću koju priređuju tamnošnja udruga Otok, odnosno vrijedne i savjesne Prvićanke i Prvićani i prijatelji otoka povezani uz festival Kreativni dani Fausta Vrančića. 

Smeće će se čistiti u subotu, 20. travnja 2019. godine od 9 do 12 sati, a organizatori predviđaju i zajedničku marendu.

Pretpostavlja se kako će se odazvati značajan broj Prvićana, jer će ih u to vrijeme i dane blagdana na otoku biti više nego inače. Osim toga, u interesu svih je da im otok bude veseo i čist, a ne otužno odlagalište otpada. Ali ne radi furešta, kako poručuju organizatori.

Ajmo, a ne ajme… – recimo to tako.
.

Arhiva: sličica s Prvića (foto TRIS/G. Šimac)

.
Poziv organizatora

–Akcija čišćenja naše lipe prvinjske obale. Svi vi koji ste prošlo lito napravili đir po Punti i ispo Prvića, imali ste šta vidit. Više smeća nego cvijeća. Proliće na većini otoka znači i čišćenje plaža pa ćemo im se pridružiti u toj akciji. Uz napomenu, to nije čišćenje plaže da bi furešti imali di ležat na suncu, nego vađenje smeća iz mora da ne bi završilo u našem pijatu.

Udruga Otok organizira akciju uz podršku Mjesnog odbora, a vlastitim sredstvima financira i malu okrjepu nakon akcije kada ćemo se svi zajedno čuditi šta se sve uz more može naći i diliti zadovoljstvo dobro obavljenim poslom. P.S. Znamo da je vrime malo nezgodno, uvik je. Ipak se nadamo da će nas biti što više pa da ćemo brzo proći lipi dil obale. Osigurali smo vriće za smeće, zbog sigurnosti i osobne higijene, preporučujemo da ponesete svoje rukavice. Veselimo se! – vele organizatori.

Prvić Luka (foto: TRIS /G. Šimac)

.
Poruka je jasna, otok se ne treba čistiti radi toga što bi to trebalo smetati turistima, odnosno onima koji zarađuju iznajmljujući im smještaj, nego otočanima.

Posebno bi ova akcija trebala biti upozorenje onima koji i danas nehajno otpad bacaju par desetaka metara od svoje kuće, često uz obalu, a još žalosniji i češći je odbačeni građevinski i drugi otpad u preostalim šumarcima i vrtačama na otoku Prviću. Posebno dramatično izgleda sjeverna obala otoka, na kojoj se tik uz more nalaze tone rastrtog građevinskog otpada preostalog od preuređenja starih kuća, navodno  s namjerom da se isti kasnije prekrije slojem betona.

Inače, Otok je udruga građana i građanki različitih profesija okupljenih na otoku Prviću, koji koristeći različita znanja i vještine na kreativan način doprinose i razvijaju inicijative za povećanje kvalitete života na otoku, u skladu sa prirodom i načelima održivog razvoja.

I to im dobro ide.
.

Arhiva: Prvić ujutro (foto TRIS/G. Šimac)

__________
Izvor: tris.com.hr
Fotografija: tris.com.hr