Prvi Svjetski dan recikliranja 18. ožujka 2018

Objavio: Pokret Otoka - 17.03.2018.

Svijet se sprema za prvo veliko pospremanje 18. ožujka

Dana 18. ožujka 2018. obilježit će se prvi Svjetski dan recikliranja koji ima za cilj osigurati budućnost planeta očuvanjem njegovih šest primarnih prirodnih resursa i promicajem snage novog „sedmog resursa“ – robe koju smo proizveli, koja se nalazi svugdje oko nas, koju svakodnevno koristimo i recikliramo.

Naš planet nam svake godine daje milijarde tona prirodnih resursa koje pretvaramo u potrošne materijale, no oni će u određenom trenutku ipak presušiti. Osiguranje budućnosti našeg planeta trebao bi biti ili tek postati glavni zadatak svih nas na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini te kao stanovnici ovog planeta moramo početi razmišljati o otpadu i njegovom recikliranju kao novoj prilici i resursu, a ne kao smeću.

Upravo je to misija Međunarodnog zavoda za recikliranje (BIR) sa sjedištem u Bruxellesu, kao jedinog globalnog udruženja za recikliranje koje zastupa oko 800 tvrtki i 35 povezanih nacionalnih udruženja za recikliranje iz 70 različitih zemalja svijeta. Prvi Svjetski dan recikliranja održat će se dana 18. ožujka 2018.upravo na inicijativu BIR-a s ciljem poticanja važnosti recikliranja u suvremenom svijetu i promjene razmišljanja o otpadu koji bismo svi trebali početi smatrati resursom.

 

Novi sedmi resurs

Klimatske promjene su glavni i neizbježni problem našeg vremena, a recikliranje je jedan od odgovora koji nam je potreban za borbu protiv njihovih razornih učinaka. Recikliranje, industrijsko ili kućno, vodi ka sveukupnom smanjenju emisija CO2, istodobno štiteći vrijedne prirodne resurse našeg planeta.

Svima su poznati glavni prirodni resursi našeg planeta: voda, zrak, ugljen, nafta, prirodni plin i minerali. Sada im se pridružuju i reciklabilni materijali i to kao sedmi resurs na svijetu. Bez recikliranja, svi naši stari i odbačeni hladnjaci, plastične boce, namještaj, kutije za pakiranje, automobili i mobiteli samo će pridonijeti ubrzanom rastu hrpa otpada na odlagalištima.

Budućnost našeg planeta isuviše je važna i stoga svjetski čelnici moraju prepoznati snagu „sedmog resursa“ jer bez recikliranja nemamo drugog izbora osim nastavljanja crpljenja Zemljinih prirodnih resursa.

Postoji nekoliko konkretnih promjena koje će to omogućiti, a to su: međunarodno zakonodavstvo i sporazumi, omogućavanje slobodne i održive trgovine reciklabilnim materijalima, edukacija o važnosti recikliranja, potpora recikliranju u lokalnim zajednicama, suradnja s proizvođačima i poticanje „dizajna za recikliranje“ s ciljem  smanjenja otpada i planiranja „kraja života“ proizvoda još u fazi njihovog nastajanja te, svakako, potpora inovacijama, istraživanjima i inicijativama koje potiču bolje prakse i tehnologiju recikliranja.

 

recikliranja

Foto: Eko vijesnik

 

Obilježavanje u svjetskim metropolama

Veliki svjetski gradovi, među kojima su Sao Paolo, Washington D.C., Sydney, Delhi, Dubai, Pariz i London, već se duže pripremaju za obilježavanje prvog Svjetskog dana recikliranja od kojeg nas dijele još točno dva tjedna.

U samom središtu Londona tako se na Svjetski dan recikliranja, dana 18. ožujka 2018. godine, priprema prezentacija reciklabilnih materijala i postupaka recikliranja.

Dana 15. ožujka francuski Savez tvrtki za recikliranje (FEDEREC – Fédération Professionnelle des Entreprises du Recyclage) održava konferenciju za novinare u sjedištu Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) u Parizu s ciljem podizanja svijesti o potrebi recikliranja i korištenja „sedmog svjetskog resursa“.

Dan kasnije, dana 16. ožujka, slična događanja planiraju se i na Capitol Hillu u Washingtonu i Sao Paolu, a na sam Svjetski dan recikliranja u Johannesburgu se u organizaciji gradske uprave pokreće velika ekološka akcija čišćenja.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana recikliranja, dana 16. ožujka u sjedištu Australske savezne organizacije za pakiranje (APCO) u Sydneyu održava se skup na kojem će više od 50 akademika i stručnjaka iz područja industrije raspravljati o važnosti recikliranja i međusektorskoj suradnji.

 

Spasi planet. Podrži recikliranje.

Ovim i ostalim sličnim događanjima društvo se nastoji potaknuti na promjenu postupanja s otpadom i recikliranje, a pokrenuta je i peticija Save The Planet – Support Recycling kojom se od Ujedinjenih naroda traži službeno priznanje Svjetskog dana recikliranja, kao i provođenje konkretnih aktivnosti za spas planeta.

Kako bi se svijetom proširila poruka i istaknula važnost ozbiljnog pristupa recikliranju na manifestacijama koje će se održavati povodom Svjetskog dana recikliranja dijelit će se pokloni u obliku majica i frizbija s oznakama inicijative. Majice će naravno biti izrađene  od organskog pamuka, a frizbiji od reciklirane plastike.

Svi korisnici društvenih mreža pozivaju se na korištenje hashtaga #GlobalRecyclingDay u svojim objavama, a oznaku Svjetskog dana recikliranja moći će postaviti i na profilne fotografije. Također, svi se pozivaju na dijeljenje video zapisa i fotografija proslava i akcija recikliranja u svojim lokalnim sredinama.

 

Vrijeme je da na prvo mjesto stavimo naš planet

„Svjetski dan recikliranja postat će važan datum u našem kalendaru. Kako bismo u potpunosti iskoristili snagu recikliranja moramo usvojiti globalni pristup sakupljanju, obradi i korištenju otpada. Naš cilj je pokazati kako je recikliranje potrebno i vrlo važno u našem svakodnevnom životu, kako u suradnji s lokalnim tvrtkama za recikliranje, tako i pri samostalnom obavljanju recikliranja“, kaže predsjednik BIR-a Ranjit Baxi.

„Vrijeme je da na prvo mjesto stavimo naš planet i obavežemo se svakog dana potrošiti dodatnih deset minuta kako bismo pravilno zbrinuli otpad. To je naša zajednička odgovornost i veselim se pojedincima, zajednicama, tvrtkama i političarima koji će nam se 18. ožujka pridružiti na promociji važnosti i obilježavanju Svjetskog dana recikliranja“, dodaje Baxi.

Više informacija o Svjetskom danu recikliranja potražite na sljedećoj poveznici: Global Recycling Day

Izvor. R.I. / Ekovjesnik

Naslovna fotografija: Pixabay