Studentica geografije napravila prvu interaktivnu kartu Šolte

Objavio: Pokret otoka 2020 - 10.02.2017.

Uvijek nam je bio izazov našim gostima pokazati i objasniti gdje na otoku mogu pronaći sve što ih zanima. Iznajmljivači su zatrpani pustim brošurama i kartama pa se gubimo i među mnogim jezicima, što cijelu stvar dodatno otežava. Tu mi se negdje po glavi počela vrtjeti ideja kako da sve to objedinim i pojednostavim – govori nam Šoltanka Ana Mihojević, objašnjavajući kako ju je iskustvo u turizmu kroz iznajmljivanje obiteljskog smještaja motiviralo da napravi prvu sveobuhvatnu interaktivnu turističku kartu svoga škoja.

Šolta
U potrazi za načinom na koji bi “informacije stavila u prostor”, ova se dvadesetčetverogodišnja studentica geografije, koja je za smjer studija izabrala upravo geografske informacijske sustave, oduševila mogućnošću prostorne vizualizacije sadržaja u “GIS Cloud” platformi, te je već za prvog razgovora s odgovornima u domaćoj tvrtki “Omnisdata”, koja je stvorila ovu platformu, dogovorila studentsku praksu i realizaciju svog projekta.

– Sve se odvilo dosta brzo, jer se njima ideja zaista svidjela pa su bez zadrške pristali na suradnju. Samu sam kartu slagala možda tjedan dana, nakon čega je uslijedila i izrada tzv. studije slučaja, odnosno članka u kojem sam objasnila kako primijeniti GIS u turizmu, te opisala kako je nastala karta, ali i na koje sam sve izazove naišla i koja su bila njihova rješenja. Najveći problem bio mi je prikupljanje svih relevantnih podataka. Popis svih restorana, kafića, raznih rentala, zatim dućana i info pointova, pa plaža, igrališta, staza, putova i svega što tu ide doista je dugačak, pa mi je taj dio odnio dosta vremena. Na kraju sam preuzela neki popis sa stranica Turističke zajednice i nadopunila ono što mi je nedostajalo – govori nam mlada poduzetnica, ističući kako upravo u suradnji s turističkim uredima vidi ostvarenje punog potencijala ove zamisli.
Svoju je kartu sa susjedima već podijelila putem zajedničke Facebook grupe, gdje je, kako kaže, pokupila mnoge “lajkove”, ali i neke korisne sugestije za unaprjeđenje sadržaja.

Proučivši internetske stranice turističkih zajednica županije, naša je domišljata sugovornica, priznaje, naišla tek na nekoliko primjera gdje je nešto slično napravljeno kroz nadogradnju “Google maps” platforme, no, kako ističe, ni blizu tako informativno, opširno i personalizirano. Budući da, kako navodi, karta trajno ostaje dostupna na internetu, te se može nadograđivati drugim sadržajima, njezina je primjena široka i korisna pa se nada da će njezina ideja zaživjeti te se proširiti i na druge otoke, kopno…

– Cijela priča iza moje studentske prakse je da na istom portalu uz ovu kartu turističkih djelatnosti izradimo i druge korisne karte; kako one infrastrukturne, tako i one svih turističkih smještajnih kapaciteta, te svaku drugu kartu koja nekome može zatrebati. Nisam se još stigla povezati s Općinom i Turističkom zajednicom, jer sam glavninu posla tek nekidan dovršila, ali nadam se da će oni uvidjeti sve njezine prednosti. Meni nije cilj na ovome zaraditi, i osobno ne tražim ništa zauzvrat, već želim pomoći i upotpuniti doživljaj našim gostima te iznajmljivačima na Šolti olakšati posao – govori nam Ana.

Dodaje da je ona zadovoljna već samim ostvarenjem svog nauma i stečenim iskustvom u struci pa na tom tragu priprema i svoj diplomski rad, koji će, kaže, također objediniti njezine dvije strasti – turizam i geografiju.

Javite mi se s prijedlozima
Na svojoj je karti, kako doznajemo, Ana sama kreirala izgled ikona kojima označava pojedine grupe djelatnosti, a i podjelu sadržaja sama, kaže, osmislila.- Na taj sam način svaku grupu djelatnosti mogla prikazati na što jasniji i dopadljiviji način, te svakoj dodijeliti neku prikladnu boju, kako bi karta u konačnici bila preglednija i jasnija – ističe naša sugovornica, dodavši da ni trenutni izgled karte koju možete pogledati na www.solta.giscloud.com nije konačan, jer je namjerava nadopunjavati i nadograđivati, pa sve koji u tom smislu imaju prijedloge poziva da joj se obrate na e-mail adresu: karta.solte@gmail.com.
Veliki potencijal
Projekt je izvrsno odrađen i ukazuje na potencijal za korištenje ‘GIS Cloud’ platforme za niz djelatnosti u turističkom sektoru – kazala nam je Andrea Kovač ispred ‘Omnisdate’, čiji se softver već proširio diljem Europe, SAD-a, Bliskog istoka, Australije i dalje.
Izvor:Slobodna Dalmacija