ŠIBENIK – Predstavljen projekt PEPSEA

ŠIBENIK – Predstavljen projekt PEPSEA

Objavio: Andrea Beader - 06.11.2020.

Predstavljen projekt PEPSEA za razvoj sustava zaštite mora i priobalja od onečišćenja. U okviru projekta PEPSEA, punog naziva Protecting the Enclosed Parts of the Sea in Adriatic from pollution (Povećanje stupnja zaštite zatvorenih dijelova mora od onečišćenja), što ga Šibensko-kninska županija provodi putem INTERREG Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska, ispred budućeg posjetiteljskog centra u uvali Minerska prezentirane su aktivnosti projekta te je postavljen uređaj mareograf.

Cilj projekta PEPSEA je razviti odgovarajući sustav koji će povećati stupanj zaštite mora i priobalja od onečišćenja, a ukupna vrijednost projekta je 2,9 milijuna eura.

 

O projektu

– Provedbom projekta obnove tvrđave Sv. Nikole još je jednom potvrđeno koliko je vrijedan prostor kanala Sv. Ante te smo ga ovim projektom odlučili dodatno zaštititi kako bismo ga sačuvali za buduće generacije. Namjera nam je učiniti sve da pokušamo spriječiti incidente ali i osigurati odgovarajuću pravovremenu reakciju ako to bude potrebno. Očuvan okoliš je preduvjet za ostvarivanje kontinuiranog i održivog turističkog razvoja te razvoj gospodarstva u cjelini – kazao je Šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Na pilot lokaciji provest će se detaljna ispitivanja za što su angažirani vanjski stručnjaci koji će izraditi i 3D modele te detaljan plan za intervencije u slučaju iznenadnog onečišćenja. Plan će uključivati mjere za prevenciju, intervenciju i mjere za oporavak ako do onečišćenja ipak dođe.

– Šibensko-kninska županija raspolaže eko-brodom za potrebe intervencija u slučaju iznenadnog onečišćenja mora ali je zbog snažnog razvoja turizma, posebno nautičkog u ljetnim mjesecima, ocijenjeno kako je potrebno uložiti dodatne resurse u zaštitu prostora kanala Sv. Ante koji je najviše opterećen – kazala je pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove dr.sc. Sanja Slavica Matešić.

Voditelj tima koji provodi istraživanje dr.sc. Neven Cukrov s Instituta Ruđer Bošković prezentirao je postavljanje mareografa, uređaja koji bilježi morske mijene i druga dugoperiodična kolebanja morske razine u kanalu Sv. Ante te naglasio važnost lokacije kao jedne od najprometnijih točaka u pomorskom prometu tijekom ljeta.

 

Uređaji za provedbu projekta

Predstavljeni uređaj će u realnom vremenu omogućiti pregled pokazatelja plime i oseke, visine valova, temperature mora i drugih indikatora. Podatci će biti dostupni javnosti na mrežnim stranicama Šibensko-kninske županije u narednih nekoliko dana.

U okviru projekta PEPSEA će se izraditi i geoinformacijski sustav te će se nabaviti potrebna dodatna oprema koja će biti na raspolaganju Županijskom operativnom centru Šibensko-kninske županije. Bit će provedena i radionica za dodatno usavršavanje osoblja koje će rukovati opremom te sudjelovati u intervencijama. Također, provest će se i edukacija lokalne zajednice kojom će se podići razina svijesti o onečišćenju mora.

Za početak je potrebno provesti detaljna ispitivanja za što su angažirani vanjski stručnjaci iz „Instituta Ruđer Bošković“ iz Zagreba, „Tehnologija, inovacije, poduzetništvo“ iz Zadra, „Prehnit“ iz Zagreba. Izradit će se Plan intervencija koji će uključivati mjere za prevenciju, intervenciju i mjere za oporavak ako se incident ipak dogodi.

Uz Šibensko-kninsku županiju, u provedbi projekta od hrvatskih partnera sudjeluju Splitsko-dalmatinska županija, centar ATRAC iz Rijeke te Agencija za razvoj Zadarske županije – ZADRA NOVA.

Za realizaciju aktivnosti u Šibensko-kninskoj županiji je osigurano preko 500 tisuća eura od kojih se 85% odnosi na bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

 

__________

Izvor: morski.hr

Naslovna fotografija: pixabay.com