BRAČ – Projekt “Obračun i selekcija otpada na otocima”

BRAČ – Projekt “Obračun i selekcija otpada na otocima”

Objavio: Andrea Beader - 07.11.2020.

Iz udruge Dalmatinski potrošač, gosp. Nela Kovačević, je na Braču prezentirala projekt i rezultate provedenog istraživanja: ”Obračun i selekcija otpada na srednje – dalmatinskim otocima”.

Projekt se provodio na području tri županije (Zadarska županija, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska) i obuhvaćao je sedam otoka: Šolta, Brač, Hvar, Vis, Korčula, Lastovo i otok Iž.
Temeljem provedenog istraživanja, grad Supetar, a posebno tvrtka Komunalno društvo Grad d.o.o. istaknuti su kao primjer dobre prakse, transparentnosti i poslovanja na najvećoj razini. Sve odluke, sve bitno što se tiče građana dostupno je na web stranicama, a u svome poslovanju pridržavaju se svih odluka i zakonitosti uzimajući u obzir zaštitu potrošača.

Posebno su pohvaljeni napori i rezultati koji su postignuti s prikupljanjem otpada na kućnom pragu gdje je Supetar jedan od rijetkih gradova na otocima koji je to uveo.

 

Otočki projekt Zeleni BRAČ

Projekt Zeleni BRAČ, čiji je nositelj Grad Supetar, a kojem su partneri sve bračke općine, predstavljen je kao primjer dobre prakse u informiranju građana o temi otpada. Još 2014. godine, Poduzetnički centar Aktiva pokrenuo je osmišljavanje i izradu, a kasnije i provedbu, prvog projekta koji je povezao baš sve bračke općine oko jedne teme, i to gospodarenja otpadom na otoku. Već je ta prva verzija projekta Zeleni Brač istaknuta kao jedan od najboljih edukativnih projekata na nivou Republike Hrvatske od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projekt je predstavila direktorica PC Aktiva Dijana Žderić u svom je izlaganju naglasila i poteškoće s kojima smo se susretali u provedbi, a koje se na prvom mjestu odnose na neusklađenost zakonodavstva i terena, što s razlogom izaziva ljutnju i frustraciju kod građana koji snose financijski teret promjena u sustavu gospodarenja otpadom, a bez konkretnih i pravovremenih informacija o tome kako će, kada i uz koji trošak taj sustav zaista i z treću verziju ovog projekta, jer je gospodarenje otpadom tema o kojoj se uvijek može i mora govoriti, informirati, educirati.

*Projekt “Obračun i selekcija otpada na srednje – dalmatinskim otocima” financira Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, (Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja). Vrijeme provedbe projekta 17 mjeseci (svibanj 2019 – listopad 2020).

 

 

__________

Izvor: Ivana Marković mag.oec., Gradonačelnica Grada Supetra i dalmatinski-potrosac.hr

Naslovna fotografija: unsplash.com