Program dobivanja eko certifikata ”Dalmatia Green” održan je na otocima Ižu i Silbi

Objavio: Paula Bolfan - 19.06.2018.

”10 koraka do eko certifikata za privatni turistički smještaj” naziv je predavanja održanih na otocima Ižu i Silbi u sklopu projekta ”ZaZeleni otok”. Projekt su provodile Udruga Eko Zadar i Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce iz Splita, a namijenjeni su privatnim iznajmljivačima i svima zainteresiranima.

Projekt je proveden u sklopu Dalmatia Green programa Udruge Sunce. Predavanje je vodila Nastja Logar, koja je ujedno i voditeljica cijelokupnog programa. Uz pomoć Mjesnog odbora Silba predavanje je prošlo u savršenom redu. Uz prigodne materijale, sudionicima je predstavljeno značenje često spominjanog ”održivog turizma”, koji se još naziva i eko turizam ili zeleni turizam. Predavanje je postavljeno s dva  različita stajališta: Što od održivog turizma očekuju iznajmljivači, a što turisti koji dolaze u turistički smještaj?

Na Silbi je predavanju prisustvovalo desetero ljudi, od kojih je osmero privatnih iznajmljivača. Predavanju su prisustvovali i predsjednik Turističke zajednice mjesta Silba i predsjednica Mjesnog odbora Silba.  Činjenica da broj privatnih iznajmljivača na Silbi prelazi brojku 50 odaziv čini veoma malenim. Na Ižu je prisustvovalo troje ljudi.
.

Postavlja se pitanje: Zašto je odaziv loš?

Je li razlog nezainteresiranost iznajmljivača privatnog smještaja  da djelatnost kojom se bave bude održiva? Bi  li ovakva događanja trebala biti podržana i inicirana od strane turističkih zajednica u turističkim destinacijama? Je li problem nedovoljna promocija, činjenica da velik broj privatnih iznajmljivača ne boravi na otoku tijekom cijele godine? Je li moguće da privatni iznajmljivači sredinom lipnja još uvijek nisu otvorili svoje smještajne jedinice?
.

Što je održivi turizam?

Na početku predavanja rečeno nam je da je ovo predavanje tek prvi korak ka održivom turizmu, a taj prvi korak je osvještavanje i upoznavanje s pojmom. Upoznali smo se i s pojmom masovnog turizma i negativnog utjecaja koji on ima na održivi razvoj života. Turisti često gledaju fotografije naših turističkih destinacija koje svojim prirodnim ljepotama oduzimaju dah. U trenutku kada dođu u destinaciju, turisti se nađu u moru ljudi, od kojih ne vide prirodnu ljepotu koju su gledali na brošuri prije nego su se odlučili na putovanje. Prirodne ljepote sa slika postaju prenapućena mjesta.

Održivi turizam bio bi turizam u harmoniji s prirodom, s lokalnom zajednicom i s lokalnom ekonomijom. Koji su koraci do održivog turizma? Napraviti akcijski plan i brendirati razvoj zelenog turizma. Saznali smo i da su glavna eko tržišta zemlje Francuska, Njemačka i SAD.
.

Kako živi eco friendly osoba?

Eco friendly osobe su fizički aktivne, imaju svoj vrt, kupuju lokalne proizvode… Često su freelanceri i treba im samo laptop kad putuju; njihova je odjeća napravljena od prirodnih materijala, na posao putuju biciklom, bave se jogom i različitim sportskim aktivnostima.

Kod putovanja traže destinacije s očuvanom prirodom i mirom i ne žele posjećivati napućena mjesta. Važno im je da imaju mogućnost odvajanja otpada, da upotrebljavaju organsku kozmetiku i da ne koriste plastične vrećice… Zanima ih kako lokalna zajednica živi, žele doprinijeti očuvanju prirode pa nerijetko sudjeluju u akcijama ćišćenja plaža i uređivanju maslina, što je od posebnog značaja ukoliko želimo produljiti turističku ponudu duže od standardne ljetne sezone… Oni su osvješteni potrošači i traže autohtoni doživljaj i inovativne sadržaje.

Po statistikama izrađenim od strane vodećih turističkih agencija, 68% turista u današnje vrijeme traži eco friendly smještaj, koji se često krivo interpretira isključivo kao robinsonski turizam.
.

Razlika u perspektivi turista i iznajmljivača

Vrlo je važno uočiti razliku između onoga što zanima gosta, a što iznajmljivača. Gost neće ići za tim imate li solarne panele, reduktore za vodu itd… Oblik eko turizma kojeg oni traže je tradicionalna hrana, lokalni proizvodi i dodatni autohtoni sadržaji. Važno im je uređenje prostora, mogućnost odvajanja otpada, a ponekad i korištenje prirodnih sredstava za čišćenje i pranje…

S druge strane, za iznajmljivača održivi turizam znači održivo korištenje energije. Potrebni su mu sustavi za uštedu vode i energije koji se kroz Dalmatia Green program mogu lakše pronaći. To mogu biti reduktori za slavine i štedne tuš ručke koje pridonose uštedi vode i do 70%. U slučaju štednih ručki, iznajmljivač štedi vodu, a gost ne gubi komoditet pri tuširanju.

Prvi i osnovni problem na otocima u turističkoj sezoni odnosi se na potrošnju vode, s obzirom da se mnogi otoci u ljetnim mjesecima suočavaju s nedostatkom iste.

Jedan od problema su i klime, koje gosti često ostave upaljene dok sate provode na plaži, a pritom ostave i prozore otvorene. Na taj se način energija troši, a prostor se ne ohladi. U Dalmatia Green programu u ponudi stoje kontroleri klime, odnosno kartice za klimu, magnetni osjetnici za prozore i vrata, temperaturni osjetnici – limiteri i drugo.
.

Što omogućava Dalmatia Green?

Mnogo je toga što omogućava i jednoj i drugoj strani da budu održivi, eko, zeleni…

Dalmatia Green program omogućava privatnim iznajmljivačima da upoznaju značenje održivog i zelenog turizma, voditelji programa otvoreni su za komunikaciju, a također su u suradnji s proizvođačima održivih sustava korištenja energije i tim putem pomažu iznajmljivačima.

Članarina u Dalmatia Green programu iznosi 200,00 kn godišnje. Ukoliko ste i vi zainteresirani za održivi i kvalitetni turizam i odlučite da i vi želite Eko certfikat; ukoliko želite biti dio zelene mreže iznajmljivača – posjetite njihovu web stranicu Dalmatia Green  i informirajte se!

_________
Autorica: Paula Bolfan
Fotografija: Pokret Otoka / Paula Bolfan