EU VIJESTI – Privremeni dogovor o EU propisu o klimi

EU VIJESTI – Privremeni dogovor o EU propisu o klimi

Objavio: Andrea Beader - 21.04.2021.

EU komisija pozdravlja privremeni dogovor suzakonodavaca o europskom propisu o klimi

 

Kao jedan od ključnih elemenata europskog zelenog plana, privremeni dogovor o europskom propisu o klimi obuhvaća ambiciju EU-a da do 2050. postigne klimatsku neutralnost. Također i prijelazni cilj da se do 2030. neto emisije stakleničkih plinova smanje za najmanje 55 % u odnosu na 1990. Taj dogovor o europskom propisu o klimi važan je korak za Komisiju Ursule von der Leyen. Ispunjava jednu od obveza najavljenih u političkim smjernicama predsjednice iz srpnja 2019.

Predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je: “Drago mi je što smo postigli dogovor o tom ključnom elementu europskog zelenog plana. Naša politička težnja da do 2050. postanemo prvi klimatski neutralan kontinent sada je i pravna obveza. Propis o klimi EU-u će omogućiti da u samo jednoj generaciji postigne svoj zeleni cilj. To dugujemo svojoj djeci i unucima.”

Izvršni potpredsjednik za europski zeleni plan Frans Timmermans dodao je: “Ovo je povijesni trenutak za EU. Postigli smo ambiciozni dogovor da cilj klimatske neutralnosti uvrstimo u obvezujuće zakonodavstvo kako bismo se njime vodili sljedećih 30 godina. Propis o klimi usmjeravat će zeleni oporavak EU-a i omogućiti socijalno pravednu zelenu tranziciju. Današnjim dogovorom utvrdili smo i svoju poziciju globalnog predvodnika u svladavanju klimatske krize. Kad se svjetski čelnici okupe na Dan planeta Zemlje, EU će im iznijeti ove dobre vijesti. U nadi da će to naše međunarodne partnere potaknuti na sličan potez. Ovo je velik dan za naše ljude i naš planet.”

 

Elementi za klimatsku politiku

Ovaj dogovor, osim cilja postizanja klimatske neutralnosti do 2050., učvršćuje i europski okvir za klimatsku politiku jer se uvode sljedeći elementi:

 • ambiciozan klimatski cilj da se do 2030. neto emisije smanje za najmanje 55 % u odnosu na 1990. i razjasni doprinos smanjenja i uklanjanja emisija
 • prepoznavanje potrebe za poboljšanjem ponora ugljika u EU-u ambicioznijom uredbom o LULUCF-u, za koju će Komisija iznijeti prijedloge u lipnju 2021.
 • postavljanje klimatskog cilja za 2040. uzimajući u obzir okvirni proračun za stakleničke plinove za razdoblje 2030. – 2050. koji će objaviti Komisija
 • obvezivanje na negativne emisije nakon 2050.
 • osnivanje Europskog znanstvenog savjetodavnog odbora za klimatske promjene, koji će pružati neovisne stručne savjete
  strože odredbe o prilagodbi klimatskim promjenama
 • visoka usklađenost svih politika Unije s ciljem klimatske neutralnosti
 • priprema planova za pojedine sektore kojima se utvrđuje put prema klimatskoj neutralnosti u različitim područjima gospodarstva.
  Kontekst

Komisija je iznijela prijedlog europskog propisa o klimi 4. ožujka 2020. Nakon što Parlament i Vijeće službeno odobre privremeni dogovor, europski propis o klimi bit će objavljen u Službenom listu Unije i stupit će na snagu.

 

 

__________
Izvor: ec.europa.eu
Naslovna fotografija: Pixabay.