ŠOLTA – Prijavljen projekt “Klaritac kulture SU-OL-TA” u partnerstvu s Pokretom otoka

Objavio: Maja Jurišić - 25.03.2018.

Krajem prošlog mjeseca bilo je prilično radno u prostorijama Šoltanskog glazbenog zbora Olinte. Naime, osim redovitih probi članova udruge, okupila se inicijativa šoltanskih kulturnih udruga zajedno s Pokretom otoka i odlučila prijaviti projekt na natječaj Europskog socijalnog fonda pod nazivom “Kultura u centru” kojem je za cilj poticanje participativnog upravljanja u kulturi i razvoj društveno kulturnih centara.

Šolta je otok bogate kulturno povijesne baštine čijem razvoju svojim djelovanjem doprinosi desetak udruga na otoku, ali ga i dodatno obogaćuju brojni umjetnici – individualci koji sramežljivo skrivajući svoje talente, ipak ponekom izložbom ili tematskom večeri otkrivaju svoja vrhunska djela. Uz postojeće kulturne resurse, Šolta je poznata i kao utočište Marka Marulića, Petra Hektorovića, brojnih slikara i umjetnika, a šoltanska čakavica je uvrštena na popis nematerijalne kulturne baštine.

točka

Budućnost rada kulturnih udruga na otoku

Bogata povijest i tradicija Šolte inspiracija je svim stvaraocima i umjetnicima, što se već 26 godina bilježi u godišnjem časopisu za kulturu otoka “Bašćina”. Za brojna okupljanja lokalnog stanovništva, kazališne izvedbe, filmske projekcije i koncerte koristi se Općinski Dom kulture u Grohotama, koji krije golemi potencijal za razvoj društveno kulturnog centra i okupljanje svih dionika uz uvjet razvitka strategije i plana upravljanja istim.

Egzistencija i daljnji rad udruga ovisio je o dugogodišnjem ulaganju u tradiciju i kulturnu baštinu, međutim, nužni su dodatni napori i financijska sredstva u svrhu podizanja kvalitete i privlačenja mlađih generacija koje bi nastavkom aktivnosti potakle pojedince na suradnju. Projekt Forum udruga, započet prije par godina redovito je okupljao organizacije i pojedince zainteresirane za sudjelovanje u izradi otočkog programa kulture no na žalost nije zaživio. Danas, strukture razvoja kulturno umjetničkih aktivnosti na otoku nema, a s obzirom da se skoro sve udruge potpuno financiraju iz Općinskog proračuna, aktivnosti istih dugoročno nisu održive.

Okupile su se zato partnerske organizacije, predvođene Šoltanskim glazbenim zborom Olinta, Kulturno umjetničko društvo Šolta, Amatersko kazalište Sulet i Pokret otoka te Općina Šolta kao lokalna samouprava partner, zaključivši da je nužno educirati, osnaživati i osvještavati udruge i njihove članove o suradnji, projektnom planiranju, dugoročnoj održivosti organizacija te drugim izvorima financiranja.

 

Svrha i ciljevi projekta

Provedbom ovog projekta educirati će se i osvijestiti lokalno stanovništvo, postojeće udruge i predstavnici lokalne samouprave o značaju zajedničkog upravljanja, aktivnoj participaciji dionika, dugoročnoj održivosti i podizanju kvalitete izvedbe kulturnog programa. Umrežavanjem aktera u kulturi, njihovim zajedničkim djelovanjem u smjeru sudioničkog upravljanja te korištenje javne infrastrukture stvorit će se čvrsti temelji za daljnji, održivi razvoj umjetničkog i kulturnog stvaralaštva na otoku.

Zajedničkim osmišljavanjem i provedbom kulturnog programa dionici će provesti niz kampanja u cilju osvještavanja i edukacije šire javnosti te privlačenja ciljanih korisnika programa u kulturi. Provedbom aktivnosti projekta podržat će se razvoj umjetničkog stvaralaštva, participacije u kulturi i osnažiti djelovanje organizacija civilnog društva otočke sredine.   Omogućavanjem prava svih dionika na zajedničko upravljanje i razvoj kulturnog programa, stavljanjem prostora Doma kulture u dugoročnu održivu funkciju te približavanjem ciljeva i aktivnosti sudioničkog upravljanja široj javnosti, lokalnim dionicima osigurava se sudjelovanje u kulturnom životu zajednice, ali i kulturu čini dostupnom i uključivom.

 

Rezultati projekta

 

Prema najavama Ministarstva kulture rezultati natječaja očekuju se početkom ljeta, no prema dosadašnjem iskustvu vjerujemo da konačne rezultate možemo očekivati početkom rujna. Do tada čekamo potvrdu da smo zadovoljili administrativne uvjete nakon čega projekt ide u drugu fazu evaluacije projekta odnosno bodovanja njegovih predloženih aktivnosti i budžeta. Ukoliko projekt bude odobren projektom će se u iznosu od cca 790.000,00 kn financirati nova oprema, uniforme, edukacije, okrugli stolovi i medijske kampanje za partnerske organizacije i za sve zainteresirane dionike u kulturi otoka Šolte. Držite nam fige 🙂

__________

Autorica: Maja Jurišić

Foto: ŠGZ Olinta