Predstavljamo Nezavisne otočne liste – Vela luka, Korčula

Objavio: Pokret Otoka - 15.04.2017.
Mi ne želimo u Irsku ni Dansku, dapače, u našem timu imamo jednu Dankinju koja je iz Danske došla živit u Hrvatsku, a među nama ima doktora, pravnika, ekonomista, poljoprivrednika, djelatnika u turizmu, društvenih aktivista pa i par trudnica. I svi smo jako ljuti. Pogotovo trudnice – uvodno će Leo Žanetić, “otvorivši” šalom dok na Lučkoj rivi predstavlja veselo društvo, koje će, kako ističe, dati sve od sebe da nadoknadi izostanak kandidata za načelnika – Ivu Burmasa, koji nam se nije mogao pridružiti i svojim doprinosom dočarati što su naumili voljenoj Luci.
KAKO SE RODILA IDEJA NEZAVISNE LISTE?

“Kada ovdje odlučiš nešto napraviti nađu ti tristo načina zašto je to nemoguće. Među ljudima vlada neki nihilizam i pesimizam. Kao da im je glavna misao pustite nas da propadnemo u miru.” govori nam mlada ekipa, odnedavno ujedinjena u “Nezavisnoj listi Vele Luke”, objašnjavajući zašto će na predstojećim izborima svoje misto pokušat povesti u bolju budućnost.

Kako doznajemo od 39-godišnjeg Ante Bene Miroševića, dogovorenog nositelja liste za Općinsko Vijeće, ideja nezavisne liste rodila se prije godinu dana i to na svježoj perspektivi i energiji koju su donjeli “povratnici” među njima, a koji su lokalne istomišljenike inspirirali na akciju.

Meni je to bilo interesantno kako su se oni vratili iz Splita i Zagreba, čak i Danske – govori pogledom preletjevši redom 30-godišnjeg projektnog menađera Leu Žanetića, zatim njegovog vršnjaka lječnika Vedrana Dodiga te Mette Idu Padovan i njenog supruga Tomicu Vrbata, poduzetnike u turizmu; koji su svi redom u Luci pronašli svoj novi dom, dodavši kako je lokalno stanovništvo na njihov dolazak uglavnom reagiralo čuđenjem.

Premda im nitko nije “službeno” poželio dobrodošlicu, ili ih pitao triba li im kakva pomoć; oni su od prvog dana gledali kako će zatečene prilike promijeniti na bolje. I to je nas ostale potaklo na razmišljanje.

Situacija, kaže, nije bezizlazna kako im ju “oni na vlasti” prikazuju.

Kada krene predizborna kampanja uvijek slušamo; kriv je HDZ, kriv je SDP, ne voli nas Županija, ne voli nas Blato, ne voli nas Zagreb, a Dubrovnik je daleko. Kao da se zato ne može ništa učiniti. – negoduje Ante, u što ga Leo prekida ističući da su im kao primjer poslužile mnoge uspješne općine i gradovi; poput Nerežišća, Supetra, Metkovića, Omiša i drugih, gdje su mladi i sposobni ljudi, kako dodaje,  pronašli kako će,  iako ih “ne vole”, razvijati svoje mjesto.

KOJE PROMJENE ŽELITE U VELA LUCI?

U Vela Luci je eksplozija kreativne energije. Imamo preko pedeset udruga koje se bave sportom, umjetnošću i kulturom, ali nema ih tko pratiti. Ovdašnji su političari uvijek bili jaki samo na riječima i planovima. O svemu su već pričali, samo što ništa nisu sproveli u djelo. Tako da nema tog infrastrukturnog projekta koji bi mi mogli izmisliti, ali ćemo zato one odavno potrebne i najavljene ostvariti – nadovezuje se Ante, otkrivajući namjere.

Jedna od osnovnih stvari će biti osnivanje razvojna agencija. Da konačno uhvatimo korak s ostatkom države i iskoristimo mogućnosti koje se sad pružaju, jer nam one neće biti vječno dostupne.  Zamislite, za 2017. godinu aktualna je vlast isplanirala točno nula kuna ulaganja u projektnu dokumentaciju – s nevjericom nam otkriva Leo pa dodaje kako se upravo u tome krije razlog slabe realizacije započetih projekata.

Kako doznajemo od ekipe kojoj se na ovu temu ˝raspleo jezik˝, primjera nedovršenih investicija u Vela Luci je mnogo; od najveće županijske (neiskorištene) poduzeničke zone, do nedovršene zaobilazne ceste i sekundarne mreže kanalizacije koja ni dvadesetak godina od početka gradnje nije posve uvedena. Ne očekuju mnogo, kažu ni od nedavno najavljene izgradnje nove ribarske luke i trajektnog pristaništa, za koje će, uvjereni su, također ubrzo ponestati sredstava. Neophodno je, kako ističu, iznaći vanjske izvore finciranja, kako bi se rasteretio ionako nedosatan općinski proračun, te kako bi se investicije poput obnavljanja nerazvrstanih cesta, na koje se prema postojećem modelu crpe značajna proračunska sredstva uz izdašnu dodatnu participaciju lokanog stanovništva, namirivale iz dostupnih fondova i drugih izvora.

Jako je važno i da se povežemo  s ostalim općinama na otoku – istiće Mette Ida, Dankinja  Velolučkog podrijetla, pozivajući se na pozitivne primjere s rodnog joj sjevera. Na danskom se otoku Bornholm također pet postojećih općina ujednilo, čime su uštedjele značajna sredstva te zajedničkim naporima brendirale cijeli otok. Bio je to pilot projekt toliko uspješan da su ga kasnije primjenili mnogi danski otoci. Korčula je kao otok možda najsamodrživija, treba se samo na to orijentirati i zajedno potegnuti- samouvjreno će ova trudnica, koja, kako nam otkriva u otočnoj idili već uživa sa suprugom Tomicom i njihovim prvim sinom, ne mareći za ono što bi drugi okarakterizirali nedostacima škoja.

A poraditi ćemo i na demografiji – uključuje se i Vedran kao liječnik u ekipi. Rekorderi smo u negativnoj statistici, županijski šampioni po depopulaciji. Jedino je groblje u plusu i uporno se širi – ističe pozivajući se na nemilosrdne brojke.

Vjerujemo da bi Poduzetnički inkubator pomogao zadržati mlade na otoku pa ćemo se i time pozabaviti. Da im omogućimo infrastrukturu i taj neki prvi poticaj za ostvarivanje njihovih nauma i ambicija – opet će Ante, na što se Leo nadovezuje navodeći zadrugarstvo kao poželjan oblik udruživanja u proizvodnji, kakav će također poticati.

KAKO VIDITE RAZVOJ TURIZMA?

Prisjetivši se tako redom i turizma, koji se, kako navodi 30-godišnji Danko Lovričević, njihov kandidat za zamjenika načelnika, čak i Veloj Luci koja godišnje za promociju izdvoji tek šesnaest tisuća kuna, nekim čudom počeo događati, najvljuju strateški i planski pristup. Prema njegovim riječima, razvoj održivog turizma, koji nije zapeo u drugoj polovici prošlog stoljeća, biti će jedan od njihovih prioriteta.

Moramo promovirati ekološki turizam orijentiran aktivnostima na otovorenom. To su gosti kakve želimo i gosti koji će znati cijeniti ovo naše bogatstvo – dodaje Tomica, ističući kako mu je iskustvo u poslu i pokazalo da upravo broj takvih gostiju na području njihove općine i pokazuje tendenciju rasta.

Vela Luka je prazno platno – govori nam Leo, pokušavajuči zaokružiti priču. Nismo klasično otočno misto; mi imamo urbanu gradsku kulturu i takav duh. Pokušati ćemo se stoga razvijati i brendirati kao moderno, ekološko i održivo mlado mjesto. Kao svojevrsna start up zajednica – zadovoljno zaključuje podržan odobravanjem družine, ističući kako će, zasluže li povjerenje sumještana, dati sve od sebe da i Vela Luka ne postane tek jedno u nizu “litnjih mista”, koja hiberniraju zimi.

Izvor: Korčula Online

Foto: Anđela Ščepanović