Predstavljamo Kalaton – jednostavnu, a genijalnu ideju

Objavio: Pokret Otoka - 14.07.2017.

Kako to najčešće biva, najjednostavnije ideje su uvijek najbolje! Tako će se u Milni na Braču 3. kolovoza održati jedna vrlo posebna utrka, Kalaton, koja počiva upravo na jednostavnoj, a genijalnoj ideji. Riječ kalaton nastala je slučajno od kombinacije riječi maraton i kala, dva pojma koja čine osnovu ovog sportskog natjecanja. Kalaton je nastao iz želje da se sudjelovanjem u utrci sudionici  usput upoznaju i s naseljem u kojem se odvija utrka te da se iskuse drugačije rute trčanja koje samom svojom strukturom čine natjecanje zanimljivijim iz fizičkog aspekta gledanja, ali i kulturološkog.

”Kala” u dalmatinskom dijalektu znači ulica i označava pojam uskih kamenih ulica u starim dalmatinskim naseljima koje većinom nisu prohodne za automobile. U naselju Milna, gdje je i nastao Kalaton, postoji glavna riva te niz kala koje međusobno povezuju djelove naselja te se nastavljaju na glavnu rivu. Ruta Kalatona postavlja se tako da se izaberu kale koje povezuju stara naselja s novim, prolaze preko škole, crkve i ostalih kulturoloških punktova, povezujući unutrašnjost s obalom pa tako sve od starta do cilja. Na taj se način sudionici upoznaju s poviješću mjesta na jedan sasvim drugačiji način.

Kale su različite, dijelom betonske, kogulavane (stari način popločenja kala kamenim oblucima), zemljane, kamene, čime se ujedno i upoznaje natjecatelje s brojnim starinskim i novim načinima popločenja ulica.
Segmenti ruta su brojni, dijelom ravni, dijelom s uzbrdicama, a često i stepenicama što ujedno i otežava natjecanje ali ga čini i zanimljivijim.

 

Kad sve sumiramo, Kalaton svakako nije uobičajena utrka. Prijave su otvorene sve do 3.8. u podne, putem mail dragana.poklepovic@gmail.com. Više informacija o događanju, cijeni kotizacije i što uključuje, možete saznati ovdje.

 

Organizatori Kalatona su Sportsko društvo Milna i Centar za kulturu Milna. Cijeli će događaj još jednom popratiti Studio Gabrić, čije fotografije možete vidjeti u galeriji.