POZIV – Pridružite se istraživačko-ekološkoj posadi koja jedri do Palagruže!

Objavio: Paula Bolfan - 09.09.2019.

Planirani polazak je iz Dubrovnika 13. listopada, a završetak 19. listopada na Visu. Krajnja destinacija u povratku je Šibenik pa je očekivani iskrcaj 20. listopada…

Ljepota ambijenta kojom će se putovati motivira i potiče ekološku obvezu prema prirodi popularizacijom i provedbom projekta ”BlueBag”. Misija projekta je potaknuti izazov svakom nautičaru da u tijeku jedne sezone sakupi (barem) jednu vreću naplavina – prenosi Morski.

Kada bi taj cilj bio ostvaren, silne akcije i ogromna sredstva da obala (p)ostane čista ne bi više bile potrebne. Danas već prepoznata ”BlueBag” ekološka inicijativa osigurava besplatne plave vreće za nautičare koje su se mogle preuzeti na INA obalnim pumpnim stanicama tijekom prošle sezone ili kod pojedinih charter agencija.

.
Putovanje uključuje ekološke akcije skupljanja naplavina na Mljetu, Lastovu i Palagruži

Planira se prezentacija nove ekološke nautički opreme “Eco Nautical Starter Box”, (što je dio projekta ”BlueBag”) set vrećica za kolektiranje otpada na brodovima što olakšava zbrinjavanje i recikliranje po povratku s plovidbe. Centralna prezentacija bila bi održana na Visu za sudionike i organizatore Viške regate (19.10.2019.). “Eco Nautical Starter Box” mogao se tijekom ove godine također besplatno preuzeti u FINA poslovnicama.

Putuje se elegantnom jedrilicom Sun Odyssey 54DS (16,75 m), koja nudi odlično jedriličarsko iskustvo uz visoki stupanj udobnosti. Brod ima 3 dvokrevetne kabine, svaka s vlastitim wc-om i tušem, te odvojenu kabinu za posadu. Središnji salon je velik i nudi udoban prostor za zajednički život. Brod je opremljen klima uređajem i grijanjem, TV-om, WIFI-jem, električnim generatorom i svime što je potrebno za odmor i opuštanje. Mala knjižnica na brodu nudi knjige koje odgovaraju interesima svih.

.
Uvjeti putovanja
.

  • Polazak: 13.10. Dubrovnik – 19.10. Vis (20.10. Šibenik)
  • Cijena: 4.500kn / osoba

.

  • U cijenu je uključena organizacija i provedba programa, brod, skipper i jedan pratioc.
  • Troškovi goriva i prehrane dijele se na sve članove posade.
  • Svi članovi posade dobivaju brendiranu majicu koja će ih podsjećati na ovo putovanje.
  • Polazak je potvrđen u slučaju potvrđene rezervacije min 5 osoba.

Informacije i rezervacije:
.

.
Plan puta

Planirana ruta je trasirana putnim točkama – Dubrovnik, Elafitsko otočje, Mljet, Lastovo, Palagruža, Vis. Pri tome će se proći uz (a na neke se i iskrcati) od najveličanstvenijih svjetionika: Sv.Andrija (Elafiti), Glavat, Struga (Lastovo) i konačni cilj svjetionik Palagruža, a u povratku Stončica (Vis).

Palagruža se nalazi na sredini Jadranskog mora između hrvatske i talijanske obale i najudaljeniji je dio hrvatskog tla. Udaljen je 42nm od Visa i 35 nm od Lastova, što je planirana zadnja destinacija prije same Palagruže. Taj mali, stjenoviti i negostoljubivi otok površine manje od 0,3 km2, propinje se iznad crte horizonta visinom većom od 100m na koju se nadovezuje zgrada i monumentalna kula svjetionika visine 22m. Među strmim stijenama na južnoj gotovo posve goloj strani Palagruže veliko je uvala i žalo, mjesto za kojem će se sidriti ukoliko južni vjetrovi dozvole.

.
Surovi ambijent u suprotnosti je od bogate povijesti otoka (od vremena starih Grka i Rimljana) i današnje redovne svjetioničarske službe započete 1875 godine od kada je ovaj svjetionik u funkciji.

O malo poznatoj nasljeđu pomorske baštine svjetionika te organizacijskom i graditeljskom doprinosu Austro-ugarske, a nadasve o radu svjetioničarske službe, životu svjetioničara i njihovih obitelji, saznat ćete putem predavanja te foto i filmskih sadržaja koji su pripremljeni i kroz svjedočanstva svjetioničara.

_________
Izvor: Morski.hr
Naslovna fotografija: astrogeo.geoinfo.geof.hr