Poziv na izložbu ‘MedIsWet: Očuvanje vlažnih staništa na otocima’

Objavio: Iva Žanetić - 11.05.2019.

U organizaciji WWF Adrie i Udruge Hyla 15. svibnja, nasuprot ugostiteljskog objekta De Loro u Pašmanu, u trajanju od 11 do 14 sati održati će se mobilna izložba Očuvanje vlažnih staništa na otocima. Dan kasnije, 16. svibnja, izložba će se održati u Murteru, na Trgu Rudina, u trajanju od 9.30 do 12.30 sati.

Izložba se održava u sklopu projekta MedIsWet. 

Otočna vlažna staništa među najugroženijim su staništima Sredozemlja te su nekada su bila ključna za opstanak stanovništva na otocima jer su predstavljala jedini izvor vode za ljude, poljoprivredne djelatnosti i napajanje stoke, no raseljavanjem ljudi, napuštanjem tradicionalne poljoprivrede i stočarstva te intenzivnim razvojem turizma postala su zaboravljena i napuštena. Nerijetko su zatrpavana smećem, regulirana, uništavana i isušivana. Tek razvojem ekološke svijesti krajem 20. stoljeća uviđa se njihov značaj te im se sve više pridaje važnost kakvu oduvijek zaslužuju.
.

.
Kroz provođenje MedIsWet projekta izrađuje se karta takvih staništa koja nude brojne mogućnosti za održivo upravljanje, navodnjavanje ili razvoj određenog oblika turizma. Cilj je edukativne prezentacije i mobilne izložbe građankama i građanima približiti važnost i vrijednost zaštite otočnih vlažnih staništa.

__________
Izvor: WWF Adria
Fotografija: WWF Adria