Potpore otočnim poslodavcima za očuvanje radnih mjesta

Objavio: Pokret Otoka - 16.10.2017.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i ove je godine raspisalo Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti otočnim poslodavcima za očuvanje radnih mjesta.

Javni poziv za dodjelu potpore male vrijednosti otočnim poslodavcima otvoren je do 31. listopada 2017.
U 2016. godini podijeljeno je 8,5 milijuna potpore na 220 otočnih poslodavaca. Najvišu potporu od čak 1,122.635,84 kune dobila je Jadranka hoteli d.o.o. iz Malog Lošinja. rekorderi po dobivenim potporama su Korčula i Krk, svaki otok po 36, Vis sa 27 i Brač sa 24 potpore.

Dodjela potpore male vrijednosti otočnim poslodavcima ima za cilj pomoći poslodavcima u smanjenju troškova poslovanja, a time i stvoriti uvjete za očuvanje postojećih radnih mjesta. Dodjela potpore omogućava lakše zapošljavanje novih djelatnika, unapređenje poslovanja i razvoj otočnog gospodarstva.

Potpora se dodjeljuje temeljem članka 26. Zakona o otocima i Uredbe o uvjetima, kriterijima, visini i načinu ostvarivanja prava dodjele državne potpore male vrijednosti otočnim poslodavcima za očuvanje radnih mjesta (Narodne novine, broj 77/06 i 66/07).

Potpora je namijenjena otočnim poslodavcima, fizičkim osobama – obrtnicima, i pravnim osobama koje imaju sjedište na otocima i koji svoju djelatnost obavljaju na otocima.
Korisnici mogu ostvariti potpore pod sljedećim uvjetima:
– da imaju sjedište na otocima
– da obavljaju djelatnost na otocima
– da radnici koje zapošljavaju imaju prebivalište na otocima
– da radnici koje zapošljavaju rade kod istog korisnika potpora najmanje dvanaest mjeseci bez prekida do trenutka podnošenja zahtjeva
– da udio vlasništva Republike Hrvatske, jedinice regionalne (područne) samouprave i jedinice lokalne samouprave u strukturi vlasništva korisnika potpora nije veći od 50 posto
– da nisu financijske institucije (banke, osiguravajuća društva, štedno-kreditne zadruge i slično).
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i ove godine nastavlja s provođenjem mjere dodjele potpore male vrijednosti koja se provodi u skladu s Javnim pozivom za dodjelu potpora male vrijednosti u 2017. godini otočnim poslodavcima za očuvanje radnih mjesta koji se objavljuje u dnevnom tisku „Slobodna Dalmacija“ i „Novi List“ te na službenim stranicama Ministarstva www.razvoj.gov.hr.
Opširnije na mrežnoj stranici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU