Potpisana deklaracija o održivom razvoju malih otoka!

Objavio: Pokret Otoka - 06.05.2017.

Deklaraciju o održivom razvoju malih otoka potpisao je na otoku Zlarinu šibensko-kninski župan Zoran Smolić na Međunarodnom susretu francuskih inicijatora udruge SMILO (SMall IsLand Organisation) s lokalnim i regionalnim hrvatskim partnerima na temu promicanja zaštite otoka, njihovog razvoja i kvalitete života na njima koji se u petak i subotu održava u zlarinskom hotelu Koralj.

Uz potpisanu deklaraciju strukturiran je i Odbor za održivi razvoj otoka Zlarin sa ciljem kreiranja zajedničku mreže razmjene koja potiče suradnju i udruživanje znanja i vještina. Nadalje, cilj je i utemeljiti krug stručnjaka dostupnih za rješavanje izazova te kreiranje ‘labela’ za podržavanje i vrednovanja uloženog truda i platforme za razmjenu i širenje iskustava.

– Interesantno je kako je industrijska revolucija u samo dva stoljeća raselila ljude s otoka. Zato su danas veliki gradovi postali preuski, i sve ono što je u njima nedostatak može se naći na otocima. Dakle, nekadašnji nedostatci života na potoku sad su prednost i zapravo je sreća da ih imamo ovakve kakvi su sad. Ako je raseljavanje otoka trajalo 200 godina, smatram da će povratak stanovništva na njih trajati barem četiri puta kraće i da ćemo sigurno do kraja ovog stoljeća opet na Zlarinu imati punu školu djece. Otoke trebamo čuvati, a vi koji ste se ovdje okupili garancija ste da ćemo u tome i uspjeti –rekao je prilikom potpisivanja deklaracije dožupan.

Na Zlarin su iz Francuske stigli predstavnici Nacionalnog Parka Port-Cros, Conservaoire du littoral, Beten International i SMILO,a iz Hrvatske predstavnici Šibensko-Kninske županije, Grada Šibenika, Razvojne Agencije Šibensko-Kninske Županije, LAG 5, LAG More 249, Pokret Otoka, otoka Silba, Ekonomskog Instituta Zagreb ‘VERN’, Turističke zajednice Zlarin, Mjesnog odbora Zlarin, Udruge KUD Koralj, Udruge Boduliči, DVD-a Zlarin, Yacht Club, Udruge maslinara i Punta Arte.

Niz prezentacija, radionica i rasprava održat će se i sutra u hotelu Koralj, a program u 9,45 sati otvaraju djelatnici zlarinske turističke zajednice.

 

IZVOR: Šibenik In