BRAČ & ŠOLTA | Potezanje Mrduje

Objavio: Pokret Otoka - 26.07.2017.

Otočić na pola puta između Brača i Šolte stražari nad Splitskim vratima a zove se Mrduja. Nekoliko stotina kvadratnih metara makije, kamena i čempresa, utvrda sa renesansno -baroknom crkvicom i malom lanternom, jednom godišnje postaje predmetom natezanja između Šoltana i Bračana, osobito onih iz malih obližnjih mista: Milne i Stomorske.

Na taj dan Milnarani povežu svoje, a Stomorani svoje pasare, leute, glisere i koće. Privežu se na otok pa vuku svako na svoju stranu taj komadić teritorija u šaljivom otimanju za posjed. Ovo natjecanje dakako ima i svoga pobjednika koji za nagradu ima posjed nad Mrdujom narednih godinu dana. Nakon središnjeg događaja na moru, svi sudionici povlače se u svoje luke kako bi se pripremili za glavnu zabavu i proslavu pobjednika. Završna “fešta” svake se godine odvija na drugom otoku.
Legenda o Mrduji, bila je poticaj za povezivanje i približavanje dvaju otoka te je tako 2008. godine organizirana prva manifestacija “Potezanje Mrduje”. Tada direktna brodska veza između Brača i Šolte stanovnicima otoka kao i gostima pruža priliku da posjete drugi otok i upoznaju ga, a sve to u cilju obogaćivanja turističke ponude oba mjesta.

Tako je Potezanje Mrduje svjedočanstvo samoironične otočke duhovitosti, metafora prošlosti, slika sadašnjosti i pouka o budućnosti.

Program potezanja Mrduje 2017.g.
28.07.2017. UŽEŽIN MRDUJE
-20.00h OTVARANJE IZLOŽBE O MRDUJI
-21.00h PRIGODAN ZABAVNI PROGRAM NA RIVI

29.07.2017. POTEZANJE MRDUJE
-16.15hDOLAZAK KOMANDNOG BRODA U MILNU I OKUPLJANJE BRODICA U VALI
KOKTEL DOBRODOŠLICE NA RIVI
-17.10h ISPLOVLJAVANJE BRODOVA PREMA MRDUJI
-17.30h POTEZANJE MRDUJE
-18.00h POVRATAK U MILNU, NASTUP LIMENE GLAZBE, PROGLAŠENJE POBJEDNIKA
-19.30h ODLAZAK KOMANDNOG BRODA NA ŠOLTU
-21.00h FEŠTA POTEZANJA MRDUJE U STOMORSKOJ , KONCERT MJESNOG ODBORA I LJETNOG KINA
-02.00h POVRATAK BRODOM U MILNU

U Uredima TZO Milna i TZO Šolta dostupne su karte za komandni brod po cijeni od 50,00 kn, majice Potezanje Mrduje po cijeni od 40,00 kn, te karte za brod za večernju feštu po cijeni od 20 kn za jedan smjer.

Želite li biti dijelom ove jedinstvene međuotočne manifestacije?

Evo kako možete sudjelovati:
-Ukoliko imate brod pridružite se potezanju Mrduje 29.07.2017.g. Obavezno nosite majicu kojom ćete odrediti pripadnost i podršku jednom od dvaju natjecateljskih otoka.
-Ukoliko nemate brod, u uredu turističke zajednice možete kupiti kartu za ukrcaj na veliki komandni brod, te tako istinski doživjeti ovu nesvakidašnju manifestaciju.

 

Foto: Hrvoje Gabrić

Izvor: braconline.com.hr