Postira Seaside Film Festival u Vela Luci

Postira Seaside Film Festival u Vela Luci

Objavio: Pokret otoka 2020 - 23.09.2016.

S prvim naznakama jeseni društveni i kulturni život na otocima zamire. Turisti su otišli, a s njima i programi raznih kulturno-zabavnih ljeta koji kao da su samo za turiste i stvoreni. Mi lokalci – izmišljena bića iz godišnjih odmora, što bi rekao A. Tomić – vraćamo se svakodnevnici kojoj valjda ne treba nikakvih sadržaja izvan standardne rute kuća – radno mjesto – kuća (eventualno i pit-stop u birtiji). I tako do proljeća, kada počinjemo spremati apartmane i smišljati što ćemo ponuditi sljedećeg ljeta. Turistima, naravno.

Ali treba i nama domaćima sadržaja. I u melankoličnoj jeseni, i u crnoj zimi. I kulturnih, i sportskih, i zabavnih … svega onoga što život čini kvalitetnijim. I nitko nam ih neće stvoriti ako se sami ne organiziramo. Ne zbog sezone, ne zbog turista i „obogaćivanja turističke ponude“, nego zbog nas samih. Ako se pritom još mogu i povezati otoci, sami po sebi izolirani, tim bolje.

Ovakve misli bile su nit vodilja u organizaciji događaja koji će se 23. i 24. rujna odvijati u Vela Luci. Korčulanima u goste stižu Bračani, odnosno Postira Seaside Film Festival. Na poziv udruge Likovno stvaralaštvo Vele Luke, nekoliko članova udruge Lanterna Magica, organizatora PSFF-a, putuje u Vela Luku gdje će predstaviti svoj festival. Dvodnevni program odvijat će se u prostoru Tvornice ambalaže: u petak, 23.9. na programu su domaći, a dan kasnije međunarodni kratkometražni igrani filmovi.

Da ne bi sve ostalo samo na filmu, pobrinut će se Maja Ćapin, članice Lanterne Magice zadužena za edukaciju, koja će održati radionicu dramskih igri za velolučke osnovnoškolce.

Vjerujemo da je ovakav projekt odličan način da se obogati kulturni život otoka i izvan ljetne sezone, a posebno nas veseli činjenica da je riječ o međuotočkoj suradnji. Neka ovo bude početak jednog divnog prijateljstva među otocima. I početak nekih sadržajnijih otočkih zima.

 

 

Naslovna fotografija: Pixabay.