POMORSKO DOBRO – Narušavanje pomorskog dobra se nastavlja diljem obale i otoka Dalmacije

Objavio: Paula Bolfan - 20.06.2019.

Nijemci su samljeli škrape uvale Paladinke na Pagu,  u Veloj Luci se iz kamiona miješalice beton izbacuje ravno u more, a u Pučišćima se odgovornost o uklanjanju olupine broda seli s institucije na instituciju…

Kontinuirano narušavanje pomorskog dobra nastavlja se početkom svake turističke sezone pa tako svjedočimo raznim brzopoteznim rješenjima građevinskih problema, ali i sjajnim idejama za kratkoročno stjecanje profita.
.

PAG: Nezapamćena devastacija obale u uvali Paladinka na otoku Pagu

Radnici njemački tvrtka OlioOlivo.de prije nekoliko dana su do temelja samljeli dio uvale Paladinka. Nakon što je Zadarski.hr vijest objavio u medijskom prostoru, saznalo se da tvrtka radi na projektu u kojem su namjeravali izgraditi resort s pet zvjezdica i kopneni most. Plan im je bio izgraditi i 50 montažnih kućica površine 85 četvornih metara s terasama i bazenima, 20 vezova za brodove i šest kilometara dugačak Lungo Mare.

Zadarski.hr piše kako su promptno kontaktirali hidrograđevnog inspektora Lučke kapetanije Zadar, Nedjeljka Sjauša, kako bi ga upozorili na devastaciju obale na Pagu, a on im je navodno grubo i bezobrazno rekao da se za spomenutu problematiku obrate ministarstvu te da ga ne ometaju dok je na godišnjem odmoru. Gradonačelnik Grada Paga, Ante Fabijanić, navodno je dobio prijavu o protuzakonitom narušavanju pomorskog dobra, no rekao je kako o svemu tome ne zna ništa te da mora provjeriti situaciju.

“Možemo vas izvijestiti kako inspektor Lučke kapetanije Zadar danas izašao na očevid na predmetno zemljište, te je tom prilikom zapisnički utvrdio da je, za sada nepoznati počinitelj, na lokaciji uvale Paladinka na Pagu, devastirao pomorsko dobro tako što je, obavljajući radove gradnje plaže bez koncesije, strojno usitnio kamen prirodnih stijena i škrapa na tom dijelu pomorskog dobra, čime je počinio kazneno djelo protupravne gradnje iz članka 212. Kaznenog zakona.

Lučka kapetanija Zadar nastavlja s provođenjem izvidnih radnji radi utvrđenja identiteta svih uključenih u počinjenje tog kaznenog dijela, nakon čega će protiv istih podnijeti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu – rekao je David Radas, voditelj samostalne Službe za odnose s javnošću Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture za Zadarski.hr.
.

CRES – Mještani Martinščice prosvjeduju protiv ukopavanja kontejnera za otpad uz obalu

Kako pišu Otoci.net, 14. su lipnja u prijepodnevnim satima stanovnici Martinšćice na otoku Cresu blokirali cestu i prosvjedovali kako bi izrazili nezadovoljstvo postavljanjem polupodzemnog kontejnera uz obalu u blizini mora. Kako bi se ukopao potporni zid je bilo potrebno proširiti 1,5 m prema obali, a mještani tvrde da je  bager pikamirao od zida prema obali još dodatnih 2 – 2,5 metra i time devastirao pojas pomorskog dobra.

Na uvid je po hitnom postupku izašao dogradonačelnik Cresa, Marin Gregorović, koji je radove zaustavio odmah, a kontejneri su samo par sati nakon otpremljeni s mjesta na koja su postavljeni. Dogradonačelnik je izrazio nezadovoljstvo događanjima uz opravdanje da je spomenuta lokacija dogovorena u suradnji s Mjesnim odborom Martinšćice i komunalnim poduzećem, jer nije pronađena adekvatnija lokacija koja nije u privatnom vlasništvu.

Mještani su bili nezadovoljni jer nitko od članova vijeća MO Martinšćica nije došao na mjesto događaja.
.

KORČULA: U Vela Luci sipaju beton u more

O ovoj se temi prije nekoliko dana pisalo na Dalmatinskom portalu uz naslov ”GRADILIŠTE ŠEGONOVE MARINE: Iz kamiona miješalice beton izbacuju ravno u more”, gdje se na naslovnoj fotografiji prikazuje i screenshot video isječka, no klikom na poveznicu članak preusmjerava na naslovnicu Dalmatinskog portala. Slučajna greška ili naglo povlačenje članka iz nepoznatog razloga – prepustit ćemo da zaključite sami.
.

Ako znate nešto više o ovom događaju, obavijestite nas na adresu pokret.otoka@gmail.com

 .

BRAČ: Prebacivanje odgovornosti za uklanjanje potonulog broda u Pučišćima

Na stranicama grupe Zaustavimo devastaciju Jadrana Damir Jerkov pisao je o brodu potopljenom 30 metara od obale u Pučišćima, dužine cca 12 metara, čiji je jarbol visine šest metara. Brod viri iznad površine pet centimetara i time predstavlja onečišćenje, ali i opasnost za pomorski promet.

Iz izvora Morski.hr doznajemo kako su institucije koje su obaviještene o spomenutom problemu – a to su redom Kapetanija, Lučka Uprava, Splitsko Dalmatinska županija, Grad Split i Grad Supetar, ograđuju se kako uklanjanje istog nije u njihovoj nadležnosti. Načelnik Općine Pučišća, Marinko Kaštelan, za Morski.hr rekao je kako zna čovjeka koji je čuvao taj brod za turiste te da mu je isti obećao da će ukloniti olupinu.

Na stranicama Nezavisne liste za općinsko vijeće Projekt: Općina Pučišća  pitaju se kad će olupina biti uklonjena te tko će preuzeti odgovornost za nemarni odnos prema ovom problemu.

Ako ste primjetili nezakonite aktivnosti na pomorskom dobru dojavite nam na adresu pokret.otoka@gmail.com, a mi ćemo vam pokušati pomoći riješiti problem te mu dati medijski prostor i svu potrebnu podršku. 

_________
Autorica: Paula Bolfan
Naslovna fotografija: Pixabay