POLJOPRIVREDA – Solarna energija u poljoprivredi

POLJOPRIVREDA – Solarna energija u poljoprivredi

Objavio: Andrea Beader - 19.10.2022.

Solarna energija dugoročno smanjuje troškove poljoprivredne proizvodnje, povećava održivost i konkurentnost

Većina poljoprivrednika u Hrvatskoj nije svjesna benefita koje mogu dobiti implementacijom solara. Solarna eneregija u poljoprivredu nudi brojne mogućnosti i koristi, informiranost poljoprivrednika je slaba – prenosi gospodarski.hr

 

Solarna energija u poljoprivredi

Solari na poljoprivrednom gospodarstvu mogu smanjiti troškove električne energije za primjerice 50, 70 ili više posto. Niz je načina financiranja postavljanja, od EU fondova, državnog sufinanciranja, kredita. Povrat investicije je uz sufinanciranje moguć i za nekoliko godina. Što se tiče obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) praksa je pokazala da je prosječna investicija u solarni sustav oko 50 tisuća kuna, za manje elektrane od tri, četiri kW snage.

To može pokriti oko 70 posto potreba gospodarstva, ovisno o tome troši li OPG više energije po danu ili po noći. Ako troši po danu, solar pokriva više, a po noći manje. Recimo da je trošak postavljanja solara oko deset tisuća kuna po kW instalirane snage. To se za primjerice područje Dalmacije isplati za pet do sedam godina. Ovdje je riječ o solarima bez baterija, odnosno o korištenju energije izravno iz fotonaponske elektrane.

 

Financiranje solara

Što se financiranja tiče, jedan od načina je kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. On za OPG-ove na, primjerice, otoku Korčuli, može sufinancirati oko 60 posto troškova postavljanja solara. Dok za otok Lastovo, koji spada u otoke prve skupine, odnosno pučinske otoke, pokriva 80 posto troškova.

Solarizacija poljoprivrednog gospodarstva donosi i niz drugih prednosti. Jedan od primjera uspješne sinergije solarnog i poljoprivrednog sektora je i postavljanje solara u vinograde radi zaštite. Vinogradari imaju problem ljeti jer sunce sprži vinograde. Tako se postavilo pitanje mogu li se napraviti solari koji bi bili iznad vinograda i tako odbijali sunčevu svjetlost. To je moguće i radi se na tome.

 

Dodatna konkurentnost proizvedene hrane uz čistu energiju

Kad je riječ o primjeni solara u poljoprivredi, važan faktor koji izravno utječe na tržišno pozicioniranje je i veća konkurentnost hrane koja je proizvedena pomoću čiste energije. Ako imamo solarni panel na uljari, možemo reći da smo ulje proizveli sa “zero emissions” (0 posto emisije). To su dodatni benefiti implementacije solara u poljoprivredi. Poljoprivredna gospodarstva mogu proizvoditi energiju i za prodaju, a tu je i brendiranje destinacije u turizmu kao zelene destinacije. To se također može povezati s poljoprivrednim sektorom.

Problem nedovoljne edukacije poljoprivrednika o mogućnostima ulaganja u izgradnju fotonaponskih elektrana očit je po činjenici da se mogu informirati jedino na internetskoj stranici Programa ruralnog razvoja. Razvoj solarnog sektora u Hrvatskoj, odnosno procese integracije solarne i poljoprivredne industrije, usporava i aktualna politika koja ne povezuje međusobno sektore poput znanosti, industrije i sl.

Treba napraviti međusektoralni pristup, povezati poljoprivredu i energetiku jer sektor energetike pomaže poljoprivredi da se lakše prilagodi klimatskim promjenama. Primjena solara u poljoprivredi također povećava šanse poljoprivrednicima u povlačenju EU fondova. Djelomična solarizacija gospodarstva sve češće uvjet na natječajima, s obzirom na to da je održivost, prvenstveno smanjenje štetnih emisija, jedan od ključnih ciljeva EU-a u okviru zelene tranzicije.

 

__________
Izvor: gospodarski.hr
Naslovna fotografija: Pixabay