Politika zaštite osobnih podataka

Zahvaljujemo što ste posjetili našu mrežnu stranicu. Provodimo zaštitu vaših osobnih podataka u skladu sa važećim propisima o zaštiti podataka, a osobito u skladu s Općom uredbom EU o zaštiti osobnih podataka (GDPR) te Zakonom o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka. Privatnost, zaštita i sigurnost vaših podataka prilikom korištenja naše stranice ili u slučaju da koristite druge usluge Pokreta otoka su nam veoma važni (Politiku zaštite osobnih podataka udruge Pokret otoka možete pročitati na www.islandmovement.eu).
Naša mrežna stranica smještena je pri referentnom pružatelju usluga web hostinga u EU, a mjere zaštite osobnih podataka i informacijske sigurnosti postignute su software rješenjima koja su implementirana u hosting mrežne stranice i dodatnim hardware rješenjima. Sav promet (prijenos datoteka) između ove mrežne stranice i vašeg internetskog preglednika je enkriptiran i isporučen putem HTTPS Internet protokola. U ovim informacijama objašnjavamo koje vaše podatke, što može uključivati i osobne podatke, obrađujemo u vezi s vašim korištenjem naše mrežne stranice, a što možete pročitati u nastavku.
Obzirom na mogućnost zakonskih promjena u području zaštite osobnih podatka ili unaprjeđenja poslovnih procesa unutar Pokreta otoka, moguća je odgovarajuća prilagodba ove Politike zaštite osobnih podataka i stoga molimo da ih povremeno ponovo pročitate.

♯ 1 Tko je odgovoran za obradu osobnih podataka?

Voditelj obrade odgovoran za obradu osobnih podataka je:
Udruga „Pokret otoka“
Sv. Nikole 38
HR-21432 Stomorska
email: info@islandmovement.eu
web: www.otoci.eu
Kontakt osoba: Valentina Štambuk
Našu kontakt osobu za pitanja u vezi Politike zaštite osobnih podataka možete kontaktirati pisanim putem na adresu sjedišta naše udruge ili putem email adrese: valentina.stambuk@islandmovement.eu

♯ 2 Pojedinačne obrade osobnih podataka

Davanje na korištenje i korištenje mrežne stranice www.otoci.eu
Vrsta i opseg obrade podataka
Prilikom vašeg pristupa našoj mrežnoj stranici te njenim korištenjem prikupljamo one osobne podatke koje vaš preglednik automatski šalje našem poslužitelju i ti se podaci privremeno čuvaju u tzv. log datoteci. Radi osiguravanja tehničke ispravnosti prikaza naše stranice u vašem pregledniku te stabilnosti i sigurnosti prikaza, prikupljamo sljedeće podatke:

  • IP adresu pristupnog računala
  • datum i vrijeme pristupa
  • naziv mrežne stranice i njezin URL
  • mrežnu stranicu s koje se pristupa (URL poveznice)
  • podatak o pregledniku koji koristite te po potrebi i operativnog sustava vašeg računala, kao i naziv vašeg pružatelja internetskih usluge

Pravna osnova i svrha obrade podataka

Pravna osnova za obradu podataka je članak 6. st. 1. t. (f) Uredbe GDPR. Obrada navedenih podataka je nužna kako bi vam omogućili pristup i korištenje naše mrežne stranice kao našeg legitimnog interesa. U određenim okolnostima, a prema zahtjevima nadležnih tijela sukladno posebnom zakonu, podatke povezane s vašim korištenjem naše mrežne stranice možemo obrađivati u svrhu poštivanja naših zakonskih obveza, temeljem članka 6. st. 1. t. (c) Uredbe GDPR.

Vrijeme pohrane osobnih podataka

Log datoteke koje privremeno pohranjuju vaše podatke su rotirajućeg oblika, odnosno kada se ispuni određeni broj zapisa unutar navedenih datoteka njen sadržaj se resetira i pohrana kreće iz početka, pri čemu je postavljeni broj zapisa 10000. Podaci u log datotekama se na ovaj način pohranjuju najduže 6 mjeseci i potom se brišu.

Popunjavanje kontakt obrasca

Vrsta i opseg obrade podataka

Na našoj mrežnoj stranici, putem kontakt obrasca, nudimo mogućnost komunikacije sa Pokretom otoka te možete zatražiti informacije vezane za naše djelovanje ili izraziti želju za sudjelovanjem u provedbi u nekoj od naših aktivnosti. Dio postupka predaje vašeg upita putem ovog obrasca je upućivanje na ovu Politiku zaštite osobnih podataka. Ako popunite i podnesete vaš upit, obradit ćemo sljedeće podatke:

  • ime i prezime
  • email adresa
  • datum rođenja
  • druge podatke sadržane u vašoj poruci koje ste svojevoljno naveli

Vaše ime i prezime i email adresa potrebna nam je kako bi vam pripremili najprikladniji odgovor na upit, odnosno omogućili odgovarajuće informiranje/savjetovanje u odnosu na poslani upit. Datum rođenja nam je potreban kako bi bili u mogućnosti provjeriti smijemo li zakonski obraditi vaš upit.

Pravna osnova i svrha obrade podataka

Pravna osnova za obradu podataka je članak 6. st. 1. t. (b) i (f), ovisno o prirodi vašeg upita, kako bismo mogli provesti postupak koji prethodi sklapanju ugovora (npr. o volontiranju ili drugom obliku suradnje), odnosno pružajući vam informaciju koju ste zatražili osigurali ispunjenje ciljeva osnivanja i djelovanja naše udruge te očuvanje naših legitimnih interesa.

Vrijeme pohrane osobnih podataka

Osobni podaci koji se obrade putem korištenja našeg kontakt obrasca obrisat će se najkasnije u roku od 3 mjeseca od završetka međusobne komunikacije.

Popunjavanje obrasca za slanje vijesti

Vrsta i opseg obrade podataka

Na našoj mrežnoj stranici, putem kontakt obrasca za slanje vijesti, nudimo mogućnost da nam pošaljete vijest, reportažu, intervju ili drugu vrst autorskog teksta te vaše fotografije vezane za vaš otok, otoke općenito i/ili otočnu tematiku te ostale teme iz područja djelovanja Pokreta otoka. Dio postupka predaje vašeg teksta i/ili fotografija putem ovog obrasca je upućivanje na ovu Politiku zaštite osobnih podataka i iskazivanje vaše privole za obradu vaših podataka. Ako popunite i pošaljete vaš tekst i/ili fotografije, obradit ćemo sljedeće podatke:

  • ime i prezime
  • email adresa
  • datum rođenja

Vaše ime i prezime i email adresa potrebna nam je kako bi vas mogli kontaktirati vezano za objavu vašeg teksta i/ili fotografija nakon obrade i uređivanja te vezano za autorizaciju prije objave. Datum rođenja nam je potreban kako bi bili u mogućnosti provjeriti smijemo li zakonski obraditi vaše podatke.

Pravna osnova i svrha obrade podataka

Pravna osnova za obradu podataka je članak 6. st. 1. t. (a) Uredbe GDPR.

Vrijeme pohrane osobnih podataka

Osobni podaci koji se obrade putem korištenja obrasca za slanje vijesti obrisat će se najkasnije u roku od 30 dana od dana povlačenja vaše privole za korištenje podataka.

Popunjavanje obrasca za volontiranje u Pokretu otoka

Vrsta i opseg obrade podataka

Na našoj mrežnoj stranici putem prijavnog obrasca možete iskazati interes za volontiranje u aktivnostima Pokreta otoka. Dio postupka predaje obrasca za volontiranje je upućivanje na ovu Politiku zaštite osobnih podataka i iskazivanje vaše privole za obradu podataka za koje je u obrascu navedeno da je njihovo popunjavanje neobavezno. Ako popunite i podnesete prijavni obrazac za volontiranje u Pokretu otoka, obradit ćemo sljedeće osobne podatke:

  • ime i prezime
  • email adresa
  • datum rođenja
  • OIB
  • adresa (ulica i kućni broj, poštanski broj, mjesto, država)
  • broj kontakt telefona
  • otok na kojem djelujete
  • vaša poveznica sa otokom/otocima

Vaše ime i prezime, email adresa, datum rođenja, OIB, adresa i kontakt broj telefona su nam potrebni kako bismo mogli voditi bazu naših volontera (više o zaštiti podataka u vezi baze članova i volontera možete pročitati u našim Informacijama o zaštiti osobnih podataka – Obrada podataka zaposlenika, članova i volontera Pokreta otoka /LINK/), pripremiti ugovore o volontiranju te vas kontaktirati u vezi vašeg volontiranja. Vaše ime i prezime te email adresa se također koriste kako biste kao volonter Pokreta otoka mogli primati informacije o našem djelovanju, aktivnostima i druge informacije iz područja djelovanja naše udruge. Podaci o otoku na kojem djelujete i vašoj poveznici s otokom/otocima su nam potrebni kako bi učinkovito planirali i provodili naše aktivnosti.

Pravna osnova i svrha obrade podataka

Pravna osnova za obradu podataka je članak 6. st.1. t. (c) i (f) Uredbe GDPR. Obrada podataka je nužna za ispunjenje naših zakonskih obveza temeljem propisa koji uređuju područje dobrovoljnog rada, odnosno dostavljajući vam informacije o našim aktivnostima i druge informacije iz područja djelovanja Pokreta otoka osiguravamo ispunjenje ciljeva osnivanja i djelovanja naše udruge te očuvanje naših legitimnih interesa. Pravnu osnovu za obradu podataka koji su u obrascu navedeni kao neobavezni čini članak 6. st.1. t. (a) Uredbe GDPR i temelji se na vašoj privoli.

Vrijeme pohrane osobnih podataka

Vaši osobni podaci koje obradimo putem obrasca za volontiranje postaju dio naše baze volontera i obrisat će se najkasnije u roku od 1 godine od isteka ugovora o volontiranju, osim ako sami ne odlučite da ih čuvamo u našoj evidenciji.

Prijava za primanje novosti /newslettera/ Pokreta otoka

Vrsta i opseg obrade podataka

Na našoj mrežnoj stranici možete se pretplatiti na primanje besplatnih novosti (newsletter) putem email adrese. Dio postupka registracije je upućivanje na ovu Politiku zaštite osobnih podataka i iskazivanje vaše privole za obradu vaših podataka i primanje newslettera. Ako se pretplatite na naš newsletter, obradit ćemo sljedeće osobne podatke:

  • email adresa
  • ime i prezime

Za isporuku newslettera koristimo metodu dvostruke potvrde (double opt-in), odnosno početi ćete primati newsletter nakon što potvrdite klikom poveznicu koju zaprimite na vašu email adresu, nakon što ispunite polja za registraciju. Ovu metodu koristimo kako bismo bili sigurni da ste vi vlasnik email adrese koja je unesena u polje za registraciju za primanje newslettera.

Pravna osnova i svrha obrade podataka

Pravna osnova za obradu podataka je članak 6. st. 1. t. (a) Uredbe GDPR.

Vrijeme pohrane osobnih podataka

Vaši podaci će biti obrisani u roku od 30 dana od dana otkazivanja pretplate za primanje newslettera od vaše strane.

♯ 3 Korištenje kolačića, alata za analizu i praćenje, dodataka za društvene mreže i poveznica

Kolačići

Vrsta i obujam pohrane podataka i vrijeme pohrane

Kako bi se osigurao ispravan rad naše mrežne stranice, ponekad na vaše uređaje, tijekom vašeg pretraživanja naše mrežne stranice, pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići (cookies). Korištenjem kolačića osiguravamo ispravan prikaz mrežne stranice/aplikacija, oglasa i obavijesti s ciljem kontinuiranog poboljšanja vašeg korisničkog iskustva te pružanja kvalitetnog sadržaja i oglasa. Većina preglednika je izvorno postavljena tako da prihvaća kolačiće, međutim vi možete konfigurirati svoj preglednik da prihvaća samo neke kolačiće ili da ih uopće ne prihvaća. Napominjemo da, ako onemogućite naše kolačiće u vašim postavkama, možda nećete moći koristiti sve funkcije naših mrežnih stranica. U postavkama preglednika također možete brisati kolačiće koji su spremljeni u vašem pregledniku te je moguće podesiti preglednik da vas upozori prije nego što se kolačići spreme u preglednik. Budući se različiti preglednici razlikuju po funkcijama, možete u izborniku za pomoć pogledati koje su vam mogućnosti konfiguracije postavki dane u vašem pregledniku. Želite li dobiti širi uvid u pristup svih trećih strana svome internetskom pregledniku, preporučujemo vam da instalirate posebne dodatke za tu namjenu, poput onog pod nazivom Ghostery (ghostery.com).
Kolačići koje koristi naša mrežna stranica su:
-gat – Google Analytics kolačić koji traje 1 minutu i koristi se za zaustavljanje zahtjeva, što znači da se Google Analyticsu ne šalje beskorisno puno podataka u danom trenutku, već samo potrebni podaci. Ako se Google Analytics implementira putem Google upravitelja oznaka, ovaj će se kolačić imenovati _dc_gtm_ <property-id>. Pogledajte Google Pravila o privatnosti na sljedećem linku:
https://policies.google.com/privacy?hl=hr
-ga – Google Analytics kolačić koji traje 2 godine i koristi se za razlikovanje korisnika. Pogledajte Google Pravila o privatnosti na sljedećem linku:
https://policies.google.com/privacy?hl=hr
-gid – Google Analytics kolačić koji traje 24 sata i koristi se za razlikovanje korisnika. Pogledajte Google Pravila o privatnosti na sljedećem linku:
https://policies.google.com/privacy?hl=hr
-PHPSESSID je neophodan kolačić koji traje dok ne zatvorite stranicu i ovo je privremeni tehnički kolačić koji je neophodan za funkcioniranje mrežne stranice i sadrži referencu na sesiju pohranjenu na poslužitelju mrežnog mjesta. Nijedan podatak nije pohranjen u vašem pregledniku i ovaj kolačić može se koristiti samo na trenutnom mrežnom mjestu.
-wp-settings-{user_id} – WordPress-ov je kolačić koji traje godinu dana. Koristi se za održavanje korisničkih wp-admin postavki
-wp-settings-time-{user} – WordPress-ov je kolačić koji traje godinu dana. Koristi se za održavanje korisničkih wp-admin postavki, što znači kada je korisnik prijavljen u sustav može podešavati određene prikaze i postavke same upravljačke ploče po svojoj želji
Pravna osnova i svrha obrade podataka
Pravna osnova za obradu podataka je članak 6. st. 1. t. (f) Uredbe GDPR. Obrada navedenih podataka je nužna kako bi vam omogućili pristup i zadovoljavajuću razinu korištenja naše mrežne stranice kao našeg legitimnog interesa.

Alati za analizu i praćenje

Radi poboljšavanja i prilagođavanja dizajna naše mrežne stranica, praćenja korištenja naše stranice u statističke svrhe i, temeljem toga, razvoja mrežne ponude, koristimo alat za praćenje i analizu Google Analytics. Ovu uslugu mrežne analize pruža tvrtka Google Inc., 1600 Amphitheater Parkway, Mountainview, CA 94043, SAD. Google Analytics koristi tzv. kolačiće, tekstualne datoteke koje su spremljene na vašem računalu, a omogućavaju analizu korištenja neke mrežne stranice. Podaci koje prikupljaju ovi kolačići, poput vremena, mjesta i učestalosti korištenja web-stranice, obično se prenose Googleu i pohranjuju na poslužitelju koji se nalazi u SAD. Prilikom korištenja ovog alata moguće je da njegovi kolačići osim IP adrese prikupe i druge osobne podatke. Ukoliko želite spriječiti da Google Analytics prikuplja podatke o vašem korištenju mrežne stranice, možete na preglednik instalirati poseban dodatak (plug-in), kojeg ćete preuzeti na poveznici: http://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=de. Taj dodatak sprječava prenošenje Google Analyticsu podatke o vašim posjetima mrežnoj stranici, ali ne sprječava druge analize. Konfiguriranjem svog preglednika možete spriječiti spremanje kolačića, međutim u tom slučaju nećete biti u mogućnosti koristiti sve funkcije naše mrežne stranice.
Uvjete korištenja Google Analyticsa možete pročitati na poveznici:
https://marketingplatform.google.com/about/analytics/terms/us/

Dodaci za društvene mreže i aplikacije za dijeljenje video sadržaja
Na našoj mrežnoj stranici integrirani su dodaci za društvene mreže Facebook i Instagram (kojima upravlja Facebook Inc., 1601 S. California Avenue, Palo Alto, CA 94304, SAD; Facebook Ireland Ltd., 4 Grand Canal Square, Grand Canal Harbour Dublin 2, Ireland je voditelj obrade podataka za obje društvene mreže za Europu) te aplikacije za dijeljenje video sadržaja Tik Tok (kojom upravlja TikTok Inc., Attn: TikTok Legal Department 10100 Venice Blvd, Suite 401, Culver City, CA 90232, USA; Tik Tok Technology Limited, 10 Earlsfort Terrace, Dublin, D02 T380, Ireland je voditelj obrade podataka za Europu) i You Tube (kojom upravlja Google LCC, 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, California 94043, USA). Dodaci na našoj mrežnoj stranici su navedeni u obliku loga Facebook-a, Instagram-a, Tik Tok-a i You Tube-a. Vaši podaci se prenose na društvene mreže i aplikacije za dijeljenje video sadržaja samo ukoliko kliknete logo odgovarajuće društvene mreže/aplikacije za dijeljenje video sadržaja. U tom slučaju vaš mrežni preglednik pokreće vezu s poslužiteljima odgovarajuće društvene mreže/aplikacije za dijeljenje video sadržaja, a aktivnom radnjom (klikom) prihvaćate da će vaš preglednik izraditi vezu s poslužiteljima odgovarajuće društvene mreže/aplikacije za dijeljenje video sadržaja i prenijeti podatke o korištenju odgovarajućem poslužitelju društvene mreže i obrnuto. Napominjemo kako nemamo utjecaja na prirodu i opseg podataka koje prikupljaju društvene mreže te je također moguće da ovi pružatelji usluga koriste kolačiće. Želite li saznati koji je obujam i svrha prikupljanja podataka od strane ovih pružatelja usluga, kako se oni dalje obrađuju i informirati se o svojim pravima zaštite osobnih podataka i postavkama za njihovu zaštitu molimo pročitajte njihove politike zaštite osobnih podataka na:
https://www.facebook.com/policy.php i https://help.instagram.com/519522125107875
https://www.tiktok.com/legal/privacy-policy?lang=en
https://policies.google.com/privacy?hl=en

Poveznice

Na našoj mrežnoj stranici mogu se nalaziti poveznice (hiperlinkovi ili linkovi) koje vas upućuju na druge mrežne stranice, odnosno mrežne stranice trećih strana. Ne možemo preuzeti odgovornost za zaštitu vaših osobnih podataka na tim mrežnim stranicama te vas upućujemo da se u tom slučaju o načinu upravljanja vašim osobnim podacima informirate izravno na tim web lokacijama i njihovim pravilima o zaštiti osobnih podataka.

♯ 4 Tko prima vaše podatke odnosno ima pristup njima?

Vaše osobne podatke ne prenosimo trećim stranama, osim u slučajevima ako:

  • ste dali svoju izričitu privolu, sukladno članku 6. st. 1. t. (a) Uredbe GDPR,
  • postoji zakonska obveza dostave tih podataka, sukladno članku 6. st. 1. t. (c) Uredbe GDPR, kada javnim tijelima prenosimo osobne podatke u mjeri u kojoj smo dužni prenositi osobne podatke na temelju zakonske obveze,
  • je potrebno radi ostvarivanja legitimnih interesa naše udruge, sukladno članku 6. st. 1. t. (f) Uredbe GDPR, kada privatnim ili javnim tijelima prenosimo podatke radi uspostave, ostvarivanja ili obrane pravnih zahtjeva.

Pristup vašim osobnim podacima dopušten je samo određenim osobama unutar Pokreta otoka i to na temelju koncepta definiranih uloga/prava i u opsegu koji je potreban za pojedinu svrhu obrade.

♯ 5 Koristimo li automatizirano donošenje odluka?

Ne koristimo automatsko donošenje odluka, uključujući profiliranje, u smislu članka 22. Uredbe GDPR. Ako takve postupke budemo primjenjivali u budućnosti, obavijestit ćemo vas u skladu s primjenjivim zakonskim odredbama.

♯ 6 Prenose li se podaci u zemlje izvan EU/EGP?

Vaši osobni podaci se korištenjem naše mrežne stranice i izvršavanjem gore opisanih pojedinačnih radnji, osim vaše prijave za primanje novosti /newslettera/ Pokreta otoka, ne prenose u zemlje izvan EU/EGP.

♯ 7 Vaša prava

Kao osoba čije podatke obrađujemo, u bilo kojem trenutku imate pravo:

  • zatražiti pristup svojim osobnim podacima

što znači da možete od nas zatražiti informacije o tome da li obrađujemo podatke koji se odnose na vas te ako ih obrađujemo imate pravo na sljedeće informacije o vašim osobnim podacima: o svrsi obrade podataka, kategorijama osobnih podataka, kategorijama primatelja kojima se podaci otkrivaju i planiranom vremenu pohrane podataka,

  • zatražiti ispravak netočnih osobnih podataka

što znači da možete zahtijevati da se isprave ili dopune vaši osobni podaci koje obrađujemo,

  • zatražiti brisanje svojih osobnih podataka tzv. „pravo na zaborav“

što znači da možete zatražiti brisanje podataka koje se odnose na vas, osim ako se njihovom obradom ostvaruje pravo na slobodu izražavanja i informiranja, ispunjavaju zakonske obaveze, ako je svrha obrade javni interes odnosno postavljanje, ostvarivanje ili obrana pravnih zahtjeva,

  • zatražiti ograničenje obrade svojih osobnih podatakađ

što znači da možete zatražiti da se ograniči obrada vaših osobnih podataka ako smatrate da su netočni, ako je obrada nezakonita, ako nam vaši podaci više ne trebaju za obradu, ali se vi protivite njihovom brisanju kako bi mogli postaviti, ostvariti ili obraniti neki pravni zahtjev ili ste podnijeli prigovor Agenciji za zaštitu osobnih podataka za preispitivanje legitimnih razloga za obradu vaših podataka od naše strane,

  • ostvariti pravo na prenosivost podataka

što znači da možete od nas zatražiti dostavljanje svojih osobnih podataka koje ste nam sami pružili temeljem privole ili ugovornog odnosa, u strukturiranom, uobičajeno upotrebljavanom i strojno čitljivom formatu, odnosno izravni prijenos tih podataka drugom voditelju obrade, ukoliko je to tehnički moguće.

  • podnijeti prigovor

što znači da nam možete uputiti prigovor na obradu vaših podataka ukoliko se obrada vaših podataka temelji na našem legitimnom interesu ili zadaći od javnog interesa odnosno službene ovlasti. Prigovor možete podnijeti putem našeg kontakt obrasca na mrežnoj stranici ili na email adresu naše kontakt osobe: valentina.stambuk@islandmovement.eu.

  • povući privolu

što znači da u bilo kojem trenutku možete povući svoj dobrovoljni pristanak za obradu vaših osobnih podataka koji ste nam dali za točno određenu svrhu te se povlačenjem vaše privole vaši podaci više ne mogu obrađivati na temelju tog pristanka.

♯ 8 Podnošenje pritužbe nadležnom nadzornom tijelu

Ukoliko smatrate da naša obrada vaših osobnih podataka nije zakonita, u svakom trenutku možete izravno podnijeti pritužbu nadležnom nadzornom tijelu, a naročito u državi članici EU u kojoj imate uobičajeno boravište ili mjesto rada.
U Republici Hrvatskoj nadležno nadzorno tijelo je Agencija za zaštitu osobnih podataka (www.azop.hr).
Kontakt podatke Agencije možete naći na
https://azop.hr/zastita-podataka-hrvatska/detaljnije/kontaktirajte-nas