POKRETOVE NOVOGODIŠNJE ODLUKE | #2 Društveno kulturni centri

Objavio: Pokret Otoka - 01.02.2018.

Nastavljamo s pregledom Pokretovih novogodišnjih odluka, odnosno izabranih smjerova razvoja Pokreta Otoka u 2018. godini. Druga odluka po redu jest raditi aktivno na uspostavljanju društveno kulturnih centara na našim otocima.

Otvaraju se brojne opcije suradnje Pokreta Otoka i lokalnih udruga, kao i jedinica lokalne uprave i samouprave, za apliciranje na natječaje za društveno kulturne centre, za edukacije, posredovanje u civilno javnim partnerstvima, sudioničko i suradničko upravljanje i tako dalje. Pokret Otoka često se pozicionirao kao važan čimbenik u posredovanju – onda kada postoji prethodna netrpeljivost, Pokret je služio za pomirbu, a ondje gdje postoji volja, a nedostaje iskustvo i znanje, Pokret je služio i služi kao primjer dobre prakse i edukator. 

U tom smislu, aktivno smo uključeni u razvoj projektne dokumentacije sa Korčulom, Bračom, Šoltom i Hvarom, za apliciranje za natječaj Kultura u centru. S Korčulom smo već dosta radili po ovom pitanju, te smo nedavno održali edukaciju upravo o društveno kulturnim centrima u službi razvoja otoka

Bez obzira na rezultate projekata koje ćemo, nadamo se, uskoro prijaviti, veseli nas vidjeti u kojem smjeru promišljaju lokalna zajednica, lokalne udruge, ali i lokalna samouprava. Veseli nas jačanje svijesti o važnosti ulaganja u kulturu i zajednicu, koje se više ne gleda kao trošak, već upravo kao zalog za zdravije, uspješnije i zadovoljnije društvo.

Pridružite nam se u razvoju kvalitetnih programa koji će zajednici donijeti ne samo brojne nove aktivnosti, već i osjećaj povezanosti, zajedništvo i prostor za druženje i razmjenu mišljenja. Stojimo vam kao i uvijek na raspolaganju!