POKRET OTOKA predložio izmjene Pravilnika i prisustvovat ćemo Županijskoj sjednici

Objavio: Pokret Otoka - 30.07.2017.

NOVOSTI SA SJEDNICE ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE U SPLITU

11:00

Županijski vijećnik stranke Ante Renić​ Pametno uputio je pitanje u svezi statusa koncesije na Benama. Naime, koncesija je temeljem odluke Ministarstva okoliša poništena te se postavlja pitanje kada će se organizirati sjednica skupštine na kojoj će se o ovome raspraviti i definirati daljenje korake te kakav je status koncesionara kojemu je koncesija praktički oduzeta. Privremeni pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, Stipe Čogelja odgovorio je da će se nova Odluka o novom koncesionaru i ponavljanju natječaja ponovno doći na sjednicu županijske skupštine u 9. ili 10. mjesecu nakon što se donese odluka o formiranju stručnog tijela za dodjelu koncesija.

Kaže da je koncesija poništena zbog nekonzistetne prakse Ministarstva okoliša i posebnih uvjeta zaštite prirode. Upravni odbor će postupiti po naputcima Ministarstva, a status postojećeg koncesionara – Zakon o pomorskom dobru ne regulira status koncesionara nakon poništenja koncesije te ne postoji trenutno zakonsko uporište kojim bi se koncesionar regulirao u vrijeme između poništenja i ponovnog odlučivanja o koncesijama. Kaže da će se to rješiti novima Zakonom o pomorskom dobru. Hm.

10.00

Današnja Županijska sjednica Splitsko dalmatinske županije započela je mirnim prosvjedom udruge Za naš Supetar pred zgradom Županije kojim se željelo ukazati na netransparentno i ubrzano donošenje Pravilnika koji regulira prava i obveze koncesionara i davatelja koncesija na pomorskom dobru. U istom tonu je i započela skupština te su prije same skupštine zastupnici MOSTa i SDPa istaknuli da se ovakvim donošenjem Zakona potencijalno krši Zakon o pravu na pristup informacijama te se predložilo da se Pravilnik na ovoj sjednici raspravi te o istom odlučuje na sljedećoj sjednici. Osim toga točkom 7. dnevnog reda sjednice definirat će se sastav budućeg stručnog tijela Županije koje će ocjenjivati ponude za koncesije, a koji bi prema prijedlogu trebao imati 7 članova (6 stalnih i 1 promjenjivi). Za ovu smo točku dnevnog reda predložili da se tijelo proširi na 9 članova kako bi osim člana vlasti lokalne zajednice gdje se koncesija donosi uvrstili i člana oporbe te člana poduzetničkog sektora.

Unatoč nekoliko prijedloga županijskih vijećnika da se o Pravilniku ne donosi danas konačna odluka, prijedlozi su odbijeni i skupština se nastavila dalje. Ostaje nam vidjeti dali će uvažiti naši amandmani i kako će teći rasprava oko točke 7. i 8. koje se tiče stručnog tijela i pravilnika za koncesije za područje Splitsko dalmatinske županije.

 

Posljednjih smo mjeseci, točnije od kraja travnja kada nam se “dogodio” Zlatni rat i buna s Bola, zajedno s organizacijama, inicijativama i pojedincima diljem otoka i obale jasno i glasno pokazali što mislimo o načinu dodijeljivanja i korištenja javnog dobra, točnije pomorskog dobra, plaža, luka i mora. Unatoč grubom ignoriranju vlasti, saborskih zastupnika, premijera, predsjednice (od kojih su mnogi upravo otočani) te podmuklim izglasavanjem Zakona o koncesijama mislimo da su brojne lokalne akcije i članci koji ne jenjavaju posljednjih mjesec dana, itekako doprinijeli podizanju svijesti javnosti i početku buđenja otočana i građana da se izbore za svoja prava, da koriste alate koji im to zakonski omogućavaju kao i da upozore koncesionare koji su mahom krenuli kršiti svoja ugovorna prava i obveze, a samim tim i činiti štetu lokalnom stanovništvu i svim građanima kojima javno dobro pripada.

Bili smo svjesni da je ovo tek početak borbe i da nijedna situacija nije crno bijela. Naprotiv korupcija, pogodovanje i političko prepucavanje zagrizlo je u sve pore našeg društva i svaka se koncesija i korištenje javnog dobra trebaju gledati pojedinačno i pomno iznalaziti najbolja rješenja koje će jednako uvažavati ekonomski, socijalni i okolišni segment odnosno težiti dugoročnoj održivosti područja, a ne isključivo pogodovati kratkoročnom profitu pojedinaca.

Prijedlog “Pravilnik o gospodarskom korištenju ili gradnji građevina i posebnoj upotrebi pomorskog dobra na području Splitsko dalmatinske županije” pozdravljamo jer njegovo donošenje smatramo pozitivnim smjerom detaljnog utvrđivanja prava i obveza davatelja koncesija i koncesionara te nadzor nad korištenjem pomorskog dobra. No ističemo da je ponovno u procesu stvaranja izuzetno važnog dokumenta zakazalo uključivanje šire javnosti putem javne rasprave te savjetovanje s udrugama i građanskim inicijativama koje se ovi Pravilnici itekako tiču. Mišljenja smo da je sve trebalo biti sustavnije planirano kako bi se Pravilnik izradio na kvalitetan način, uključujući interese i želje svih. Stoga nam je ostalo nejasno naglo poticanje i javno pozivanje na usvajanje Pravilnika od pojedinih političkih opcija te ovakav pristup smatramo izuzetno štetnim. S obzirom da u cijeli proces ulazimo otvorenih ruku za suradnju sa svima neovisno o bojama i političkim ideologijama smatramo da komunikacija mora biti dvosmjerna i da nas se, osim za dobar PR, treba koristiti i za konkretno savjetovanje oko donošenja zajedničkih odluka po pitanju ove teme. Naglašavamo da donošenje ovog Pravilnika usred ljeta neće ništa promijeniti za sezonu 2017., a osobito nam je žao da se i dalje ignorira činjenica o važnosti uključivanja lokalnog stanovništva, naših pokretača i otočana, koji se za vrijeme sezone ne mogu baviti proučavanjem Zakona i Pravilnika koji itekako utječu na njihove živote.

Zahvaljujući partnerima i suradnicima diljem Hrvatske okupljenih oko inicijative Javno je dobro uspjeli smo se okupiti virtualno te pripremiti čak 13. amandmana na Pravilnik koji smo u petak zajedno sa zahtjevom za prisustvovanje Županijskoj sjednici poslali odgovornim osobama u Županiji. Od amandmana ističemo sljedeće prijedloge:

  • javni popis svih Zakona, Pravilnika i Uredbi koji se tiču koncesioniranja i upravljanja pomorskim dobrom kako bi zaintereisirana javnost, ali i svi koncesionari (sadašnji ili budući) mogli na jednom mjestu pristupiti svim relevantnim aktima.
  • izradu i objave zapisnika s provedenih nadzora koncesionara te uvođenje izvanrednog nadzora kada se dogodi prijava građana s terena
  • poučeni iskustvom iz Dubrovnika predlažemo da se uvede članak kojim se definira da koncesionari i zaposlenici ni u kojem slučaju ne smiju pregledavati ili oduzimati osobne stvari građana već u slučajevima sumnje da građanin/ka svojim ponašanjem čini neki prekršaj ili kazneno djelo, dužni su pozvati nadležnu policijsku postaju
  • predlažemo smanjenje prostora za ležaljke s propisanih 40% na 30% koncesioniarnog područja od čega isključivo 1/3 mogu biti nesklopive ležaljke
  • također zahtijevamo brisanje članka koji iz ovog Pravilnika izuzima područja koja su manje posječena ili teže dostupna te smatramo da takva područja ne smiju biti koncesionirana.

Naše su amandmane zaprimili Županijski vijećnici iz raznih političkih opcija te očekujemo da će iste danas i iznijeti na sjednici. Naime, mi kao udruga za to nemamo pravo već se amandmani (izmjene Pravilnika) mogu predložiti isključivo na ovaj način. Također naše prisustvovanje na sutrošnjoj sjednici ne znači i naše aktivno sudjelovanje u istoj jer nam Zakon to ne omogućava pa ćemo sutra sjednici prisustvovati kao promatrači i o svemu što se dogodi izvijestiti zainteresiranu javnost.

Dodatno vas ovim putem obaviještavamo da je Pokret otoka zatražio od Ministratsva pomorstva, prometa i infrastrukture da nas uvrsti u radnu skupinu za izradu Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, no do danas nismo zaprimili nikakav odgovor. O ovom Zakonu i njegovim potencijalno štetnim dijelovima pisati ćemo uskoro.

Naša je borba kako smo i rekli tek počela, a svih Vas pozivamo da nam se priključite i preuzmete osobnu odgovornost u svojim lokalnim sredinama dok još imamo vremena utjecati na promjene koje nam neminovno slijede.