Pokret otoka u petak na Fratarskom otoku!

Pokret otoka u petak na Fratarskom otoku!

Objavio: Pokret Otoka - 12.07.2017.

Na današnjoj konferenciji za medije održanoj na Bunarini  predstavnice Zelene Istre Dušica Radojčić i Irena Burba, ribar i chef David Skoko i novinar i radijski voditelj Mario Benčić javnosti su predstavili istarsku inicijativu podrške Pokretu otoka za ukidanje Zakona o koncesijama te najavili večernje druženje na Fratarskom otoku ovog petka od 19 sati.

Otočani i Zakon o koncesijama

Sabor je u tišini pripremio Zakon o koncesijama, a zatim ga kukavički usvojio 30. lipnja 2017. Zakon omogućuje da se na obali naplaćuje stanovništvu ono što je oduvijek bilo besplatno, da netko bez financijskih i operativnih sposobnosti na potpuno netransparentan način dobije koncesiju, da istu založi kako bi se osigurao sredstva za investiciju kao i da se ugovor o koncesiji prebaci na banku u slučaju da ne može vraćati novac. Zakon o koncesijama može se smatrati početkom privatizacije obale. Obala ili pomorsko dobro je javno dobro u općoj upotrebi i ne može se prisvojiti.

Pokušaje privatizacije obale ograđivanjem i naplatom, nametanjem pravila korištenja plaža te betoniranja i uništavanja prirodne obale imali smo i imamo i u Istri (slučajevi autokampa Stoja u Puli, plaže Pical u Poreču, Valamarove plaža u Rapcu, Galebove stijene, uništavanje obale od Fažane do Peroja itd.). Protiv takvih su se pokušaja privatizacije obale građani udruživali u pojedine više i manje uspješne inicijative. Uništavanja, pokušaja privatizacije i sumnjivih koncesija ikoncesijskih odobrenja ima puno na cijelom Jadranu, kao i građanskih inicijativa koje su ustale protiv takvih pojava – pa je vrijeme da se ti napori ujedine.Podršku za ovu akciju dobili smo od mnogih organizacija u Istri (popis na kraju priopćenja) i pojedinaca. David Skoko, ribar i poznati chef: «Podršku akciji Zelene Istre dajem jer držim da je potrebno očuvati obalu za generacije koje dolaze poslije nas, očuvati tradicionalni način života u skladu s obalom i morem koje nas okružuje te zaštititi njihovu bioraznolikost.»

Mario Benčić, novinar i radijski voditelj: «Osnovni razlog sudjelovanja u ovoj akciji je podrška građanima koji žive na otocima i koji su nam prvi otkrili što donosi novi Zakon o koncesijama. Tim otočanima vjerujem i znam da imaju pravo pa mi je tim više nejasno zašto vlast ne čuje svoje građane i njihova pitanja.»

Poziv građanima da podrže akciju

Javnost pozivamo da podrži zahtjeve za ukidanjem ovakvog Zakona o koncesijama i za sprječavanje privatizacije i uništavanja obale dolaskom na večernje druženje na Fratarski otok. Lokacija nije slučajno odabrana. Fratarski otok, nekad radničko odmaralište, jedinstveni je primjer nekomercijaliziranog područja rezerviranog za korištenje lokalnom stanovništvu politikom povoljnih cijena. Radi se o dobrom modelu upravljanja javnim dobrom – obale i plaža u korist stanovnika, koji bi se trebao proširiti na cijelu jadransku obalu. Privatizacija plaža samo je vrh ledenog brijega pljačke javnih dobara.

Privatizirati se žele još i izvori vode, javna infrastruktura, javne usluge. Jednom kad se privatiziraju, praksa je pokazala, cijene usluga rastu a njihova se kvaliteta smanjuje. Javni prostori, usluge i
infrastruktura moraju biti u funkciji dugoročnog društvenog razvoja, a ne privatizirani kako bi se od njih bogatili malobrojni, čemu smo svjedočili proteklih 25 godina. Javna dobra moraju ostati javna, a ono što se mora mijenjati je model upravljanja kako bi se omogućio javni nadzor i spriječila korupcija. Upravljanje javnim dobrima mora uključiti zainteresiranu javnost i proizvesti ravnomjerniju distribuciju ekonomskog prosperiteta.

JAVNO JE DOBRO

Program na Fratarskom otoku započinje 14. srpnja u 19:00 sati, a traje do 24:00. Voditelj programa bit će novinar i radijski voditelj Mario Benčić:

19:00 – 20:00 -radionica za djecu
– doček jedriličara iz kluba Prvi ilegalni jedriličarski klub Hijena iz Pule koji će donijeti transparent JAVNO JE DOBRO
20:00 – 21:00 – srdelijada uz DJ-a M.G.K.
-radionica i demonstracija kolektiva Bosonogi (djeca iz škole za preživljavanje u prirodi)
21:00 – 21:30 – predstavnici Pokreta otoka obraćaju se Puležanima/kama
21:30 – 22:00 – Jurica Pavičić (pisac i kolumnist)
22:00 – 22:30 – Livio Morosin, live acustic
23:00 – 24:00 – DJ M.G.K.

Važna napomena:
Brod Odisej redovno vozi s Bunarine na Fratarski otok i natrag svaki puni sat i to do 21:00. Karta u jednom smjeru stoji 10 kuna. Po svršetku događaja organiziran je povratak istim brodom u 24:00 sata. Od 21:00 do 24:00 povratak na Bunarinu Odisejom nije moguć.

Inicijativu su do sada podržale organizacije:

Građanska inicijativa «Volim Prtlog» (Labin)
aMORE festival moru (Poreč)
Udruga Zona za poboljšanje kvalitete življenja (Poreč)
Građanska inicijativa “Moj lipi Karigador” (Karigador)
Kino Katarina (Pula)
Audiovizualna udruga Marsova soba (Pula)
Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva (Istarska županija)
Radnička fronta Istra
Čarobnjakov šešir (Pula)
Centar za građanske inicijative (Poreč)
Volonterski centar Istra (Pula)
Gradska radionica (Pula)
Naš potok (Pazin)
Udruga Suncokret (Pula)Udruga za zaštitu i obnovu vodenih staništa u Istarskoj županiji “KAL” (Žminj)
Art&Music (Pula)
Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika – HuiU (Pula)
Udruga Seasplash (Pula)
Solidarna ekološka grupa SEG, Pula (Pula)
Udruga za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda “HOMO” (Pula)
Casoni Vecchi (Pula)
Wushu klub Yuan Tong – Tai Chi (Pula)
Gaia Centar (Pula)
Sportska ribolovna udruga “Marlera” (Ližnjan)
Udruga Kontakt (Pula)
Udruga Krater (Pula)
Buka Noise (Pula)
Prvi ilegalni jedriličarski klub Hijena (Pula)
Kolektiv Bosonogi (djeca iz škole za preživljavanje u prirodi (Pula)
Udruga Armazonex (Pula)
Centar borilačko-terapeutskih vještina Shin (Pula)
Savez udruga Rojca (Pula)
Udruga Merlin (Pula)

Izvor: Tris