POKRET OTOČANA – Velolučani su se odlučili suprostaviti suludoj investiciji

Objavio: Maja Jurišić - 11.11.2018.

Zahvati na pomorskom dobru i promjena vizura malih otočnih mjesta sve je izraženija i učestalija diljem Jadrana. Na žalost mnogi takvi virtuozni projekti prolaze ispod radara zbog neinformiranosti, ali i nespremnosti lokalnog stanovništava da reagira i suprotstavi se investitorima i političkim figurama koje gotovo uvijek stoje u pozadini ovakvih projekata.

Nakon nedavnog umjetničkog performansa na betonskim blokovima buduće zgrade nautičke luke kojom su građani poslali poruku lokalnoj zajednici da ne zatvara oči pred očitom devastacijom mjesta, izgleda da su se stanovnici Vela luke probudili i odlučili zajedno progovoriti što ih muči u razvoju ovog projekta.

 

NISU PROTIV LUKE, ALI JESU PROTIV NJENE LOKACIJE

U svojoj inicijativi grupa građana Vela luke ističe da nisu protiv luke, ali da smatraju da je njena predviđena pozicija suluda i da će trajno uništiti vizuru njihovog mjesta, ali i ugroziti cijeli eko sistem uvale. Na ovoj se lokaciji već nekoliko puta namjeravala izgraditi marina no studija utjecaja na okoliš koja je prethodila izradi projektne dokumentacije pokazala je da je ova lokacija neadekvatna i da postoje druge, pogodnije lokacije za njenu izgradnju.

Kako je uopće projekt krenuo u realizaciju kada je dobio negativnu ocjenu studije pitaju se građani, a i mi… Jedini “opravdani razlog” izgradnje ove nautičke luke je ekonomski odnosno novo zapošljavanje koje ističu podržavatelji ovog projekta.

U građanskoj inicijativi sudjeluju autohtoni otočani koje srce boli kada vide način na koji se promišlja daljnji razvoj Vela luke te smatraju ovaj pothvat neprihvatljiv i štetan za budućnost njihovog mjesta.

Općinski vijećnik kojem je ovo već treći mandat tvrdi da o ovoj temi nikad nije čuo na Općinskom vijeću, a da su javne rasprave uvijek organizirane u radno vrijeme kada nitko nije mogao sudjelovati.

Ne iznenađuje nas takav pristup. Naime, javne rasprave su uvijek tempirane tako da nitko ne može sudjelovati, a oglašene na mjestima koje nitko ne vidi samo da bi zadovoljili zakonsku proceduru. Prozivanju građana da nisu reagirali kad su trebali jer je uvijek sve javno i transparentno svjedočili smo gotovo uvijek, a pod nos nam se neprestano stavlja prividna demokracija. Kako to obično biva svugdje, jedino ako ste snalažljivi i imate viška slobodnog vremena možda uspijete uhvatiti informacije koje vam trebaju kako biste pravovremeno reagirali na ovakve i slične projektne zahvate lokalnih moćnika.

 

razmak

 

INVESTITOR JE JAVNOSTI VEĆ POZNATA OBITELJ ŠEGONA

Branko Šegon bio je pomoćnik Slavka Linića, ministra financija u Vladi Zorana Milanovića. Dok je pomagao ministru, koji je predsjedao Nadzornim odborom Hrvatske banke za obnovu i razvitak, HBOR je njegovoj tvrtki “Facta Vera” odobrio kredit od 31,2 milijuna kuna. Indexovo otkriće te afere rezultirat će Šegonovim i Linićevim odlaskom iz Vlade. Osim sa SDP-om, familija ima odlične veze i s HDZ-om: Brankova supruga Ivna savjetovala je potpredsjednike Vlade još od 1998. godine, dakle, u vrijeme HDZ-ove vladavine. Uz to, bila je i članica Finine uprave od 2012. do 2016. godine.

Dubrovačko-neretvanska županija prošle je godine koncesiju za marinu u Veloj Luci dala tvrtki “Ovalis Nova”, osnovanoj s 20 tisuća kuna, petnaestak dana nakon što je raspisana koncesija. Njezin direktor je Ivo Šegon, a prokuristica je Ivna. “Ovalis” je od osnutka već stigao dva puta biti u jednodnevnoj blokadi: prvi put od 24. do 25. kolovoza prošle godine, a drugi put prije tri mjeseca, od 19. do 20. lipnja. (izvor: Slobodna Dalmacija)

 

POKRENUTA PETICIJA, POZIVAJU SE SVI OTOČANI DA PODRŽE OVU AKCIJU!

S obzirom na sve nepravilnosti te na to da su stanovnici Vele Luke dosad uglavnom bili izuzeti iz procesa razmatranja i usvajanja projekta LNT Vela Luka od strane nadležnih institucija i Općine Vela Luka, ponajviše zbog netransparentnosti samog projekta, odnosno izostanka javnog prezentiranja istog i njegovih dugoročnih učinaka, tražimo urgentno zaustavljanje radova na sadašnjoj lokaciji izgradnje 1. faze LNT Vela Luka”, stoji u objavi inicijative Peticija za hitno zaustavljanje radova LNT Vela Luka na trenutnoj lokaciji. Tekst peticije možete pronaći OVDJE , te ga isprintati i prikupiti potpise u svom susjedstvu. Svakako pratite rad inicijative na FB Grupi i podržite ovaj pokret otočana.

Više o građanskoj inicijativi pogledajte na videu Dalmatinskog portala

__________

Autorica: Maja Jurišić

Foto: Anđela Ščepanović

Tagovi: ,