Pogledajte gdje sve otočani mogu provesti Noć muzeja!

Objavio: Pokret Otoka - 21.01.2018.

U petak, 26. siječnja, održava se još jedna Noć muzeja! Tom prilikom, popisali smo sva najavljena događanja na našim otocima. Ukoliko nam je koje promaklo, slobodno nam javite 😉

Podsjetimo, tema ovogodišnje Noći muzeja jest “Važno je sudjelovati” – “naglasak manifestacije stavljen je na analitičkom sagledavanja postojećih i stvaranju novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanju lokalnih inicijativa na očuvanju i usporednom vrednovanju sporta, u svim njegovim pojavnim oblicima, te stvaranju ozračja osjetljivosti na sport kao kulturološku vrijednost i njegovu prisutnosti u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva, te na aktivnom uključivanju posjetitelja u aktivnosti muzeja, i stvaranju nove muzejske publike”, navodi portal Noći muzeja.

A gdje ćete je vi provesti?

 

BRAČ | Nerežišća & Škrip

 

Zoga! | Posjetitelji će se na prigodnoj izložbi u Galeriji „Nerežišća“ upoznati sa sportskim aktivnostima koje su obogaćivale slobodno vrijeme naših predaka, a na Trgu sv. Petra moći će navijati za spretne igrače „baluna o’ ruke“. Odrasli natjecatelji će odmjeriti snage u sportskim i zabavnim disciplinama, najmlađi će se poigrati u toploj dvorani „Hrvatskog doma“, a svi zajedno gledat ćemo polufinalne utakmice Europskog rukometnog prvenstva. Za okrepu će se pobrinuti naše drage bračke kolačarice, Turistička zajednica Grada Supetra i Općina Nerežišća. Više o programu saznajte ovdje

Muzej otoka Brača u Škripu , iako bez programa u Noći Muzeja, otvoren je za javnost.

.

HVAR | JELSA: Muzej hvarske baštine

Muzej Općine Jelsa | U Noći muzeja 2018. posjetitelji će imati priliku razgledati stalni postav kuće Dobrović uz stručno vodstvo koje će započeti u 18:00 sati. Autentični inventar kuće karakterističan je za drugu polovinu 19. i početak 20. stoljeća te svjedoči o životu jedne građanske obitelji iz vremena snažnog gospodarskog i kulturnog procvata Jelse. Povijesni interijer dodatno je oplemenjen radovima Jurja Dobrovića, posljednjeg stalnog rezidenta ove kuće i međunarodno priznatog umjetnika. Krajnje osmišljen stalni postav jedinstven je upravo zbog interakcije umjetničke osobnosti Jurja Dobrovića, njenog racionalnog, čistog, analitičkog i kontemplativnog s kulturno-povijesnim slojem kojeg je izgradilo i sačuvalo više generacija obitelji Dobrović. Više o programu saznajte ovdje.

 

Muzej Staroga grada | Ove su godine udružili snage s OŠ Petra Hektorovića povodom velike ovogodišnje obljetnice pa vas tako u petak očekuju dvije izložbe! Prva je izložba 110 godina školske zgrade u Starome Gradu na kojoj će biti predstavljen presjek povijesti same zgrade, od izgradnje 1908. do danas. Autori izložbe su Mladen Domazet, Vilma Stojković i Andrea Devlahović, a korišteni su brojni arhivski materijali (arhiva Muzeja Staroga Grada i muzeja Dominikanskog samostana, arhiva OŠ Petra Hektorovića, arhive Radoslavić, Kovačević, Zaninović, Bogdanić). Druga je izložba učeničkih fotografija U zdravom tijelu zdrav duh, na temu sporta, koju učenici realizirali s prof. Katijom Barbić. Za glazbeni dio pobrinut će se Faroski kantaduri, a svoje će recitacije predstaviti učenici i Klaudija Gamulin. Više o programu  saznajte ovdje

točka

 VIS | Arheološka zbirka ISSA

U petak 26. siječnja 2018. godine Noć muzeja u Visu započet će otvaranjem izložbe “VELIŠTAK – život naselja kasnog neolitika” koja će se nastaviti predavanjem i prigodnim druženjem.

Kompletan program saznajte ovdje.

 

MURTER | Muzej betinske brodogradnje

 

Program Noći muzeja počinje uvodnim pozdravom i prigodnim riječima o sportu u Betini. Posjetitelji će se upoznati sa sportskim klubovima u Betini, od kojih neki aktivno djeluju još od pedesetih godina dvadesetog stoljeća. Danas Žal, nekadašnja Tehnika, osnovana je od strane betinskih kalafata pedesetih godina prošlog stoljeća. Mnogi su kalafati baš tu izučili brodograditeljski zanat. Vaterpolo klub Brodograditelj također je jedan od dugovječnijih betinskih klubova. Postoji od 1953. godine, a počinje s vise od 120 stalnih aktivnih sportaša – amatera. Uz vodene sportove Betinjani su aktivni i u boćanju i malom nogometu. Boćarski klub Betina djeluje od ljeta 1990., registriranih članova trenutno je 20, a natječu se u Ligi Šibensko – kninske županije. Malonogometni klub Kalafat osnovan je 2006. od strane mlađih ljubitelja nogometa u Betini. Sudjeluju u međuopćinskoj ligi otoka Murtera, a organiziraju i turnire u malom nogometu. Ranih osamdesetih godina u Betini djeluje Judo klub Betina. Tadašnji trener i predsjednik ispričao nam je priču o aktivnostima i uspjesima Kluba. Cijeli program pogledajte ovdje.

 

CRES | Creski muzej & Muzej ovčarstva

 

Unatrag nekoliko mjeseci  –  brže, više, jače počinje intenzivnije filcanje u Muzeju ovčarstva koje provodi osoba koja do sada nije bila potpuno vična takvom obliku manualne aktivnosti.  Na tom tragu Muzej ovčarstva u Lubenicama, glede Noći muzeja, priređuje neformalno “takmičenje” posjetitelja u filcanju ovčje vune i izrađivanju torbica/etuia za mobitele. Radionicu izrade torbica vodit će Romano Faganel, odnedavno proglašen naj djelatnikom u objektu kulturnog turizma na nacionalnoj razini i na razini Primorsko-goranske županije. Tijekom zadnjih nekoliko mjeseci Romano je vrlo vješto savladao tehniku filcanja i izradu torbica za mobitele pa želi to prenijeti i drugima. Više o programu, pogledajte ovdje.

 

KRK | I ove će se godine Noć muzeja obilježiti na više mjesta na otoku Krku:

KRK | Galerija Decumanus, u 18,00 otvorenje izložbe fotografija Život Salpe autora Srđana Hulaka.

KORNIĆ | Zavičajna etnografska zbirka Kornić, od 18,00 sati Dječje igre Kornića i Vrbnika. Šah u muzeju. Pečenje domaćeg sportskog kruha.

MALINSKA | Galerija Sv. Nikole, od 18,00 sati druženje sa sportašima, trenerima, glazbenicima… uz tople napitke i tombolu. Od 18,00 do 20,00 sati moći će se posjetiti arheološku zbirku Cickini u Sv. Vidu Miholjice te muzej i etno zbirku u samostanu Sv. Marije Magdalene u Portu.

VRBNIK | Dom na Škujici, od 19.00 sati. Tema: port i rekreacija u Vrbniku nekad i sad. Program: predstavljanje vrbničkih sportaša i rekreativaca, sportske uspomene, stare igre, dječje sportsko nadmetanje, izložba pehara, medalja, priznanja i fotografija, druženje za sve. Posjetitelji će također moći razgledati glagoljaške knjige u Župnom dvoru te prolistati svih 50 brojeva časopisa Vrbnički vidici koji se izdaju već 24 godine. Organizacija: Vrbničko kulturno društvo Frankopan.

 Više o programu saznajte ovdje.

 

MALI LOŠINJ | Lošinjski muzej

 

Kao i svake godine, Lošinjski muzej povodom Noći muzeja priprema izložbu u suradnji s lokalnim stanovništvom koje će, donošenjem vlastitih predmeta vezanih uz temu, pridonijeti postavljanju izložbe. Mjerenje je prisutno u svim područjima ljudskog djelovanja i neizostavno u mnogim aktivnostima: mjerenja fizičkih karakteristika, meteorološka mjerenja, astronomska, kemijska ili statistička mjerenja samo su neka od bezbrojnih primjera njegove uporabe u znanosti, ali i u svakodnevnoj primjeni – od doziranja sastojaka za kolače do isprobavanja konfekcijskih veličina pri kupnji odjeće. Više o programu saznajte ovdje.

 

RAB | Pučko otvoreno učilište Rab

 

U prostoru Udruge Komin izloženi su različiti uporabni predmeti koji ilustriraju nekadašnji način života na selu: kućanske potrepštine, alati, tkalački stan, narodna nošnja, rekonstrukcije ognjišta i spavaće sobe… Više o programu saznajte ovdje.

 

KORČULA | Centar za kulturu Vela Luka

Centar za kulturu Vela Luka u Noći muzeja biti će otvoren za posjetitelje od 18 sati i moći će se razgledati uz stručno vodstvo Arheološka zbirka Vela spila kao i izložba “Vrtujak-suhozidna arhitektura centralnog tlocrta na Korčuli”, također uz stručno vodstvo. U 19 sati biti će otvorena izložba fotografija autora Željka Budimira Keka “Sestre Jurković-veslima do zvijezda” na kojoj će biti prezentirane fotografije s veslačkih treninga u Veloj Luci ovih vrhunskih korčulanskih mladih sportašica, evropskih i svjetskih prvakinja u veslanju. Više o programu pogledajte ovdje. 

 

PRVIĆ   Memorijalni centar Faust Vrančić

 

Ovogodišnja tema je Muzeji i sport pod geslom “Uvijek bolja”.

Za sve žitelje otoka Prvića i naše posjetitelje organiziramo gledanje dviju polufinalnih utakmica Europskog rukometnog prvenstva koje su na rasporedu u petak, 26.01. u 18.00h i 20:30h. Utakmice će se gledati u caffe baru Tapas F na katu uz promotivne cijene pića.

Dođite i provedite sportsku Noć muzeja u navijačkom duhu!

 

PAG   NOĆ MUZEJA U PAGU

 

U Gradu Pagu u sklopu noći muzeja od 19:00 do 21:30 možete razgledati Etno galeriju KUD-a Družina, Galeriju paške čipke i Stalnu izložbu solarstva.

 

Autor | Pokret Otoka

Fotografija | screenshot, Pokret Otoka

 

Tagovi: