PAG – Plesna škola Kissa snimila predstavu nakon treće odgode termina održavanja

PAG – Plesna škola Kissa snimila predstavu nakon treće odgode termina održavanja

Objavio: Mirna Dalić - 01.12.2020.

Plesna škola Kissa s otoka Paga je, nakon što su tri puta odgađali predstavu, odlučila snimiti predstavu te na taj način donijeti malo veselje i svjetla svojim sugrađanima u ovim neizvjesnim i teškim vremenima. Kad nešto voliš, uvijek se može pronaći način za realizaciju.

Kissa je otočna udruga koja radi na otoku Pagu, točnije, s djecom  sa cijelog otoka na 3 lokacije: u Pagu, Mandrama i Novalji.

Ove godine, nakon 12 godina plesnih aktivnosti u gradu Pagu, nije bilo adekvatnog prostora za nas te su, na moju veliku žalost, djeca ostala bez plesnih treninga. U Mandrama imamo 15 tak Mandrica – djevojčica koje na svaki trening dolaze doslovno pjevajući i sa velikim osmjehom. Prostor koji tamo koristimo nam je omogućila Općina Kolan. Međutim 15-tak članica nije bilo dovoljno da napravimo predstavu i održavamo treninge, a bez Novalje ne bi mogli napraviti ništa.

Stoga sam došla na ideju da zamolim Velečasnog iz Novalje da nam dopusti da koristimo prostor Pastoralnog centra u Novalji. Ideju je odmah prihvatio i komentirao; “Taj prostor i služi tom da ga netko koristi, a ne da stoji prazan. Biti će mi drago!”

I tako je krenulo…

Čekajući ključ jednog dana, sjedila sam ispred pastoralnog koji je tik uz crkvu. Razmišljala sam kako bi bilo lijepo napraviti drugačiju predstavu i izvesti je baš tu – ispred crkve. Bližilo se vrijeme Adventa, a ideju sam prokomentirala i sa dugogodišnjom prijateljicom, a sada i suradnicom Marinom Perković, koja je zadnje 3 predstave glavna i odgovorna za tekstove produkcija i scenografiju.

I tako je, malo po malo, nastala je predstava “4 Adventske Sviće”, za koju smo trebali glumce i pjevače. Rodila se ideja te smo, uz pomoć Centra za kulturu Grada Novalje, osnovali dramsku i glazbenu sekciju uz onu plesnu…  Simo Radosavljević potpisuje glazbeni dio, dramsku skupinu vodi Marina Perković, a Kristina Alaburić plesni dio predstave.

Planirano održavanje predstave bilo je 29. studenog, na otvorenje prve Adventske nedjelje i  kao jedino događanje na otoku. Međutim, 3 dana prije, donesene su mjere zabrane te su mjeseci rada tako “pali u vodu”…  Trebalo je to sve objasniti djeci koja su jedva čekala predstavu, koja mjesecima nisu imala nastup, djeci od 3 – 12 godina koja treniraju cijelu godinu bez prestanka pa čak i ljeti. Trebalo im je opet reći da neće biti vise plesnih treninga ni predstave.

Ples je zbilja nešto posebno, ples te uči životu, borbi, traženju izlaza i kad se čini da ga nema, ljubavi, timskom radu, …

Bilo je pitanje kako spasiti sve ono sto smo mjesecima radili, a da ipak jednog dana imamo uspomenu? Kako da ipak izvedemo sve ono sto smo pripremali sve ovo vrijeme? Tehnologija nekad može biti i dobra pa je snimanje predstave bilo rješenje kao jedan novi način izvedbe koji će ipak imati publiku. Biti će izvedba koju će roditelji moći vidjeti. Ovako smo ipak na neki način dosegli cilj, nismo odustali i pronašli smo način.

Zahvaljujući Velečasnom Ranku mogli smo sve to održati i djeca su imala onaj osmjeh na licu koji samo ples pruža. Naše Kissice nam svima mogu biti primjer kako svaki put donesu svjetlo na ovaj naš otok! Samo zajedno možemo puno! Hvala svima!

.
Snimke možete pronaći na poveznici.
____________
Izvor: Kristina Alaburić
Fotografije: Kristina Alaburić
Naslovna fotografija: Katica Mustapić

Tagovi: , , ,