“Pendrekmen” i “JaMajka Dream.” stižu na kopno

Objavio: Pokret otoka 2020 - 12.01.2017.

Za par sati na TIBFU festivalu u Bougojnu, na pozornicu će se još jednom popeti PENDREKMEN da bi na svoj kafkijansko balkanski način u sat vremena smijeha i komičnih situacija „prikovao“ publiku za kazališnu stolicu.  Nastavak je to uspješnice Kazališta BESA s Visa koje nastavlja svoje zimsko proputovanje po otocima, ali i široj regiji predstavljajući svoje predstave.

“JaMajka Dream.”, sasvim neobična predstava o sasvim običnom majčinstvu 

Tako da će tijekom siječnja splitska i solinska publika moći pogledati „JaMajka Dream.“ Ane Paške i „Pendrekmena“ Cvetina Aničića i Ivana Lukića, te uživati u vrlo specifičnom vizualnom i estetski pomaknutom kazališnom izričaju specifičnom za ovo jedino profesionalno otočno kazalište u Hrvatskoj.

jamajkadream

„JaMajka Dream.“ je autorski projekt Ane Paške koji se sastoji od knjige i predstave istoimenog naziva. Podnaslov knjige je ilustrirani rukopis o majčinstvu, a predstave kazališni zvukopis o majčinstvu. Predstava o majčinstvu govori iz perspektive svega onoga što je ispod i iznad svakodnevnice, onih, vrlo često, neizgovorenih misli, riječi i osjećaja koje majka u svojoj tišini usmjerava i poklanja svom djetetu, riječi koje su poezija, misli koje su glazba, emocije koje su izvedba. To je majčinstvo koje je želja. Majčinstvo koje je ostvarena vizija. Majčinstvo koje je kreacija. Majčinstvo koje je molitva.

Ono što u knjizi predstavlja crtež, u predstavi je zvuk, glazba i scenski pokret. Predstava ne prepričava i ne tumači, ona nudi bljeskove različitih emotivnih stanja i odnosa prema majčinstvu kroz scensku igru, nastalu kao rezultat sedam mjeseci istraživanja i kreiranja specifičnog zvukopisa koji je postao jezik predstave. Izvedba je planirana u Teatrinu Gradske knjižnice Solin u subotu 14.1. u 20h, a ulaznice se mogu nabaviti na dan predstave u Teatrinu.

Izvođačice i koautorice izvedbe: Bruna Radić, Vana Miličević, Kate Marušić, Ane Paška
Autorica teksta i glazbe: Ane Paška
Oblikovatelj svjetla: Lucijan Roki
Tehničar tona: Eugen Jeličić/ Luka Barbić
Produkcija: Kazalište BESA
Premijera: 20. 05.2016., Gradsko Kazalište Mladih, Split

 

pendrekmen

Pendrekmen, sasvim neobičan policajac u sasvim običnom društvu

Otkad se premijerno razotkrio javnosti,  Pendrekmen, ingeniozni policajac, posljednijh je šest mjeseci istragu provodio u Srbiji, BiH, istočnoj Slavoniji te na dalmatinskim otocima. Prepune dvorane u Kiseljaku, Vitezu, Belišću, Hvaru… samo su potvrda kvalitete ove urnebesne komedije.

Autorski projekt dvojice genijalaca, Ivana Lukića i Cvetina Aničića u potpunosti je uspio… Stvoren je PENDREKMEN, lik policajca-klauna koji zna sve. On je nenadmašan u sprječavanju terorizma,  kriminala, korupcije… Njegove metode upotpunjene kulturom, uspravnim držanjem te životnom školom koju je prošao samo mu pomažu da u svakom građaninu vidi grešnika o zakon. Majstor je u prerušavanju pa se i tokom predstave prerušava u mnoge likove današnje svakodnevice, ali i samog običnog čovjeka. Pendrekmenov neostvareni san je da ga jednog dana nazove premijer i ponudi mu mjesto ministra policije. On je svjestan da mora učiniti veliku stvar da mu se to dogodi. Zato i radi ovo što radi.

PENDREKMEN će splitsku istragu provesti u Domu HV u Lori 21.1. u 19.30, a ulaznice se mogu osigurati na vrijeme putem www.croatia-tickets.hr ili rezervirati putem www.facebook.com/pendrekmen te na telefon 095-568-3846.

Autori projekta: Cvetin Aničić i Ivan Lukić
Pendrekmen: Ivan Lukić
Oblikovatelj tona: Ivan Jurić
Majstor rasvjete: Lucijan Roki
Tehničar predstave: Ante Majić
Kostimografi: Cvetin Aničić i Aleksandra Kudjelić

Produkcija: Kazalište BESA
Premijera: 10. 08.2016.,Spomendom, Komiža