PAŠMAN – Svečano otvarena odmorišta i poučne staze

PAŠMAN – Svečano otvarena odmorišta i poučne staze

Objavio: Andrea Beader - 25.01.2022.

U petak, 21. siječnja održano je svečano otvaranje 5 novih odmorišta/vidikovaca te 13,25 kilometara duge poučne staze koja se proteže od vrha Bokolj pa sve do uvale Soline

Na otvaranju su prisustvovali načelnik Općine Pašman Krešimir Ćosić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Pašman Šime Jureško, ravnatelj JKU-a Otok Pašman Dinko Malnar, konzultantica na projektu Josipa Bašić, vlasnik firme izvođača radova Mladen Kešer te vijećnici i suradnici Općine Pašman – prenosi antenazadar.hr

Podsjetimo da je Općina Pašman za projekt “Uspostave i uređenja poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture” osigurala sredstva iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a odobreno je 100 % financiranje projekta u vrijednosti od 750.000 kuna.

.
Ukupna duljina staze je 13,25 kilometara

Projektom, čiji nositelj je Javna komunalna ustanova Otok Pašman, na stazi ukupne duljine 13,25 km izgrađeno je 5 odmorišta/vidikovaca: Lavanda, Bobića špilja, Smilje, Maslina te Bokolj. Uređene su staze, postavljena odmorišta te odgovarajuća oprema kao što su klupe, stalci za bicikle, panoramski teleskopi, kante za otpad, informativne i orijentacijske ploče i slično.

Glavni cilj projekta je promicanja i korištenje rekreacijskih, zdravstvenih i turističkih funkcija šume što u konačnici doprinosi poboljšanju kvalitete života lokalnog stanovništva te u velikoj mjeri obogaćuje turističku ponudu otoka Pašmana.

Nadalje, projektom se nastoji educirati i informirati posjetitelje o šumskim biljkama i životinjama, o važnosti očuvanja ekosustava, o zaštiti šuma i špilja otoka Pašmana te o sprječavanju nastanka požara.

__________
Izvor: antenazadar.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.