PAŠMAN – Nagrada Superior Taste Award obiteljskom gospodarstvu Matulić

PAŠMAN – Nagrada Superior Taste Award obiteljskom gospodarstvu Matulić

Objavio: Maja Jurišić - 16.06.2018.

Iz ruku trojice članova žirija, među kojima je najveća zvijezda britanski chef Alan Coxon, Krsto Matulić, vlasnik OPG-a Matulić iz Pašmana, primio je 11. lipnja u Bruxellesu priznanje Superior Taste Award za aceto od smokve Pašman Libre.

Na svečanoj dodjeli u Cercle Royal Gaulois u glavnome gradu Belgije, OPG Matulić dobio je priznanje za svoj jedinstveni aceto uz još 1849 proizvoda iz 90 zemalja svijeta.

 

KVALITETA PROIZVODA NA PRVOM MJESTU

– Bila nam je velika čast drugu godinu zaredom prisustvovati jednom takvom međunarodnom događaju gdje smo bili među najmanjim proizvođačima. Izvanredan je osjećaj kad ti veliki svjetski chefovi stisnu ruku i čestitaju na odličnom proizvodu i dodijele nagradu za naš rad i trud, komentirao je po povratku iz Bruxellesa za portal Naši školji, Krsto Matulić.

I ove godine, ističe, on i supruga Ana stekli su nova poznanstva koja su im otvorila i nove poslovne mogućnosti.

– Mislim da uvijek ima prostora za napredak, a mi ćemo se i dalje truditi zadovoljiti kvalitetom i još više unaprijediti naše proizvode, dodao je.

Priznanje Superior Taste Award za aceto od smokve Pašman Libre OPG Matulić osvojio je 22. svibnja, i to dvije zvjezdice za kvalitetu, što znači da su dobili između 82,9 i 87,9 posto bodova – najviše za okus.

Proizvodi koji osvoje najmanje 70 posto bodova dobivaju nagrade. Jednu zlatnu zvjezdicu ako je proizvod dobio 70-80 posto bodova, dvije za 80-90 posto bodova te tri zlatne zvjezdice ako je proizvod dobio više od 90 posto bodova.

ACETO OD SMOKVE OCJENJIVALO 175 VRHUNSKIH STRUČNJAKA

točka
Aceto od smokve Krsto Matulić počeo je proizvoditi 2015. godine. Puno je, kaže, istraživao i učio od najboljih svjetskih proizvođača aceta u talijanskoj Modeni, a Pašman Libre priprema isključivo od pašmanskih smokava. Godišnje OPG Matulić proizvede oko 200 litara aceta od smokava, pakiraju ga u bočice dizajnirane u nagrađivanom Hand dizajn studiju u Zagrebu njihova prijatelja i suradnika Vinka Pašalića.
U postupku nepristranog, “na slijepo” ocjenjivanja sudjelovalo je 175 vrhunskih chefova i sommeliera iz eminentnih svjetskih, kulinarskih i sommelierskih organizacija. Ocjenjuju izgled, miris, okus, teksturu i dojam prehrambenog proizvoda ili pića. Na kraju, zbroj svih ocjena utječe na nagradu koja je podijeljena u tri ranga: tri zlatne zvjezdice za superiornu kvalitetu, dvije ili jedna zvjezdica.
________