PAŠMAN – Mlada otočanka prilagodila udžbenike disleksičnoj djeci

PAŠMAN – Mlada otočanka prilagodila udžbenike disleksičnoj djeci

Objavio: Paula Bolfan - 08.11.2020.

Magdalena Smoljan iz Neviđana je u sklopu svog diplomskog rada grafički prilagodila dva osnovnoškolska i jedan srednjoškolski udžbenik osobama s disleksijom i disgrafijom

Kako je i sama imala problema sa školovanjem zbog disleksije i disgrafije te joj je to utjecalo na uspjeh, odlučila je u sklopu svog diplomskog rada grafički prilagoditi udžbenik prirode i društva za 2. razred osnovne škole te udžbenike povijesti za 7. razred osnovne škole i 3. razred srednje škole gimnazijskog programa – prenose 24 sata.
.

foto: otokpasman.hr

.
Ove je jeseni Magdalena kao diplomantica grafičkog dizajna na Grafičkom fakultetu u Zagrebu diplomirala kod mentora prof. dr. sc. Nikole Mrvca, a u njenom joj je radu pomogla i logopedica Deniza Marasović, koja joj je pomagala u radu kad je i sama imala problema u školi. Magdalena kaže da je gđa Marasović s njom napravila čudo.

.
Problemi disleksičara i disgrafičara

– Imala sam dosta problema u školovanju zbog disleksije i disgrafije. U to vrijeme gotovo nitko nije znao za teškoće disleksičara ni s čime se sve moraju nositi. Primjerice, nikad nisam prošla s odličnim. Frustriralo me to kao dijete, rekla je Magdalena.

Za diplomski sam rad istraživala fontove i prored, veličinu fonta i boje  podloge. Prema nekim istraživanjima crna slova na bijeloj podlozi stvaraju vizualni stres. Zaključila sam da boje podloge trebaju biti svijetle ili pastelne, a slova sivkasta, nikako ful crna. Disleksija se događa kad mozak nema tako dobru fonološku obradu slova pa treba sekunda, dvije ili  više da disleksičar prepozna  što piše prije nego to uspije složiti u riječ. Ja recimo normalno čitam,  ali naglas mi je problem i imam tremu. To se može poboljšati vježbama koncentracije. Primjerice, vježbanjem “ispisivanja” obrnute osmice palcem u zraku. Isprva to nisam mogla napraviti, nakon vježbanja sam uspjela.  Dugo vremena nisam kužila razliku između malih tiskanih slova d i b.

.
Bolja situacija za današnje školarce

Magdalena je u istraživanje uključila i udrugu Lampica iz Zadra – udrugu roditelja s djecom koja imaju problema s učenjem. S njima je napravila dva anketna istraživanja s po 60 pitanja koja su rješavala djeca, neka uz pomoć roditelja.

Kaže da je školski sustav danas mnogo bolje prilagođen djeci s ovim poteškoćama. Iako joj se još nitko nije javio da njezine udžbenike tiska, ona smatra da bi to bilo korisno napraviti i da bi to puno olakšalo školovanje djeci s poteškoćama u čitanju.

__________
Izvor: 24 sata
Naslovna fotografija: additudemag.com