PAŠMAN – ‘Đir po konalu’: Regata tradicionalne plovidbe u Ugriniću na otoku Pašmanu

PAŠMAN – ‘Đir po konalu’: Regata tradicionalne plovidbe u Ugriniću na otoku Pašmanu

Objavio: Paula Bolfan - 13.07.2019.

Posade, strastveni ljubitelji jedrenja, tradicijskih drvenih brodova i plovidbe te maritimne baštine, najvećim su djelom s otoka Pašmana, Prvića, Iža, Zlarina, Murtera, Biograda, Vodica…

U nedjelju, 14. srpnja, osmu godinu zaredom, u Ugriniću će se održati Đir po konalu, regata starih drvenih brodova na oštra latinska jedra i trevu.

Regata počinje u jutarnjim satima u Ugriniću registracijom u pojedinim kategorijama: kaić-treva, kaić-oštro idro, gajeta-oštro idro i leut-oštro idro. Svake godine regata okupi više od 40 brodova te brojne turiste, posjetitelje, ali i lokalno stanovništvo.
.

Jedinstvena prilika za naučiti starinski način plovidbe i tradiciju otoka Pašmana uz radionice, izložbe i zabavu

Događaj koji na jedinstven način povezuje brodare, kalafate i umjetnike s turistima i posjetiteljima, kojima se pruža jedinstvena prilika naučiti nešto više o starinskom načinu plovidbe na jedra te općenito o tradiciji otoka Pašmana, zajednički organiziraju Turistička zajednica Općine Tkon, Udruga Frkata i Udruga Ars Nautica.

Đir po konalu završit će u popodnevnim satima, nakon čega slijedi proglašenje pobjednika, dodjela nagrada te druženje i zabava uz domaće gastro specijalitete i klapsku pjesmu, a za posjetitelje i sudionike bit će organizirane iprigodne edukativne radionice, predavanja i izložbe koje će se održavati u Ugriniću i Tkonu.

__________
Izvor: Naši školji
Naslovna fotografija: Apartmani Sandric