PAŠKI SIR GLIGORA TREĆI PUT PROGLAŠEN NAJBOLJIM NA SVIJETU

Objavio: Pokret Otoka - 31.07.2017.

Na međunarodnom natjecanju u Nantwichu u Velikoj Britaniji Paški sir Gligora iz 2016-e dobio je zlatnu medalju, tj. prvo mjesto u vrlo jakoj kategoriji tvrdih ovčjih sireva. To je već treći puta prvo mjesto da je Paški sir Gligora proglešen najboljim na svijetu na ovom prestižnom natjecanju sireva!

U svrhu zaštite izvornosti Paškog sira, još 2005. godine osnovana je Udruga proizvođača Paškog sira koju čine svi važniji registrirani proizvođači Paškog sira na otoku pa tako i Sirana Gligora. ” Naša vizija je biti prepoznat kao jedan od najkvalitetnijih proizvođača sireva u svijetu, te težiti takvom razvoju tvrtke koji će utjecati na stvaranje kvalitetnijeg života i održivog razvoja na otoku Pagu.” ističu iz sirane Gligora.

Zaštićenu oznaku izvornosti (autentičnosti, originalnosti) mogu ostvariti samo prehrambeni proizvodi čija je kvaliteta uvjetovana tradicijom proizvodnje kroz određeno povijesno razdoblje u točno određenoj zemljopisnoj regiji ili kraju i na točno određen način. Naime, klima, vrsta tla, položaj, prirodna vegetacija, vrsta kultiviranog bilja određene regije, te način držanja i pasmina životinja uvjetuju razlike između sireva slične vrste. Uz te činitelje, tradicija i iskustvo koje se prenosi s generacije na generaciju, presudni su u priznavanju zaštite izvornosti sira. ” Jedna od naših bitnih odrednica je održivi razvoj našeg otoka. Želimo biti motor razvoja Kolana, otoka Paga i šire zajednice, ponajprije u domeni poljoprivrede, ovčarstva, sirarstva i agroturizma. Preko promocije našeg proizvoda u svijetu, promoviramo Kolan, otok Pag i Hrvatsku. Ponosni smo što smo uvijek bili predvodnik u pozitivnim trendovima u ovčarstvu i sirarstvu na Pagu, pogotovo u poticanju obitelji ovčara na otoku bez kojih je nemoguća proizvodnja Paškog sira. I danas smo nositelji pozitivnih trendova, djelujemo samostalno i kroz Udrugu proizvođača Paškog sira na otoku Pagu. Želimo uključiti što više mladih u poljoprivrednu proizvodnju na otoku, kako bi stvorili uvjete za budućnost života na otoku, budući da smatramo da je turizam nemoguće održati kao jedinu djelatnost na otoku, nego je treba razvijati skupa s proizvodnjom.” zaključuju iz sirane Gligora.

Osim proizvodnje u sirani Gligora sudjeluju i kao turistička trakcija, kroz organizirane obilske proizvodnje sira, kako grupne tako i individualne te kao kušaonica sira.

 

Izvor: hrturizam.hr

Slika: gligora.hr