PAG – U Zubovićima se otvara nova poučno-rekreativna staza

PAG – U Zubovićima se otvara nova poučno-rekreativna staza

Objavio: Marta Stupin - 17.04.2019.

U okviru projekta Pag hiking, udruga Veli škoj u suradnji s TZ grada Novalje svake godine organizira otvaranje jedne poučno-rekreativne staze i priprema bogat program za sve rekreativce i zaljubljenike u paški kamenjar.

U Zubovićima će se 4. svibnja otvoriti treća rekreativno-poučna staza „Po bonaci u Burnja dragu“. „Preko škrap, hrip, sten, grot, kogolov, babujov, škaje i peršćakov do žala i mela“ puno je izraza za kamen na otoku od kamena. Upravo ovako izgleda poučno-rekreativna staza „Po bonaci u Burnja dragu“- treća koja je označena u kamenjaru iznad Zubovića – prenosi radiopag.hr.

„Svake godine sve je više sudionika, a primijetili smo i da su staze izuzetno posjećene i ostatak godine. To su ljepote našega otoka, koji je po mnogočemu jedinstven, i koje svima želimo pokazati, ali sve posjetitelje molimo da za sobom ostave samo tragove gojzerica,“ ističu u udruzi Veli Škoj. 
.

.
Spomenuta staza produžetak je staze „Kozje berdo“, otvorene 2017. godine, koja utabanim putevima po kamenjaru, uz rudnik boksita vodi sve do Gornjeg mora i uvale Vela luka.

Staza „Po bonaci u Burnja dragu“ prolazi po Dolcu-zelenoj oazi i nogometnom igralištu usred kamenjara do Burnja drage, spušta se do mora i Karavanića, gdje se nekad nalazio vrijedan izvor pitke vode. Uz pogled na Velebit i kvarnerske otoke, rijetko tko neće posegnuti za fotoaparatom, a staza će pokazati najljepše od krajolika kojeg stoljećima oblikuju bura i sol.

„Pridružite nam se u Zubovićima u subotu, 4. svibnja, i provedite rekreativan vikend na Pagu. Nadamo se da ćemo u Burnja dragu po bonaci, a ne po buri,” pozivaju iz Velog škoja.
.

Prijave su moguće na email: udrugaveliskoj@gmail.com, na Stotinka.hr, FB stranici Udruga Veli škoj Zubovići ili na startu na dan održavanja.

.
Sudjelovanje u hikingu iznosi 50 kuna, a uključuje ručak za sudionike.

__________
Izvor: radiopag.hr
Naslovna fotografija: FB stranica Udruga Veli škoj Zubovići