PAG – Ne propustite plesnu predstavu “Legenda o Buri”

Objavio: Maja Jurišić - 23.05.2018.

Predstavu “Legenda o Buri” autorski i koreografski potpisuje Kristina Alaburić. Osmišljena je u suradnji s kazališnom skupinom Drama plus iz Zadra i voditeljem Vinkom Radovčićem te predstavlja najveći je projekt udruge Kissa od njezinog osnivanja.

 

Kristina je osmislila predstavu u kojoj će nastupiti njezini mali plesači i plesačice, članovi plesne udruge s kojima je osvojila brojne nagrade, a njihov je rad zabilježen na brojnim natjecanjima i plesnim festivalima – Zadarski plesni festival, Solo Art, Dance Star, Supertalent, Fall For Dance, Split Open, Internacional Zagreb Open… Mnogo je razloga zašto Kristininu priču želimo ispričati svima.

 

Reci nam ukratko o udruzi Kissa, koliko djeluje, koga okuplja i s kojim ciljem.

Udruga Kissa djeluje od 2010. godine i okuplja djecu s cijelog otoka. Kissa je otočka udruga, a misija i vizija s kojom sam startala i ne namjeravam je mijenjati je – omogućiti svoj djeci “otoka”, od Luna do Fortice, da plešu. Od dana kada sam počela s radom napravili smo pravu malu plesnu revoluciju na otoku. Sve predstave, projekti i koreografije moj su autorski rad. Spojivši tako svoje ljubavi, ples, rad s djecom i otok uvijek ističem kako je zapravo velika radost u životu raditi ono što istinski voliš! Dosadašnji projekti uključuju brojne nastupa, festivala, videa, plesnu razglednicu otoka Paga, Happy otoka Paga, pokretanje povijesnih plesova na otoku, projekt Travanj mjesec zdravog života na otoku, Naš otok pjeva pleše i svira, ljetne radionice, natjecanja Ples pod maskama i Fall For Dance u Zadru…

 

Najavili ste predstavu Legenda o Buri. O čemu se radi?

Bura, nepresušni umjetnički izvor inspiracije, njezina nesmiljena divljina i surovost, a opet tolika blagodat otoku potaknula je zapravo svojevrsnu “tribute to” Bura. U predstavi je ispričana Legenda o Buri, kroz moje viđenje na ovu otočku heroinu. Kroz glumu, ples i scenografiju s malim plesačicama Kissicama pripremamo doista nešto drugačije. Osim suradnje s kazališnom skupinom Drama plus iz Zadra i voditeljem Vinkom Radovčićem sve ovo ne bi bilo moguće bez podrške koju nam već godinama pruža grad Novalja i turistička zajednica grada Novalje koji su pokrovitelji predstave.

 

 

Tko su glumci/plesači u predstavi? O čemu sve priča legenda o Buri?

Glumci u predstavi su članovi Drame Plus iz Zadra, plesačice su Kissice od 3-18 godina. Glavnu ulogu ima plesačica Kissica koja pleše Buru, ali neću otkriti njeno ime. Svakako pozivam svih da dođete pogledati predstavu 2.6, s početkom u 21.00 u Novalji, a neka glavna glumica bude iznenađenje. Predstava će se održati u velikoj gradskoj dvorani. Namijenjena je ljubiteljima kazališne i plesne umjetnosti, a mislim da će elementi predstave oduševiti i djecu i odrasle. Ulaznica se ne plaća, a za to je zaslužan grad Novalja i Turistička zajednica.

 

Izuzetno je važno djeci i mladima na otoku osigurati vannastavne aktivnosti i raditi na njihovoj socijalozaciji u vremenima razvoja tehnologije. Kako se ljudi mogu uključiti i podržati vaš rad i rad udruge Kissa? Što vam je potrebno da bi se nastavili razvijati ovako dobro kako ste krenuli?

Moram napomenuti da na otoku imamo zbilja talentiranu djecu, dugogodišnji rad s njima rezultirao je i odličnim rezultatima na nedavnom International dance Open u Zagrebu s kojeg smo se vratili sa zlatnim medaljama za sve koreografije, sola i grupe. U 12 mjesecu sa Split Dance Open-a smo se također vratili sa zlatnim medaljama i prvim mjestima u kategoriji Open. Međutim, kao otočka udruga na žalost nemamo adekvatne prostore za rad, znamo da je plesačima potreban poseban pod kao i ogledala koja nam omogućavaju napredak u radu, grijani prostori zimi koji neće ograničavati rad i koreografije u kojima možemo koristiti pod. Međutim zadnje vrijeme pokazuje se potreba i za kazališnim prostorom kojeg na otoku nemamo, te dvoranom koju bismo mogli koristiti cijelodnevno jer pripreme za predstave, natjecanja i festivale iziskuju nebrojene sate vježbe provedene u dvorani. Moj dan je nerijetko proveden na treninzima u dva otočka grada, u konstantnoj vožnji i pripremama… Stoga se nadam jednom prostoru koji će i djeci i njihovim roditeljima olakšati dolaske na treninge.

Moram napomenuti da s gradom Novaljom imam izvrsnu komunikaciju i veliku podršku, što na žalost nije slučaj u gradu Pagu. Iskreno se nadam se da će netko u gradu Pagu prepoznati naš trud, rad i uspjehe te podržati rad djece svog grada kao što je to slučaj u gradu Novalji. Bez podrške grada, djeca ne mogu imati predstave i radionice koje im nedostaju u Pagu.

__________

Autorica: Maja Jurišić

Foto: Kristina Alaburić