PAG – Perspektiva s najvišeg otočkog vrha otoka zimi! (VIDEO)

PAG – Perspektiva s najvišeg otočkog vrha otoka zimi! (VIDEO)

Objavio: Paula Bolfan - 02.01.2019.

Sveti Vid najviši je vrh otoka Paga, a nalazi se neposredno iznad Paškog zaljeva. Krajem prosinca Siniša Kuharić posjetio je najviši paški vrh i snimio video od kojeg zastaje dah.

Rijetkost je da dođem na Pag, a da se ne popnem na Sv. Vid. Kratak i prilično okomit uspon na kraju poklanja pogled od koje zastaje dah. Danas su vremenski uvjeti bili idealni da snimim i podijelim sa vama malo ove ljepote. Vrh Sv. Vid (349m/nm) – Pag, preporučam (ali isključivo u dobroj planinarskoj obući). – napisao je Siniša uz video snimku na svom facebook profilu.
.

.
O NAJVIŠEM PAŠKOM VRHU

Na vrhu je betonski geodetski stup i ostatak stare kapele sv. Vida, po kojoj je vrh dobio ime. Pag se smatra najogoljenijim otokom Jadrana jer je čak 86% njegove površine bez biljnog pokrova. Prostrani otočni kamenjari prošarani su mrežom slikovitih suhozida, nekoć važnih za stočarstvo i zaštitu zemlje od bure. – piše na stranicama Hrvatskog planinarskog saveza.
.

INFO

Vidik Vidik s vrha otvoren je na sve strane, ali pogled najviše privlače paška solana, Velebit i Metajna te brojni otoci
Koordinate N 44° 28′ 35.6” E 14° 59′ 41.5”
Žig Metalni žig uzidan je na vrhu
Prilazi Kolan – Sveti Vid 1.15 h
Šimuni – Sveti Vid 1.15 h
Dubrava – Sveti Vid 45′
Tri su markirana pristupa najvišem vrhu Sv. Vidu: prvi iz Kolana (iz sz. smjera), drugi iz Šimuna (jz.) i treći iz Dubrave (ssi.). Pristup iz Paga (2.15 h) više se ne održava, ali snalaženje nije teško. Pristupi iz Kolana i Šimuna tehnički su laki, ali su ljeti neugodni jer putom nema hladovine ni pitke vode (valja izbjegavati uspone po žegi i burovitom vremenu). Najpogodniji je prilaz iz Kolana. Markacije u Kolanu počinju točno na oštrom zavoju ceste. Put vodi travnatom udolinom na ji. Na kraju udoline uspinje se na kamenitu visoravan gdje se spaja s markacijom iz Šimuna. Slijedi još 30′ blagog uspona do vrha.
Zemljovid Sveti Vid nije obuhvaćen nijednim planinarskim zemljovidom
KT drugih obilaznica Sveti Vid nije KT drugih obilaznica

_________
Autorica: Paula Bolfan
Izvor: FCB Siniša Kuharić, Hrvatski planinarski savez
Fotografija: TZ Grada Paga