PAG – Kolan, paška Toskana

PAG – Kolan, paška Toskana

Objavio: Andrea Beader - 07.04.2021.

Općina Kolan je otočka Toskana. Riječ je o uistinu prelijepom dragulju, koji pametnim, promišljenim i strateškim projektima treba ići naprijed i razvijati Općinu kao prepoznatljivu ne samo u Europi već i u svijetu, za što imamo svesrdnu podršku Zadarske županije i Vlade RH.

Općina Kolan na otoku Pagu je osim gradova Valpovo i Orahovica jedina između 576 jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj u kojima nije usvojen proračun za 2021., niti odluka o privremenom financiranju. Vlada RH je na prijedlog Ministarstva pravosuđa i uprave raspustila Općinsko vijeće Općine Kolan te je imenovala Jadranku Šupraha, višu referenticu za financije u Općini Kolan, za povjerenicu Vlade iz nadležnosti kolanskog Općinskog vijeća.

– Povjerenica Vlade RH do redovnih lokalnih izbora u svibnju, odnosno konstituiranja novog Općinskog vijeća u lipnju može raspolagati s maksimalno 20 posto od 14 milijuna proračuna, kazao je Marin Pernjak, HDZ-ov načelnik u kohabitaciji, koji nije imao većinu u Općinskom vijeću.

 

Izaziva pravo uzbuđenje

Naime, Općina radi na tzv. hladni pogon, samo za plaće općinskih i komunalnih djelatnika. Projekti će čekati novo Općinsko vijeće, vjerojatno do kraja lipnja ili početkom srpnja i usvajanje općinskog proračuna.

– Kolan je koljevka paškog sira i ima bogatu povijest i kulturnu baštinu. Cilj nam je napraviti Općinu Kolan prepoznatljivu ne samo u Europi već i u svijetu, ne samo po siru već i po autohtonoj gastronomskoj ponudi i autentičnim turističkim manifestacijama. Riječ je o uistinu prelijepom dragulju koji još uvijek nije preplavljen turistima i koji nudi prihvatljive cijene, izuzetno poželjnoj turističkoj destinaciji za relaksaciju i odmor, reći će Pernjak.

Ako se želite nagraditi putovanjem i odmorom koje će vas oplemeniti te utjecati na sva vaša osjetila, kaže on, Općina Kolan i otok Pag su idealno mjesto za to.

 

Podrška županije i Vlade RH

– Općina Kolan je otočna Toskana te je najbolja pozivnica za gastronomiju, ekologiju, turističke manifestacije, odmor i nadahnuće na jednom od najljepših otoka na hrvatskom Jadranu, a kupovina sira izaziva pravo uzbuđenje, tvdi Marin Pernjak.
Pametnim, promišljenim i strateškim projektima treba ići naprijed te razvijati Općinu, kaže on, za što imaju podršku Zadarske županije, Vlade RH i resornih ministarstva,
– Projekt koji je u postupku ishođenja lokacijske dozvole je uređenje zapadne obale dijela luke za javni promet lokalnog značaja Mandre. Navedeni projekt je osnova za uređenje luke, postavljanje pontonskih mostića za 40-ak vezova, a smanjio bi utjecaj valova i vjetrova na usidrene brodove te produljio zapadni lukobran u svrhu zaštite od nevremena, istaknuo je Pernjak.

 

Lukobran Mandre i dječji vrtić s dvoranom

Unaprjeđenje kvalitete života lokalnog stanovništva, kaže on, odnosi se na razvoj temeljnih lokalnih usluga poboljšanjem standarda obrazovanja izgradnjom nove društveno korisne infrastrukture.
– Projektom izgradnje i opremanje dječjeg vrtića sa sportskom dvoranom u Kolanu, ustanove za pružanje usluga odgoja i obrazovanja u predškolskoj dobi, stvorit će se povoljno okruženje za obitelji i djecu predškolske dobi kako bi roditelji mogli lakše uskladiti obiteljske i poslovne obveze, istaknuo je Pernjak.
Vizija je, kaže on, moderna, otvorena općina, odraz bogatstva i kulturnog nasljeđa u kojoj se može govoriti o ispunjenju ciljeva, povećanju biznisa, unaprjeđenju infrastrukture, većem broju radnih mjesta.
– Jasnom vizijom i održivim planom stvaramo uvjete za kvalitetan život stanovnika u Općini Kolan. Nadamo se da ćemo dovršiti započeto i biti primjer ostalima, poručio je Pernjak.

 

Poslovna zona, starački dom, vodosprema, mjesni odbori

Jedni od značajnijih projekata su Poslovna zona Kolan i izgradnja doma za stare i nemoćne u Kolanu za 20-ak osoba.
– Zbog sigurnog i neprestanog snabdijevanja s vodom općinskih naselja i samih korisnika izgradit će se i vodosprema Mandre. Projekt će predvoditi Komunalno društvo Pag d.o.o. koje upravlja vodoopskrbnim sustavom, navodi Pernjak.
Zbog lokalnih potreba i problema u općinskim naseljima osnovat će se, kaže on, mjesni odbori.
– Mogući problemi i potrebe žitelja u općinskim naseljima Kolanu, Mandrama i Kolanskom Gajcu rješavali bi se kvalitetnije i brže s formiranjem nadležnog mjesnog odbora, mišljenja je Pernjak.

 

 

__________
Izvor: www.zadarskilist.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.