PAG – Fotografija Danijela Palčića među dvije je najbolje u kalendaru Svjetske meteorološke organizacije

Objavio: Paula Bolfan - 24.09.2018.

Fotografija Pažanina Danijela Palčića među dvije najbolje u kalendaru Svjetske meteorološke organizacije za 2019. : Uspješno predstavljanje hrvatske fotografije i meteorologije u svijetu nastavilo se i ove godine.

kalendaru Svjetske meteorološke organizacije (SMO) za 2019., koji će se nalaziti na zidovima na svim kontinentima, vidjet će se i dvije fotografije hrvatskih autora – “Vortex on sea” Ane Ricov i “Shelf cloud” Danijela Palčića, inače i suradnika Crometeo udruge! Osim hrvatskih, dvije od mogućih 13 fotografija ima još samo Južna Koreja – prenosi  otokpag.hr

.
Od pristiglih oko 1000 fotografija u uži izbor ušlo je njih 74.

Pri tome je čak 13 fotografija povezanih s Hrvatskom – ili motivom ili autorom. Osim već spomenutih, od hrvatskih fotografa u užem su izboru bili:

Zanimljivo je spomenuti kako je motiv iz Hrvatske fotografirao i Slovenac Matej Štegar: “Storm over the Sea“.

.
Tradicija hrvatske fotografije u kalendarima SMO

Stoga se nastavila tradicija pojavljivanja fotografija povezanih s Hrvatskom, koja je počela 2013. godine, kada je u kalendaru bila fotografija s hrvatskim motivom Rusa Iakova Kalnina.

U kalendaru za 2015. i 2016. godinu hrvatski je predstavnik bio Daniel Pavlinović, najprije s dvije fotografije, i to čak jednom na naslovnici i drugom na mjesecu svibnju, zatim s jednom – za prosinac. U konkurenciji su još od hrvatskih autora bili Sanja HuljićIvica Brlić Marin Bareta.

Konkurencija se tijekom godina povećavala, ali i broj hrvatskih autora. Za kalendar za 2017. godinu pristiglo je oko 400 fotografija, od kojih je 50 ušlo u uži izbor, a objavljene su 2 hrvatske, od mogućih 13, i to od Daniela Pavlinovića i Ivice Brlića.

U kalendaru Svjetske meteorološke organizacije za ovu godinu od mogućih 13 – čak su 4 hrvatska fotografa: na naslovnici Tin Juginović s divnom vizurom Splita, te Ivan StulićSandro Puncet i Ivica Brlić, koji je imao još jednu fotografiju u užem izboru, u kojem su još bili Daniel PavlinovićBoris KozjakDario MarkolinBruno Fantulin i Boris Baran.

Nek se zna za Lijepu našu – tako malu, a tako raznoliku. Bogatu i fotografima i divnim motivima i…

_________
Izvor: Otokpag.hr
Fotografija: Danijel Palčić