PAG – Europska unija dodijelila oznaku izvornosti Paškoj soli

PAG – Europska unija dodijelila oznaku izvornosti Paškoj soli

Objavio: Pokret Otoka - 15.04.2019.

Zaštita naziva „Paška sol“ obuhvaća dva proizvoda: sitnu morsku sol i solni cvijet.

U Službenom listu Europske unije objavljena je Provedbena uredba Komisije (EU) 2019/574 od 4. travnja 2019. o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla „Paška sol“ ZOI čime je postala zaštićena na području cijele Europske unije.

Paška sol dobila je priznanje na razini Europske unije koja joj je dodijelila oznaku zaštite naziva i izvrnosti. Hrvatska tako sad ima čak 22 zaštićena proizvoda.
.

.
„Paška sol“ proizvodi se u Solani Pag u Paškom zaljevu, a njezine specifične karakteristike proizlaze iz klimatskih uvjeta definiranog zemljopisnog područja te činjenice da je solana Pag smještena na izoliranom terenu udaljenom od teške industrije ili poljoprivredne djelatnosti.
.

paska sol pag solana pag

Foto: fcb Solana Pag d.d.

.
Morska voda Paškog zaljeva iznimno je čista i profiltrirana jer je dno Paškog zaljeva bogato školjkama koje su prirodni pročistači mora, pa tako morska voda ima vrlo niske vrijednosti teških metala, koje su znatno niže od prosječnih vrijednosti za Sredozemno more, odnosno značajno su niže od koncentracija za standard kakvoće vodnog okoliša.

________
Izvor: morski.hr
Fotografija: Rajko Peranić / Croatia.hr